Så blev ideella Tris skyddade boende en miljonmaskin

En vinst med 60 miljoner på ett år. Drygt 5 miljoner i personlig aktieutdelning och 40 miljoner till egna bolaget. Att skydda tjejer och killar från hedersförtryck har blivit en lönsam affär för företrädarna bakom ideella och flerfaldigt prisbelönta föreningen Tjejers rätt i samhället, Tris.

I en serie granskar UNT hur systrarna Talin Davidian och Mariet Ghadimi tagit skyddade boendet Madickengården från sin ideella förening Tris till ett aktiebolag, med mångmiljonvinst. Bilden är ett montage.

I en serie granskar UNT hur systrarna Talin Davidian och Mariet Ghadimi tagit skyddade boendet Madickengården från sin ideella förening Tris till ett aktiebolag, med mångmiljonvinst. Bilden är ett montage.

Foto: TT/UNT arkiv/ Grafik: Maja Olofsson

Uppsala2023-02-07 05:00

UNT granskar

2002 mördas Fadime Sahindal i Uppsala av sin far. Hedersmordet skickar chockvågor över landet. För att försöka förhindra att någon annan möter Fadimes öde grundar systrarna Mariet Ghadimi och Talin Davidian samma år den ideella föreningen Tris, Tjejers rätt i samhället, i Uppsala. 

12 år senare, 2014, intervjuar UNT Mariet Ghadimi. En rapport om insatser för våldsutsatta kvinnor uppmärksammar nämligen att Tris startat ett skyddat boende, Madickengården. Utan statens bidrag på 900 000 kronor hade boendet inte kunna startas, poängterar chefen Mariet Ghadimi i artikeln. Ännu bär sig inte verksamheten ekonomiskt, men det är dit de siktar, förklarar hon.

undefined
Landshövding Göran Enander presenterade 2018 Mariet Ghadimi som årets hedersupplänning.

– Tack vare projektet får vi in placeringar från kommuner. De som gör placeringarna betalar våra kostnader. Vi är inte där ännu, men det är vårt mål.

Åtta år senare, den 15 september 2022, har det blivit dags för Talin Davidian och Mariet Ghadimi att som styrelseledamöter signera årsredovisningen. Men nu gäller det inte föreningen Tris, utan ett aktiebolag. 

Sedan något år betalar nämligen de kommuner som köper placeringar på Madickengården till ett aktiebolag för tjänsten. Inte längre till ideella Tris. 

Ur årsredovisningen går det att utläsa att:

  • Vinsten är nästan 60 miljoner kronor det senaste räkenskapsåret. 
  • Omsättningen uppgår till 96,4 miljoner kronor.
  • Vinstmarginalen ligger på över 60 procent. Det är den i särklass högsta marginalen bland de aktörer som Uppsala kommun köper skyddade boenden av, visar UNT:s genomgång.
  • Styrelsen har godkänt aktieutdelning på 40 miljoner kronor. 
undefined
2002 grundades Tris efter mordet på Fadime. Här medverkar grundaren Talin Davidian vid en kransnedlägning vid Fadimes grav.

Samma dag, den 15 september 2022, signerar systrarna en annan årsredovisning. Den gäller ett bolag som äger dels aktiebolaget bakom Madickengården och dels ett fastighetsbolag. Liksom i bolaget bakom Madickengården är Talin Davidian ordförande och Mariet Ghadimi styrelseledamot, tillsammans med den ena systerns partner. 

Ägarbolaget gör en vinst på 13 miljoner kronor och aktieägarna föreslås av styrelsen få dela på 5,5 miljoner kronor i utdelning. 

När det gäller aktieutdelningarna uppger bolaget i mejl till UNT att de 40 miljonerna är en "koncernintern utdelning", men att de 5,5 miljoner kronorna delas lika mellan Talin Davidian och Mariet Ghadimi.

UNT har talat med en rad personer i och omkring Tris. Omsättningen, vinsterna och de totalt över 45 miljonerna i aktieutdelning väcker reaktioner hos flera personer med olika roller i branschen. 

– Det var som fan! Det var mycket, säger Hansi Stafbom, Uppsalabo och mångårig entreprenör som också driver skyddade boenden, när han får höra om vinsterna och omsättningen i aktiebolaget.

– Det här är ju ärenden med stora skyddsbehov som är mycket personalkrävande och som kostar extremt mycket att hålla på med. Det kan förklara en stor omsättning, men det är svårt att se var de kan göra den höga vinsten, fortsätter han.

undefined
Tidigare jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP) besökte Tris i Uppsala, med My Hellberg och Mariet Ghadimi 2019.

En person med god insyn i branschen och lång erfarenhet av arbete mot hedersförtryck säger sig få en chock när UNT berättar om de ekonomiska resultaten. 

– Det här är en bomb, säger källan.

undefined
Tris har haft ett nära samarbete med Uppsala kommun, här är politikern Ilona Szatmari Waldau med Mariet Ghadimi från Tris, Sofia Venemalm från kommunen och Helena Svensson.

