Läs hela serien Det kriminella Uppsala

Ali som är skottskadad och själv kriminell, Gränbymamman Shirin vars son sköts till döds, och Adam som höll på att förlora livet efter en skjutning. Alla har vi berättat om i den uppmärksammade artikelserien "Det kriminella Uppsala." Här finns länkarna till alla artiklar.

Foto:

Uppsala2018-12-10 20:00

Del 1

"Det enda du tänker på är hämnd"

De vet bäst varför den kriminella världen har blivit grymmare och våldsbrotten fler. För de är en del av den: som mor, syster, offer eller dömd. "Du andas in hat – och andas ut ännu mera", säger en av dem.

Del 2

Tysthetskultur bakom ouppklarade brott

Vissa miljöer i Uppsala präglas av en tysthetskultur som gör att grova brott inte klaras upp. ”Vi hade löst det här om vittnen trätt fram”, säger en åklagare om ett uppmärksammat mord i Stenhagen.

Åklagaren: "Rättstaten håller på att tappa greppet"

 Tysthetskultur är vårt största hot, säger åklagare och efterlyser fler kameror.

Del 3

Sju år av droger före misstanken om Oslomordet

Som 13-åring tar han sina första droger. När han är 15 är han beroende och begår brott. Nu är han 20 år och misstänkt för ett mord i Oslo. Uppsalabon Antons ungdom är en historia om droger.

Därför har kampen mot knarket inte prioriterats av polisen

Kampen mot knarket har inte varit prioriterad inom polisen på senare år. I stället slog den nya polisorganisationen sönder ett fungerande arbete.

Del 4

Socialchef: "Unga i riskzonen har inte fått rätt vård"

Ungdomscentrum ser att drogerna går ned i åldrarna. Chefen: "Vi har lång kö nu tyvärr"

Del 5

Polischefen: "Det är så förbannat mycket samtidigt"

Utredningar om grova brott i Uppsala får mindre resurser än vad de enligt beslut ska ges. Brotten är helt enkel för många. "Att skjuta har blivit en arbetsmetod", säger en polischef.

Områdespoliserna är för få

Polisen låter definitivt inte kriminella ta kål på varandra. Men känslan av att det är så går att förstå. Det menar områdespolisen Martin Gunér. ”Vi är ute för lite”, säger han.

Del 6

Här sköts Adam i munnen och benen - om tre novemberdygn av skräck

Knivhugg, droger och ett sällsynt otäckt mordförsök i skogen: Händelserna för ett år sedan är ett brutalt exempel på det kriminella livet i Uppsala – med ett ovanligt slut.

UNT TV: Vägen till mordförsöket

Se inslaget om skräckdygnen i Uppsala för ett år sedan 

Del 7

Förlorade son i skjutning. Nu vill Gränbymamman se bättre föräldrakoll

Föräldrar ska inte skydda sina barn om de gör något dumt. De ska kontakta polisen. Det säger Gränbymamman Shirin, som förlorat en son i en skjutning.

Mohamad Hassan (L): "Håll samma koll på killarna som på tjejerna"

Många vuxna har abdikerat från rollen som förälder. Det menar kommunalrådet Mohamad Hassan (L). Nu måste kommunen göra insatser för föräldrar i utsatta områden.

Del 8

Götblad slog larm 2010: "Samhället har varit för naivt"

2010 varnade regionpolischefen Carin Götblad för att 5 000 ungar killar i Sverige höll på att formas till kriminella. I dag har det hänt.

Del 9

Polisen: De ligger bakom stor del av brotten i Uppsala

Män med invandrar­bakgrund står för en stor del av den grova brottsligheten i Uppsala, enligt polisen. ”Den främsta förklaringen är skillnader i levnadsvillkor”, uppger kriminologen Jerzy Sarnecki.

15 000 organiserade brottslingar i Sverige

Del 10

"Nu räcker det med skjutningar"

 Muslimska ­begravningsplatsen i Berthåga bär tydliga ­vittnesbörd från våldets Uppsala. Här sörjer Obaida Alramahi de många familjer som splittrats.

Del 11

Det fick Amir att lämna kriminaliteten

Han levde för stunden och gjorde brott för att för att få knark för dagen. Nu har han jobb och tänker på pensionen. Amir är en av dem som lämnat kriminaliteten i Uppsala bakom sig.

Här växlas kriminalitetens kostnader mot skatteintäkter

Bort från missbruk och kriminalitet till ett nytt liv med ett vanligt jobb. Den är vägen är möjlig – om man verkligen vill. Det bevisar avhopparverksamheten på Krami. Men deltagarna skulle kunna vara fler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!