Madickengården saknade revisor trots miljonaffärer

Trots omsättningen på 96 miljoner kronor så har räkenskaperna i bolaget bakom Madickengården inte granskats av en registrerad revisor. Experter bedömer att det kan vara ett lagbrott.

Bolaget där Trisgrundarna i dag driver Madickengården registrerade ingen revisor trots att de under två verksamhetsår nått upp till lagens krav. Först i höstas registrerades revisorn.

Bolaget där Trisgrundarna i dag driver Madickengården registrerade ingen revisor trots att de under två verksamhetsår nått upp till lagens krav. Först i höstas registrerades revisorn.

Foto: Anna Bredberg

Uppsala2023-03-23 05:00

Huvudregeln i lagen är att alla aktiebolag ska ha en revisor. Men det finns undantag för små, nystartade verksamheter. Då ska bolaget inte nå över ett visst antal anställda eller en viss omsättning under två på varandra följande räkenskapsår. 

En sådan möjlighet är om omsättningen understiger 3 miljoner kronor. I fallet Madickengården, som UNT rapporterat om i en granskning, har den gränsen tydligt överträtts under två räkenskapsår.

Ändå har ingen registrerad revisor granskat räkenskaperna för det senaste året då omsättningen uppgick till 96 miljoner kronor. Årsredovisning är påskriven och inlämnad till Bolagsverket utan revisionsberättelse. 

I dag är Mats Johansson på revisionsbyrån Revisorshuset i Uppsala, registrerad som revisor. Han är ett välbekant namn för personerna bakom Tris och Madickengården. För han är redan revisor i två andra bolag kopplade till Madickengården, båda med betydligt mindre omsättning.

UNT har flera gånger bett att få träffa och intervjua företrädarna för Tris och bolagen, grundarna Mariet Ghadimi och Talin Davidian. Men de har avböjt med hänvisning till att de har skyddade personuppgifter och lever under hot. I stället har UNT fått mejlsvar från signaturen "Alice", utan uppgift om vem "Alice" är. Svaret ska dock vara förankrat hos grundarna.

undefined
Medan moderbolaget i koncernen runt Madickengården registrerade en revisor redan sitt första år, har bolaget med en omsättning på 96 miljoner inte haft revisor, förrän i höstas.

"Madickengården har haft en och samma revisor anlitad i bolaget sedan dess bildande. I takt med att verksamheten har växt har vi ändrat bolagsordningen så att krav på revisor numera finns samt även registrerat denne vid Bolagsverket. Revisorn har varit med på hela resan och känner verksamheten väl", skriver signaturen "Alice".

Av svaret att döma ska bolaget alltså ha haft en revisor, men inte registrerat den hos Bolagsverket. Revisorn Mats Johansson själv har avböjt att svara på frågor med hänvisning till revisorssekretess. Men på en fråga om vad han tänker om att bolaget saknat registrerad revisor svarar han på mejl: "Har ett bolag inte haft någon registrerad revisor så har de inte haft revision."

Att inte ha en revisor när det krävs är en allvarlig förseelse, påpekar Bolagsverkets verksjurist Ann Sofi Silversved. 

– Absolut är det så, det är viktigt att ha och allvarligt om man inte registrerar en revisor, säger hon.

Ett bolag utan revisor kan tvångslikvideras av Bolagsverket, alltså upplösas. Men sanktioner kan inte bli aktuella i efterhand. 

undefined
Ann Sofie Silversved är verksjurist på Bolagsverket. Att ett bolag som ska ha revisor inte registrerar någon hos Bolagsverket är allvarligt, säger hon.

Ett bolags trovärdighet påverkas om man inte har revisor, säger Ann Sofi Silversved.

– Revisorn har många skyldigheter, som att anmäla brott och andra oegentligheter. Och att räkenskaperna genomgått en professionell, extern granskning gör bolaget trovärdigare, säger hon.

Kan ett bolag missa att anmäla? 

– De ska ha koll, även om de bara kliver över gränsen med en krona. 

Genom att se till att det inte görs fel i bokföringen är revisorn en viktig aktör runt ett bolag, för företagaren själv och för många andra. Det lyfter Henrik Lundin, utredare på Ekobrottsmyndigheten, fram. 

– Det kan vara anställda, kunder, leverantörer, Skatteverket, borgenärer och brottsbekämpande myndigheter.

Vad kan det innebära om det saknas en revisor i ett bolag?

– Utan revisor finns en uppenbar risk för sämre kvalitet på redovisningen och ett större skatte­undandragande. Den minskade insynen underlättar också brottslig­het, eller i vart fall försvårar upptäckten, säger Henrik Lundin. 

Så stora var vinsterna

Bolaget bakom Madickengården grundas 2015, men får först 2020 intäkter. Omsättningen blir  då 14 miljoner kronor och vinsten 11 miljoner – en vinstmarginal på 78 procent.

2021 redovisar aktiebolaget de första tre månaderna som ett kort räkenskapsår. Omsättningen blir 17 miljoner kronor och vinsten 10 miljoner – en vinstmarginal på knappt 60 procent.

Under det senaste räkenskapsåret, från 1 april 2021 till sista mars 2022, var omsättningen 96 miljoner konor – och vinstmarginalen över 60 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!