En annan person som haft insyn i Tris arbete säger sig ha förstått att det fanns pengar i verksamheten, men kunde inte ana att summorna var så stora. Det här rimmar dåligt med en verksamhet som förknippat sig så tydligt med att vara ideell, menar källan:

– Jag blir förvånad, det är så gigantiskt mycket mer pengar än vad jag trott.

Talin Davidians taxerade inkomst har de senaste fyra åren legat mellan drygt 800 000 och knappt 1,1 miljoner kronor. Mariet Ghadimis har under samma tid varierat mellan 620 000 och 830 000 kronor.

Den som tjänar över 1 miljon kronor tillhör den lilla skara på 1,5 procent av Uppsalas förvärvsarbetare med så hög inkomst. Det visar en sammanställning som UNT berättat om.

Själva har systrarna gett bilden av Tris som en verksamhet som i hög utsträckning bygger på ideella insatser. 

"Vi har våra skyddade boenden och ett stort nätverk av ideella som varje år bidrar med flera tusen ideella timmar på våra olika förebyggande verksamheter", sade exempelvis Mariet Ghadimi i ett pressmeddelande när hon fick det prestigefulla Raoul Wallenbergpriset 2017.

undefined
Bilden är från 2014 då Mariet Ghadimi fick Uppsala kommuns hedersmedalj för sitt engagemang i Tjejers rätt i samhället.

Priset delades ut av skolminister Anna Ekström och är ett av många som Tris har fått. Exempelvis fick föreningen försäkringsbolaget If:s Eldsjälspris 2013. 2018 blev Mariet Ghadimi Årets hedersupplänning. 

En person som följt Tris och systrarnas resa ända sedan 2002 är Mohamad Hassan (L), tidigare kommunalråd i Uppsala. Förutom ett personligt engagemang har han med flera andra nämndordföranden skrivit på avtal som gett Tris nära tre miljoner kronor om året från kommunen.

undefined
Ur prinsessan Sofias hand fick Uppsalaföreningen Tris ta emot priset Idéer för livet i kategorin trygghet 2017, vid en gala på Cirkus när priset firade 30-år.

– Jag är inte emot vinster, men storleken kan vara problematisk. De måste ha en väldigt bra förklaring, säger Mohamad Hassan.

Även han pekar på det faktum att det är en ideell förening, Tris, som byggt upp den verksamhet, Madickengården, som nu gör stor vinst i ett aktiebolag – med samma företrädare.

– Bilden av Tris kommer att ändras. De måste förklara den här resan, inte minst för sina volontärer, säger Mohamad Hassan. 

undefined
Ideella föreningen Tris grundade skyddade boendet Madickengården. I dag drivs det i ett aktiebolag av samma företrädare. Enligt dem själva är verksamheterna i dag skilda.

UNT har vid upprepade tillfällen bett att få träffa Mariet Ghadimi och Talin Davidian för en intervju med möjlighet att ställa frågor och be om utvecklande resonemang. Men de har avböjt. I stället har UNT fått mejlsvar signerade någon som kallar sig "Alice" och någon som kallar sig "Maria", utan titel eller roll.

I mejlsvar från Madickengården förklarar den som säger sig heta "Alice" det ekonomiska resultatet i aktiebolaget med att "lönsamhet är en förutsättning för att kunna bedriva en väl fungerande och kvalitativ verksamhet". "Majoriteten av överskottet, hela 91 procent, har återinvesterats i verksamheten för att utveckla och utöka arbetet", fortsätter "Alice".

Signaturen "Maria", som svarat för Tris – men som UNT alltså inte vet vem det är, skriver att Madickengården och Tris i dag är separata verksamheter som bedriver "helt skilda arbeten".

På Tris hemsida står dock att föreningen som en del av sin jourverksamhet erbjuder skyddat boende.

undefined
Enligt vad som står på Tris hemsida är skyddat boende en del av ideella Tris verksamhet. Men själva säger de att den i dag är helt separerad till aktiebolaget.
UNT har flera gånger uppmärksammat Tris arbete. Här syns Talin Davidian, ordförande för Tris, med ”Sara” som kommit loss ur ett hedersförtryck.
UNT har flera gånger uppmärksammat Tris arbete. Här syns Talin Davidian, ordförande för Tris, med ”Sara” som kommit loss ur ett hedersförtryck.
Flerfaldigt prisbelönt

2002 Tjejers rätt i samhället, Tris, grundas av Mariet Ghadimi och Talin Davidian.

2013 Får försäkringsbolaget If:s Eldsjälspris.

2015 Aktiebolaget som senare tar över Madickengården bildas.

2017 Mariet Ghadmi får Raoul Wallenbergpriset av skolminister Anna Ekström.

2018 Mariet Ghadimi blir årets Hedersupplänning.

2019 Ett fastighetsbolag grundas. Tris äger då aktierna.

2020 Tris får integrationspris av Centerpartiet Uppsala.

2022 Bolag med band till Tris redovisar tillgångar på 152 miljoner kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!