"Det är så förbannat mycket samtidigt"

Utredningar om grova brott i Uppsala får mindre resurser än vad de enligt beslut ska ges. Brotten är helt enkel för många. "Att skjuta har blivit en arbetsmetod", säger en polischef.

Jale Poljarevius (bilden) ger Uppsalapolisen en tvåa eller svag trea i betyg för insatserna mot det grova våldet. Kollegan Daniel Larsson tycker det är en rimlig bedömning.

Jale Poljarevius (bilden) ger Uppsalapolisen en tvåa eller svag trea i betyg för insatserna mot det grova våldet. Kollegan Daniel Larsson tycker det är en rimlig bedömning.

Foto: Fredrik Swartling

Uppsala kommun2018-11-29 07:00

Ett dystert 2017 hade gått. Statistiken visade att antalet skjutningar i Uppsala var bland det allra störstai landet per invånare. I en artikel i UNT utstrålade poliskommissarie Daniel Larsson, chef över yttre befäl, ändå beslutsamhet:

– Under 2018 måste vi få stopp på ökningen av antalet skjutningar, annars kommer det att bli ett normaltillstånd.

Med det har polisen misslyckats med. Hittills i år har det varit skottlossning vid 14 tillfällen. Det är fler än under hela 2017. Två personer har dött. En 17-åring har knivmördats.

Ordet går till Daniel Larsson igen.

– Mina farhågor har besannats. Skjutningar har befästs som de kriminellas arbetsmetoder, de är ett sätt att lösa konflikter helt enkelt.

Vi träffas i polishuset just före en presskonferens med regionpolischef Carin Götblad. Efteråt säger hon till UNT att det är för sent för att med vård och stöd till ungdomar få bukt med dagens grova våld:

– Vi måste hejda utvecklingen nu.

Frågan är bara hur man gör.

Med alla grova brott att utreda samtidigt är läget ansträngt inom Uppsalapolisen. Det är frustrerande att resurserna inte räcker, säger Daniel Larsson. Varje enskild skjutning är ett grovt brott och till varje sådan utredning ska det tilldelas stora resurser, med 15 till 20 medarbetare.

– Men det finns det ingen möjlighet till nu. Trots att det är bestämt. Vi får prioritera ned annat så att vi ändå oförtrutet kan jobba vidare och öka närvaron där det är oroligt. Vi får inte låta det bli värre.

Varför har skjutningarna ökat i år, tvärt emot din önskan?

– För att de kommer undan.

LÄS MER: Det enda du tänker är hämnd

En god stund senare i intervjun återkommer Daniel Larsson själv till frågan varför polisen inte lyckas stävja upptrappningen av våldet. Frågan verkar ha hängt kvar hos honom.

– Alltså vi gör mycket, men det är så förbannat mycket samtidigt som vi måste göra, hela tiden. Det är splittrat. Men framgångsfaktorerna är att inte ge upp och att jobba gemensamt, alla inom polisen och samhället, för att knäcka de kriminella. Vi ska slå ut dem.

– Vi skulle behöva mer lagstiftning för att nå fram, som ger oss andra möjligheter att utreda. Men jag tror också det behövs hårdare straff. Bakom varje utredning som leder till fällande dom ligger så stort arbete. Och så är de snart ute igen.

Metoden för att stävja det grova våldet är just nu att vara en nagel i ögat på de kriminella genom att stoppa bilar, göra husrannsakningar, ge p-böter, förklarar Daniel Larsson. Det kan verka som små saker, men de är trygghetsskapande.

– Får vi bättre ordning på trafiksituationen på trånga gator i Gränby, så blir det bättre ljus och svårare att hålla sig gömd i skuggorna. Fler vågar då vara ute och om vi är på plats kommer folk fram till oss och tipsar.

På ett seminarium på Uppsala universitet med rubriken "Skjutningar, droger och vapen", berättade polischefen Jale Poljarevius nyligen att polisen identifierat 250 personer som hålls under särskild uppsikt. I polisens lokaler, dit vi inte släpps in, är det lite som i deckarserierna på TV där polisen alltid har en vägg med bilder på olika personer, säger Daniel Larsson.

–  Vi har rätt bra grepp om de kriminella och vet vilka de är och vad de gör. Men sedan ska det hålla hela vägen i rätten för att bli dömd, säger han.

Har ni koll och kommer åt dem högre upp i den kriminella pyramiden?

– Det är förstås svårt att svara på. Vi borde väl egentligen passa på en sådan fråga. Samtidigt är det viktigt att visa allmänheten att vi inte bara håller på med fickluddet. Vi vet att de finns dem högre upp som inte behöver ägna sig åt kriminaliteten själva längre, som lyckats omvandla sina kriminella pengar till annan verksamhet. De är jäkligt få, och vi har varit där också och gjort husrannsakningar. Priset för dem för att ha nått dit är också oerhört högt, de kan inte lita på någon. Men visst är det så att vi för tillfället fokuserar på mitten och nedåt i pyramiden.

Vid seminariet på universitetet gav Jale Poljarevius polisen en svag trea eller tvåa av fem möjliga i betyg för sina insatser för att hejda det grova våldet. Ett rimligt betyg tycker Daniel Larsson, sett till hur många som grips och döms.

– Med ett toppbetyg hade vi inte haft någon kriminalitet, och där är vi verkligen inte.

Nu är det snart 2019, och de grova brotten är fler än någonsin att utreda. Frågan är vad Daniel Larsson vågar lova medborgarna efter ännu ett dystert år.

– Jag kan bara lova att vi ska göra allt för att bryta våldsspiralen. Vi ska jobba brett för att pressa och stressa de kriminella. Inget brott är för litet eller för stort i den kampen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!