Exklusiva bilar och fastigheter runt ideella Tris

Syftet med Tjejers rätt i samhället och Madickengården är att arbeta akut och förebyggande mot hedersförtryck. Nu kan UNT visa att flera exklusiva bilar ingår i verksamheten, liksom en rad fastigheter i attraktiva lägen.

UNT har kartlagt vilka bilar som finns registrerade på Madickengården och Tris, och bland annat hittat två nya Volvo XC90. Bilden är ett montage.

UNT har kartlagt vilka bilar som finns registrerade på Madickengården och Tris, och bland annat hittat två nya Volvo XC90. Bilden är ett montage.

Foto: TT / Montage: Maja Olofsson

Uppsala2023-02-08 05:00

UNT granskar

Hösten 2021 registreras två nya Volvo XC90 på det aktiebolag som driver det skyddade boendet Madickengården. Bakom aktiebolaget står samma personer som företräder ideella föreningen Tris, Tjejers rätt i samhället, som arbetar mot hedersförtryck. 

På nätet presenterar en bilhandlare just den här modellen som "Volvos lyxigaste bil någonsin" som "bjuder på elegans för den stora familjen utan att tumma på säkerhet, funktionalitet, lyx och körglädje". Volvo själva kallar modellen "vår lyxigaste SUV".

En sökning på nätet visar att en ny Volvo XC90 idag säljs för nära en miljon kronor.

undefined
XC90:n är en av Volvos lyxigaste bilar.

UNT berättade nyligen om vinsten i aktiebolaget bakom Madickengården på nära 60 miljoner kronor, vilket ger en vinstmarginal på över 60 procent.  

Även ideella föreningen Tris har skaffat sig tillgång till fordon av finare märke. 2020 skrev föreningen ett leasingkontrakt om en ny BMW av modellen 540I XDRIVE, som i dag betingar ett nypris på nästan 1 miljon kronor, beroende på olika val. 

Men föreningen Tris köpte alltså inte bilen, utan leasade den, det vill säga hyrde den mot en månadsavgift. Efter bara drygt ett år övergick kontraktet till en verksamhet nära Tris, ett konsultbolag inom företagande och juridik. Bakom konsultbolaget står en person som fungerat som Tris jurist och är styrelseledamot i bolagen runt Tris. 

Han är också sammanboende med den ena av systrarna som grundat och ännu företräder Tris.

UNT har ställt frågor till både Tris och Madickengården om bilinnehaven i bolagen och hur bilarna används. UNT har nekats en träff för en intervju, och bara fått svar i anonymiserade mejl.

"Fordonen som ägs av aktiebolaget är tjänstebilar och används av personer i verksamheten för transport till och från arbetsplatsen, skyddade boenden och hämtning och lämning av placerade individer som är i behov av skydd och säkra transporter", skriver signaturen "Alice" från Madickengården. UNT har inte fått någon förklaring till vem "Alice" är.

Från Tris skriver en "Maria" att BMW:n disponerades av Tris under en period om cirka ett år och att "den var praktisk utifrån ändamålet med förhyrningen". 

När UNT kontrollerar står både ena Volvon och BMW:n parkerad på hemadressen där juristen bor. Vid ett annat tillfälle står bara Volvon där.  

En källa som sett verksamheten inifrån reagerar starkt när UNT berättar om de nya bilarna.

– Bilar behövs så klart i den här verksamheten, men varför lyxbilar av det här slaget? Det går inte att förstå eller motivera, säger källan.

På senare år har Tris och bolagen även gjort flera fastighetsköp. 

2020 köpte ideella föreningen Tris en fastighet i en attraktiv stadsdel för åtta miljoner kronor. Bara en månad senare såldes den för samma summa till Madickengårdens fastighetsbolag. 

Därefter har bolaget köpt åtminstone fyra fastigheter till i attraktiva lägen på mellan 6 och 12 miljoner kronor. 

Och redan i fastighetsbolagets första årsredovisning 2019 redovisas bland annat tillgångar i mark och fastigheter för 27 miljoner kronor. 

Signaturen som kallar sig "Alice" har i ett mejlsvar skrivit att aktieutdelningen på 40 miljoner går till "att expandera i form av inköp av fastigheter, renoveringar och anpassningar."

Om fastighetsinnehavet 2019 vill "Alice" inte ge några detaljer "på grund av skydds- och säkerhetsskäl".

Detta har hänt

UNT har rapporterat om utvecklingen i ideella Uppsalaföreningen Tris, Tjejers rätt i samhället, som arbetar mot hedersförtryck.

Föreningen har drivit det skyddade boendet Madickengården. Sedan 2020 har dock driften lagts i ett aktiebolag, med samma företrädare, som blivit miljonärer på aktieutdelningen. Skälet ska vara att "upprätthålla högsta möjliga sekretess och skydd för våldsutsatta". Det senaste året redovisas ett plus på nära 60 miljoner kronor. Det ger en vinstmarginal på över 60 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!