60 miljoner i vinst – läs alla artiklar om Tris

UNT har i en serie artiklar rapporterat om hur ideella föreningen Tris, Tjejers rätt i samhället, fört över sin akutverksamhet Madickengården till ett aktiebolag – med stora vinster som resultat. Här hittar du granskningen.

I en serie granskar UNT hur systrarna Talin Davidian och Mariet Ghadimi tagit skyddade boendet Madickengården från sin ideella förening Tris till ett aktiebolag, med mångmiljonvinst. Bilden är ett montage.

I en serie granskar UNT hur systrarna Talin Davidian och Mariet Ghadimi tagit skyddade boendet Madickengården från sin ideella förening Tris till ett aktiebolag, med mångmiljonvinst. Bilden är ett montage.

Foto: TT/UNT Arkiv/Montage Maja Olofsson

Uppsala2023-02-10 12:29
undefined
I en serie granskar UNT hur systrarna Talin Davidian och Mariet Ghadimi tagit skyddade boendet Madickengården från sin ideella förening Tris till ett aktiebolag, med mångmiljonvinst. Bilden är ett montage.

Så blev ideella Tris skyddade boende en miljonmaskin

En vinst med 60 miljoner på ett år. Drygt 5 miljoner i personlig aktieutdelning och 40 miljoner till egna bolaget. Att skydda tjejer och killar från hedersförtryck har blivit en lönsam affär för företrädarna bakom ideella och flerfaldigt prisbelönta föreningen Tjejers rätt i samhället, Tris.

undefined
Mariet Ghadimi har fått flera pris för sina insatser i Tris, som kommunens hedersmedalj. Hon har avböjt en intervju med UNT.

Nej till anonyma svar – men ja till "medverkan" i anonyma svar

Upprepade gånger har UNT bett att få träffa Tris grundare Mariet Ghadimi och Talin Davidian för en intervju. Men de enda svaren kommer på mejl – från anonyma signaturer.

Efter avslöjandet –  skarp kritik mot miljonvinsterna

Personerna bakom det skyddade boendet Madickengården som gör mångmiljonvinst i aktiebolagsform, har utnyttjat den ideella sektorns höga trovärdighet för egen vinning. Det menar Jenny Westerstrand, ordförande i Roks.

Här är de exklusiva bilarna och fastigheterna runt ideella föreningen Tris

Syftet med Tjejers rätt i samhället och Madickengården är att arbeta akut och förebyggande mot hedersförtryck. Nu kan UNT visa att flera exklusiva bilar ingår i verksamheten, liksom en rad fastigheter i attraktiva lägen.

undefined
Karin Ericsson känner sig kränkt av föreningen Tjejers rätt i samhällets behandling av henne och har, som hon säger, grävt i verksamheten. "De har så fin fasad", säger hon.

Karin hyrde ut sin bostad genom Tris – nekades ersättning för skador: "En käftsmäll"

Som en käftsmäll mot en medlem och volontär. Så beskriver Uppsalapolitikern Karin Ericsson slutet på sitt engagemang i ideella föreningen Tjejers rätt i samhället, Tris. "De har en så fin fasad", säger hon.

Så mycket har kommunerna betalat till Tris

Uppsala kommun har betalat fakturor till Tris och Madickengården för över 20 miljoner kronor sedan 2019. Nu ifrågasätts de nära banden av en tidigare socialtjänstanställd. "Kopplingen till aktiebolaget är märklig", säger källan.

Tris säger upp miljonavtalet med kommunen i förtid

Ideella föreningen Tris avslutar i förtid samarbetet med Uppsala kommun, som ger föreningen nästan 3 miljoner kronor om året. Förklaringen? De har inte längre behov av det ekonomiska stödet.

Så reagerar politikerna på avslöjandena

Uppsala kommuns nära samarbete med föreningen Tris har räddat liv och hjälper unga undan ofrihet. Det menar Eva Christiernin (S), som samtidigt provoceras av bolagsvinsterna. Tobias Smedberg (V) kallar Trisgrundarnas agerande för "moraliskt förkastligt".

undefined
Fadime Sahindal mördades av sin far vintern 2002. Sedan dess har mycket hänt i synen på hedersförtryck. En av krafterna bakom förändringen är Tjejers rätt i samhället i Uppsala.

Så har Tris varit med och ändrat synen på hedersvåld

För 20 år sedan var "hedersförtryck" så laddat att det var svårt att tala om öppet. Sedan 2022 är det ett brott i brottsbalken som kan ge fängelse i sex år. En av motorerna bakom förändringen är ideella Uppsalaföreningen Tris, Tjejers rätt i samhället.

Forskaren: Så tjänar bolagen pengar på våldsutsatta

Det går att tjäna pengar på att skydda våldutsatta. Därför växer antalet privata bolag som erbjuder skyddade boenden. Men risken finns att de sätter vinsten framför de utsatta som ska skyddas, säger forskaren Marcus Lauri.

undefined
Adam El Chaabi är familjebehandlare som haft avtal som familjehem åt Tris. Han anser sig blåst på 240 000 kronor av Tris, som undanhållit honom pengar de fått från en kommun i väst-Sverige för en placering.

Adam: "Tris blåste mig – behöll pengarna själv"

"De har blåst mig", säger Adam El Chaabi, som kräver betalning i efterhand för insatser som familjehem för Madickengården och Tris - som å sin sida slagit tillbaka. I ett annat fall behöll Tris som konsulter över 80 procent av den dryga miljon som kommunen betalat för sin placering hos en familj. 

Avtal sätter skräck i anställda: Var tyst – eller betala 50 000

Tris, Tjejers rätt i samhället, är en ideell förening "med högt i tak och stort utrymme för olika åsikter." Enligt ledningen. Men UNT kan avslöja en helt annan bild. "De har satt skräck i mig", säger en tidigare anställd. "En ohederlig organisation", säger en annan.

undefined
"Sara" känner sig utnyttjad som en möjlighet att få ut kommunala pengar.

Placerade Sara: "Jag känner mig utnyttjad av Tris"

"Jaha, det var inte mig de brydde sig om. Det var pengarna." Så reagerade Sara, en av de kvinnor föreningen Tris stöttat, när hon läste UNT:s artiklar om föreningen. "Jag känner mig utnyttjad", säger hon.

Madickengården saknade revisor trots miljonaffärer

Trots omsättningen på 96 miljoner kronor så har räkenskaperna i bolaget bakom Madickengården inte granskats av en registrerad revisor. Experter bedömer att det kan vara ett lagbrott. Men själva menar de att de har en revisor som kan verksamheten väl.

Kalle Sandhammar: Därför är det viktigt att även granska ”goda krafter"

Varför ska UNT granska Tjejers rätt i samhället? Är inte Tris en god kraft, som har en viktig roll och bidrar med gott? UNT:s ansvarige utgivare ger sin syn.

undefined
Hanna Victoria Mörck (V) är ordförande i socialnämnden.

Politiker: "Behövs en djupdykning i Tris och Madickengården"

Socialnämnden i Uppsala kommun måste "djupdyka i Madickengården" efter uppgifterna i UNT:s artiklar. Det säger kommunalrådet Eva Christiernin (S). Det arbetet är på gång, säger ordförande Hanna Victoria Mörck (V).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!