UNT granskar
– Jag är rädd. Jag har skrivit på de här pappren och om jag uttalar mig negativt om Tris så kan jag få betala vite, kanske 50 000 i månaden.
Källan, som vi kan kalla "Lotta", ringer upp efter UNT:s publiceringar om ideella föreningen Tris, Tjejers rätt i samhället, och vinsterna i bolagen som föreningens grundare företräder.
I artiklarna har Tris själv beskrivit sig som en "ideell organisation med högt i tak och stort utrymme för olika åsikter." Den bilden har inte "Lotta" som är uppenbart skakad av att ha kontakt med media. Ändå berättar hon om det som hon tror är skälet till att ingen kritik inifrån Tris och Madickengården läckt ut – trots att det enligt henne och flera andra källor på insidan finns allvarliga missförhållanden i verksamheten.
– Som anställd skriver man på en tjock lunta papper som kräver total sekretess. Jag vill vara anonym – för jag har inga 50 000 kronor att betala vite med, säger "Lotta", som inte arbetar inom Tris eller Madickengården i dag.
Efter intervjun har UNT fått tillgång till anställningsavtal som bekräftar det hon berättar. Det är ett omfattande avtal med ett särskilt, flersidigt "sekretessåtagande", som sträcker sig långt utöver skyddet av klienterna i Madickengårdens skyddade boenden eller familjehem.
Där står bland annat att "Arbetstagaren förbinder sig att iaktta fullständig tystnadsplikt angående alla TRIS och dess klienters angelägenheter". Den anställde får heller inte röja uppgifter som Tris "rimligen kan antas vilja hålla konfidentiellt". Som exempel nämns en lång rad saker, som "enskildas eller företags ekonomiska förhållanden och andra förhållanden, försäljningsmetoder, marknadsföringslösningar, klienters personliga förhållande, marknadsundersökningar, affärsmetoder, prissättning, affärsrelationer, kundkontakter, personal och personalfrågor samt finansiella frågor."
Bryter man mot avtalet riskerar den anställde en straffavgift som kan vara flera gånger månadslönen – per månad som avtalsbrottet kan sägas pågå. Enligt en paragraf gäller avtalet även efter avslutad anställning.
Hela avtalet utstrålar "locket på", menar en expert.
– Känslan är att det här är en verksamhet som vill skydda sig från all insyn. Man får verkligen fråga sig vad syftet är, för mycket framstår som opåkallat utifrån verksamheten, säger Björn Alquist, förbundsjurist på fackförbundet Unionen.
Han reagerar på flera saker förutom sekretesskraven, bland annat ett krav på att Tris löpande ska "hållas uppdaterade" om facklig tillhörighet, något en anställd inte behöver uppge.
– Mycket här framstår som uppenbart oskäligt. Men syftet med sådana här avtal kan vara att de ska verka avskräckande, säger Björn Alquist.
En annan expert som ifrågasätter giltigheten i flera paragrafer, är Mikael Hansson, lektor i civilrätt, särskilt arbetsrätt, på Uppsala universitet.
– Problemet är att det är lätt för mig att säga det. Men det kan bara avgöras av en domstol, och det är arbetstagaren som tar risken. Det gör att sådana här avtal får större påverkan än de rättsligt sett borde ha, säger han.
En källa vi kan kalla "Sofia", som inte på något sätt vill kunna bli identifierbar, har påverkats starkt av avtalet.
– Tris har satt skräck i mig genom avtalet. Jag har varit extremt försiktig i att prata om Tris och har inte visat avtalet för någon. Och det är väl det som är meningen, säger hon.
– Det känns om att de övervakar mig. Jag blir så upprörd, vi var så naiva och ville göra en god sak för de utsatta. Och så skrev man under i god tro, säger hon.
En annan tidigare anställd säger:
– De har lyckats stänga igen käften på alla.
En tidigare anställd som vi kan kalla "Elisabeth" ger bilden av att ledningen för Tris, systrarna Mariet Ghadimi, verksamhetschef, och Talin Davidian, styrelseordförande, skapat en tysthetskultur där vissa i personalen ska ha fungerat som angivare. Det är något som flera källor vittnar om.
– De två pratade ofta om att de var högt i tak inom Tris, men i själva verket är det en ohederlig organisation, som bygger på underkastelse för ledningen och att man ska visa dem sin tacksamhet, både som anställd och som placerad. Den som inte gjorde det riskerade en offentlig avhyvling och att bli av med jobbet, säger "Elisabeth".
Bilden av ett osunt ledarskap där personal behandlas illa, ofta inför andra, delas av flera.
– Det var fruktansvärda arbetsförhållanden. Den som sa minsta lilla som kunde tolkas som kritik blev omedelbart inkallad för räfst och rättarting, berättar "Lotta".
Ytterligare en tidigare anställd, "Jenny", beskriver hur tiden på Tris abrupt tog slut. Slutet är bara förknippat med ångest.
– Jag kände mig extremt sviken, som att det skapats falska anledningar för att få bort mig. Jag har mått jättedåligt och inte vågat ha kontakt med någon om Tris efteråt. Jag är rädd för vad de kan göra.
"Pia", en annan källa, berättar hur hon fick ta hjälp utifrån för att lyckas ta sig i väg från anställningen på Tris, som hon kallar "ohälsosam".
– Jag fick ta stöd för att våga gå därifrån, jag var jätterädd. Det råder inget tvivel om att de kan hedersfrågan men det var tydligt för mig att det fanns en dold, parallell agenda, som är svår att sätta ord på men som handlar om egen vinning.
Gemensamt i källornas berättelse inifrån är att pengar har varit ett känsligt ämne, när det gäller verksamheten och anställningsvillkor.
– Att prata om lön är ett stort nej-nej, som att häda i kyrkan. Den som ändå gör det får bara höra att syftet är att hjälpa andra människor, säger "Lotta".
Breda sekretessklausuler finns också i avtal med familjehem. UNT har berättat om Adam El Chaabi som anser att Tris lurat honom på pengar. I hans avtal står att även själva avtalet är hemligt.
– Men jag bryr mig inte. Det är bra att det här granskas, säger han.
UNT har upprepade gånger bett att få träffa Mariet Ghadimi och Talin Davidian för en intervju, men de har avböjt med hänvisning till att de har skyddade personuppgifter och lever med en hotbild. UNT har ställt en lång rad frågor via mejl om sekretessavtalen och om vad källorna berättar. Tris och Madickengården har valt att inte ge några svar annat än genom signaturen "Alice", som UNT inte fått veta vem det är. I mejl skriver "Alice" att Madickengården har hög sekretess "eftersom vi arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck".