"Jag var godtrogen – Tris har en enormt fin fasad"

Som en käftsmäll mot en medlem och volontär. Så beskriver Uppsalapolitikern Karin Ericsson slutet på sitt engagemang i ideella föreningen Tjejers rätt i samhället, Tris. "De har en så fin fasad", säger hon.

Karin Ericsson känner sig kränkt av föreningen Tjejers rätt i samhällets behandling av henne och har, som hon säger, grävt i verksamheten. "De har så fin fasad", säger hon.

Karin Ericsson känner sig kränkt av föreningen Tjejers rätt i samhällets behandling av henne och har, som hon säger, grävt i verksamheten. "De har så fin fasad", säger hon.

Foto: Julia Koch

Uppsala2023-02-09 05:00

UNT granskar

"Jag kan inte undgå att tvivla på om du verkligen har velat göra en god gärning eller om det enbart har funnits ekonomiska motiv". 

Så lät mejlet skickat i mars 2021 från juristen i ideella föreningen Tjejers rätt i samhället, Tris, som fick Karin Ericsson att avsluta engagemanget.

Det hade börjat med att hon som ordförande i Folkhälsorådet i Uppsala kom i kontakt med frågan om hedersförtryck och förstod under vilka svåra villkor många unga tjejer i Sverige växer upp. 

Hon var engagerad i Centerkvinnorna som hade kontakt med Tris, då redan en uppmärksammad förening för sitt förebyggande arbete mot hedersvåld och sitt skyddade boende Madickengården.

undefined
Karin Ericsson uppger att hon förbjöds av Tris jurist att ta kontakt med andra anställda, när hon ville ställa frågor om sitt kontrakt och hur hon behandlats.

– Jag gick på deras öppna föreläsningar och via en anställd på Tris fick jag veta att jag kunde göra nytta som volontär inom deras läxhjälp, berättar Karin Ericsson.

Så blev hon medlem i föreningen och deltog två gånger i veckan i läxhjälpsverksamhet i Uppsala. 

Karin Ericssons insatser fördjupades när hon erbjöd sig att hyra ut en del av sitt boende för att ge rum åt en ung tjej som gifts bort två gånger och hade bott i Tris skyddade boende. Karin Ericsson skrev på ett kontrakt med Tris som reglerade villkoren. 

När flickan efter några månader skulle flytta lämnades lägenheten med skadade tapeter och golv och förstörda möbler, berättar Karin Ericsson. Enligt kontraktet skulle lägenheten lämnas i det skick den var när uthyrningen startade och Karin Ericsson vände sig till Tris för att få ersättning för de 7 000 kronor skadorna kostat henne. Det blev kalla handen.

undefined
Karin Ericsson är medlem i Centerpartiet i Uppsala och fick kontakt med Tris genom politiken. "Det känns oetiskt att bygga upp ett sådant innehav med kommunala medel", säger hon.

UNT har läst mejl till Karin Ericsson från den som kallar sig för Tris jurist. Han är också partner till den ena av Tris grundare och sitter i styrelser i bolag kopplade till föreningen. I mejlet meddelar han att den enda ersättning från Tris som kunde komma i fråga var 149 kronor för en badrumsmatta. 

Det är sist i mejlet som juristen ifrågasätter om Karin Ericsson verkligen velat göra en god gärning eller om det "enbart har funnits ekonomiska motiv för uthyrningen." 

Karin Ericsson tog illa vid sig.

– Jag blev faktiskt kränkt. Alla visste hur jag i flera år ägnat mig ideellt åt Tris och så blev jag så här illa bemött. Det var som en käftsmäll mot en medlem och volontär, säger hon.

undefined
I mejl till Karin Ericsson undrade Tris jurist om hon verkligen velat "göra en god gärning eller om det enbart har funnits ekonomiska motiv", när hon hyrde ut sin lägenhet till en ung kvinna.

Enligt vad Karin Ericsson berättar förbjöds hon av juristen att ha kontakt med Tris personal, när hon försökte nå den på Tris som skrivit på kontraktet.

Historien väckte Karins misstänksamhet och hon började att kolla upp saker och ting. Till exempel fann hon att en ny BMW av finare modell var skriven på den ideella föreningen Tris. 

– Varför skulle de åka runt i så fin bil för? Jag tyckte att det var jättekonstigt. Jag tog kontakt med flera politiker i Uppsala kommun för att säga att de skulle se upp och inte bli lurade. De är godtrogna, och det hade jag också varit. Tris har en så väldigt fin fasad.

Hon såg också att det verkade finnas gott om pengar i aktiebolaget kopplat till Tris som nu driver det skyddade boendet Madickengården. UNT har nyligen rapporterat om vinsten i aktiebolaget på nära 60 miljoner kronor och vinstmarginalen på över 60 procent. Grundarna av Tris har också tagit ut miljoner i aktieutdelning.

undefined
Ideella föreningen Tjejers rätt i samhället, Tris, grundade Madickengården, som i dag drivs av ett aktiebolag - med samma företrädare. Verksamheterna ska enligt företrädarna vara helt "separerade".

Det här rimmar inte väl med en verksamhet som har en sådan ideell framtoning, tycker Karin Ericsson.

– Det var inte det här som var syftet i den verksamhet jag engagerade mig i, säger hon.

UNT har kunnat visa att bolagen runt Tris investerat i fastigheter i attraktiva området på mellan 6 och 12 miljoner kronor. Till UNT har personer som säger sig vara företrädare för bolagen uppgett att det pågår en expansion. 

Även om fastigheterna används som skyddade boenden så väcker de frågor hos Karin Ericsson. 

– Den dag de beslutar sig för att inte göra det här längre så står de där med värdena i sina fina fastigheter kvar. Det känns oetiskt att bygga upp ett sådant innehav med kommunala medel, säger hon.

undefined
Som en käftsmäll mot en medlem och volontär, så beskriver Karin Ericsson hur hon behandlades av ideella föreningen Tris.

UNT har nekats en träff för en intervju med Tris företrädare, men har fått svar på mejl från en signatur som kallar sig "Maria". Enlig "Maria" kan Tris inte kommentera "enskilda affärsrelationer". Ändå skriver "Maria" att Tris är "trygga i att vi tagit vårt ansvar och uppfyllt våra förpliktelser."

På kritiken mot att Tris skulle ha en fin fasad utåt, svarar "Maria" att "Tris är en ideell organisation med högt i tak och stort utrymme för olika åsikter."

Karin Ericsson var volontär och hjälpte till med läxläsning i flera år.
Karin Ericsson var volontär och hjälpte till med läxläsning i flera år.
Tjejers rätt i samhället

På sin hemsida beskriver sig Tjejers rätt i samhället, Tris, som en ideell organisation som arbetar med resultatinriktade förebyggande, akuta samt kompetenshöjande insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck. Där lyfter de själva också fram att Tris är unika för sin inriktning mot intellektuellt funktionsnedsattas situation.

Tris startades 2002 av systrarna Talin Davidian och Mariet Ghadimi i Uppsala. UNT har nu kartlagt hur delar av verksamheten bolagiserats och gjort miljonvinster. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!