UNT granskar
2002 mördas Fadime Sahindal i Uppsala av sin far. Hedersmordet skickar chockvågor över landet. För att försöka förhindra att någon annan möter Fadimes öde grundar systrarna Mariet Ghadimi och Talin Davidian samma år den ideella föreningen Tris, Tjejers rätt i samhället, i Uppsala.
12 år senare, 2014, intervjuar UNT Mariet Ghadimi. En rapport om insatser för våldsutsatta kvinnor uppmärksammar nämligen att Tris startat ett skyddat boende, Madickengården. Utan statens bidrag på 900 000 kronor hade boendet inte kunna startas, poängterar chefen Mariet Ghadimi i artikeln. Ännu bär sig inte verksamheten ekonomiskt, men det är dit de siktar, förklarar hon.
– Tack vare projektet får vi in placeringar från kommuner. De som gör placeringarna betalar våra kostnader. Vi är inte där ännu, men det är vårt mål.
Åtta år senare, den 15 september 2022, har det blivit dags för Talin Davidian och Mariet Ghadimi att som styrelseledamöter signera årsredovisningen. Men nu gäller det inte föreningen Tris, utan ett aktiebolag.
Sedan något år betalar nämligen de kommuner som köper placeringar på Madickengården till ett aktiebolag för tjänsten. Inte längre till ideella Tris.
Ur årsredovisningen går det att utläsa att:
- Vinsten är nästan 60 miljoner kronor det senaste räkenskapsåret.
- Omsättningen uppgår till 96,4 miljoner kronor.
- Vinstmarginalen ligger på över 60 procent. Det är den i särklass högsta marginalen bland de aktörer som Uppsala kommun köper skyddade boenden av, visar UNT:s genomgång.
- Styrelsen har godkänt aktieutdelning på 40 miljoner kronor.
Samma dag, den 15 september 2022, signerar systrarna en annan årsredovisning. Den gäller ett bolag som äger dels aktiebolaget bakom Madickengården och dels ett fastighetsbolag. Liksom i bolaget bakom Madickengården är Talin Davidian ordförande och Mariet Ghadimi styrelseledamot, tillsammans med den ena systerns partner.
Ägarbolaget gör en vinst på 13 miljoner kronor och aktieägarna föreslås av styrelsen få dela på 5,5 miljoner kronor i utdelning.
När det gäller aktieutdelningarna uppger bolaget i mejl till UNT att de 40 miljonerna är en "koncernintern utdelning", men att de 5,5 miljoner kronorna delas lika mellan Talin Davidian och Mariet Ghadimi.
UNT har talat med en rad personer i och omkring Tris. Omsättningen, vinsterna och de totalt över 45 miljonerna i aktieutdelning väcker reaktioner hos flera personer med olika roller i branschen.
– Det var som fan! Det var mycket, säger Hansi Stafbom, Uppsalabo och mångårig entreprenör som också driver skyddade boenden, när han får höra om vinsterna och omsättningen i aktiebolaget.
– Det här är ju ärenden med stora skyddsbehov som är mycket personalkrävande och som kostar extremt mycket att hålla på med. Det kan förklara en stor omsättning, men det är svårt att se var de kan göra den höga vinsten, fortsätter han.
En person med god insyn i branschen och lång erfarenhet av arbete mot hedersförtryck säger sig få en chock när UNT berättar om de ekonomiska resultaten.
– Det här är en bomb, säger källan.
En annan person som haft insyn i Tris arbete säger sig ha förstått att det fanns pengar i verksamheten, men kunde inte ana att summorna var så stora. Det här rimmar dåligt med en verksamhet som förknippat sig så tydligt med att vara ideell, menar källan:
– Jag blir förvånad, det är så gigantiskt mycket mer pengar än vad jag trott.
Talin Davidians taxerade inkomst har de senaste fyra åren legat mellan drygt 800 000 och knappt 1,1 miljoner kronor. Mariet Ghadimis har under samma tid varierat mellan 620 000 och 830 000 kronor.
Den som tjänar över 1 miljon kronor tillhör den lilla skara på 1,5 procent av Uppsalas förvärvsarbetare med så hög inkomst. Det visar en sammanställning som UNT berättat om.
Själva har systrarna gett bilden av Tris som en verksamhet som i hög utsträckning bygger på ideella insatser.
"Vi har våra skyddade boenden och ett stort nätverk av ideella som varje år bidrar med flera tusen ideella timmar på våra olika förebyggande verksamheter", sade exempelvis Mariet Ghadimi i ett pressmeddelande när hon fick det prestigefulla Raoul Wallenbergpriset 2017.
Priset delades ut av skolminister Anna Ekström och är ett av många som Tris har fått. Exempelvis fick föreningen försäkringsbolaget If:s Eldsjälspris 2013. 2018 blev Mariet Ghadimi Årets hedersupplänning.
En person som följt Tris och systrarnas resa ända sedan 2002 är Mohamad Hassan (L), tidigare kommunalråd i Uppsala. Förutom ett personligt engagemang har han med flera andra nämndordföranden skrivit på avtal som gett Tris nära tre miljoner kronor om året från kommunen.
– Jag är inte emot vinster, men storleken kan vara problematisk. De måste ha en väldigt bra förklaring, säger Mohamad Hassan.
Även han pekar på det faktum att det är en ideell förening, Tris, som byggt upp den verksamhet, Madickengården, som nu gör stor vinst i ett aktiebolag – med samma företrädare.
– Bilden av Tris kommer att ändras. De måste förklara den här resan, inte minst för sina volontärer, säger Mohamad Hassan.
UNT har vid upprepade tillfällen bett att få träffa Mariet Ghadimi och Talin Davidian för en intervju med möjlighet att ställa frågor och be om utvecklande resonemang. Men de har avböjt. I stället har UNT fått mejlsvar signerade någon som kallar sig "Alice" och någon som kallar sig "Maria", utan titel eller roll.
I mejlsvar från Madickengården förklarar den som säger sig heta "Alice" det ekonomiska resultatet i aktiebolaget med att "lönsamhet är en förutsättning för att kunna bedriva en väl fungerande och kvalitativ verksamhet". "Majoriteten av överskottet, hela 91 procent, har återinvesterats i verksamheten för att utveckla och utöka arbetet", fortsätter "Alice".
Signaturen "Maria", som svarat för Tris – men som UNT alltså inte vet vem det är, skriver att Madickengården och Tris i dag är separata verksamheter som bedriver "helt skilda arbeten".
På Tris hemsida står dock att föreningen som en del av sin jourverksamhet erbjuder skyddat boende.