Eva Christiernin (S) har följt ideella föreningen Tris, Tjejers rätt i samhället, och Madickengården nära och länge. Som ordförande i socialnämnden skrev hon under det partnerskap som garanterat årliga miljonintäkter till Tris från kommunen, för förebyggande insatser mot hedersförtryck.
I dag är hon ordförande i utbildningsnämnden, som också var en del av partnerskapet.
Flera uppgifter i UNT:s senaste artiklar om Tris och Madickengården föranleder en granskning, menar Eva Christiernin:
– När vi får signaler av det här slaget måste vi undersöka det. Vi ska inte upphandla oseriösa aktörer.
Inte minst reagerar hon på uppgifterna om att anställda i Tris och i aktiebolaget som nu driver Madickengården har tystats av långtgående sekretessavtal med hot om höga straffavgifter för den som felaktigt röjer en uppgift.
– Vi ska ha meddelarskydd i det vi upphandlar, som ju finansieras av skattemedel. Duckar någon för meddelarfriheten så är man en oseriös aktör. Det här måste vi skyndsamt undersöka, säger Eva Christiernin.
Hon säger sig ha tagit upp frågan med ansvariga tjänstemän, om hur kommunens avtal med Madickengården ser ut när det gäller meddelarfrihet.
– Jag har också försäkrat mig om att socialnämnden följer upp. De behöver djupdyka i Tris och Madickengården, säger Eva Christiernin.
Ordförande i socialnämnden, Hanna Victoria Mörck (V), berättar att nämnden redan tidigare bestämt sig för att i år särskilt granska den konsulentstödda familjhemsvård som köps in. Madickengården är en av aktörerna.
– Men det är rimligt att vi kommer att granska Madickengården specifikt med de frågor som kommit på bordet, säger hon.
Sedan 2016 har Tris och Uppsala haft sitt partnerskap. Som UNT berättat har Tris nyligen sagt upp avtalet i förtid. Motivet är att föreningen inte längre är i behov av pengarna.
– Men hade partnerskapet funnits kvar hade vi nog behövt titta på det, säger Hanna Victoria Mörck.
Hon återkommer flera gånger till relationen mellan ideella föreningen Tris och Madickengården, som byggts upp av Tris men förts över till ett aktiebolag som företräds av samma personer. Relationen är "klurig att förstå" och rymmer en intressekonflikt, menar hon.
En socialsekreterare har i UNT menat att aktiebolaget gynnats av föreningens nära koppling till kommunen. Hanna Victoria Mörck säger att det här finns en gråzon där hon ser risk för jäv och påtryckningar.
– Men jag vet inte om det rakt av har varit jäv här.
Kan det komma mer besked om vad ni vill utreda vidare?
– Ja, så är det. Här finns oroväckande uppgifter. Men vi behöver återkomma om det.
En utvärdering kommunen gjorde i fjol av sina upphandlade skyddade boenden ledde inte till några anmärkningar mot Madickengården. Det som däremot är utmärkande är priset, menar Hanna Victoria Mörck.
– De ligger i de dyraste spannet. Men samtidigt vet vi av egen erfarenhet att det kostar att driva skyddat boendet.
Vad tänker du då om att sex av tio omsatta kronor i Madickengården har blivit vinst?
– Ja, det är spännande, kan man säga, och något vi vill veta mer om.
Vice ordförande i socialnämnden är Sofia Andersson (M). Hon pekar på Tris betydelse när det gäller kunskap och kompetens för kommunens personal och också på att kommunens granskning inte lett till anmärkningar mot Madickengården.
Samtidigt har källor i UNT vittnat om missförhållanden när det gäller anställningsvillkor och arbetsmiljö.
– Ingen ska behöva vara rädd på sitt jobb. När det gäller meddelarfrihet är det något vi verkligen förväntar oss att man lever upp till eftersom det är lagstadgat. Det måste ingå i granskningen av familjhemsvård vi nu ska göra, säger Sofia Andersson.
I ett fall som UNT berättat om har det visat att ett familjehem bara fick 700 kronor om dagen i arvode av de 5 500 kronor i dygnstaxa som Tris tog betalt av den placerande kommunen, en liten kommun i västra Värmland.
– För moderaterna är det en paradfråga att skattepengar ska användas rätt. Här får man konstatera att marknaden på många sociala områden inte är hundra procent välfungerande. Även våra tjänstemän har ju sagt i UNT att man vet att man ibland betalar överpriser. Så vill vi ju inte ha det. Jag har ställt frågan vad vi kan följa upp mer utifrån våra avtal och hur de kan utformas när vi skriver nya, säger Sofia Andersson.