Krogpatrullen korar Uppsalakrogarnas bästa rätter 2023

Krogpatrullen fortsätter sitt tuffa uppdrag – att äta sig igenom menyerna på Uppsalas bästa krogar. Här är höjdpunkterna från året som gick.

Här är några av de bästa rätterna som Krogpatrullen smörjt kråset med under året som gick.

Här är några av de bästa rätterna som Krogpatrullen smörjt kråset med under året som gick.

Foto: UNT

Mat & dryck2023-12-31 16:00

Förrätter/Tapas

Boquerones (79 kr) på Boquerone

Krogpatrullen: "Och så har vi förstås rätten som givit krogen sitt namn: boquerones. Den består av fyra inlagda ansjovisfiléer i ett mycket citrusfriskt olivoljebad där även chili och vitlöksskivor och örter simmar runt. Mungiporna åker upp över en så läcker liten rätt med en fin eftersmak av hav." 

Boquerone (Vaksalagatan 24) recenserades  27 januari.

undefined
På restaurangen Boquerones rekommenderas signaturrätten boquerones, syrliga ansjovisfiléer.

Feta psiti (99 kr) på Opa!

Krogpatrullen: "En bit ugnsbakad fetaost i ett foliepaket, som doftar och smakar härligt av grill och är väldigt god i all sin enkelhet. Ett litet paket lycka".

Opa!  (Dragarbrunnsgatan 21) recenserades 10 mars.

Kantarellförrätten med "macademia"- och blomkålspuré, bondbönor och blomkålskroketter (185 kr) på Dryck & mat

Krogpatrullen: "Lyser som det vackraste av höstlöv. Smakmässigt, alltså. På tallriken ser rätten lite blek ut. Med alla inslag lastade på gaffeln får man dock en ljuvlig munfull av både smak och struktur".

Dryck & mat (Olof Palmes plats 2) recenserades 24 november.

undefined
Kantarellförrätten lyser som höstlöv.

Huvudrätter

Vildsvinsschnitzel (245 kr) på Sverre 

Krogpatrullen: "Lite utav ett konstverk faktiskt. En smörsås, senapslök, kål och ett täcke finriven värmländsk ost blir till en nästan osannolikt bra kombination".

Sverre (Väderkvarnsgatan 24C) recenserades 19 maj.

Oxfilé (415 kr) på Kött kök & bar

Krogpatrullen: "En Black Angus som inte gjort färden från Uruguay förgäves. Stekt till medium perfektion och bara smälter i munnen. Här finns en liten fanfar för modellen ”ät bättre men mindre kött”. Det kostar, men i detta fall värt varenda krona. Rödvinssåsen glömmer vi dock, möjligen mustig men med en lite bitter bismak. Det är mot kantarellsåsen besökaren bör styra stegen".  

Kött kök & bar (Dragarbrunnstorg) recenserades 9 juni.

Grillad tonfisk (325 kr) på Trattorian Sorellina

Krogpatrullen: "Oklanderlig. En rejäl bit fisk som sig bör bara snuddat vid gallret. Pinjenötter, tomat och rejält med citronsaft står för fräschör. Lämplig beställning från ”sides”-menyn är rostad potatis med rosmarin (35 kr).

Trattorian Sorellina (Hamnplan 5) recenserades 29 september.

"Grisens hemlighet" (290 kr) på Tjuren

Krogpatrullen: "Visar sig vara en härlig bit av hals och nacke, som nästan smälter i munnen och fungerar fint med tillvalen broccoli, frasiga pommes och en ”hemmapiskad” bearnaise". 

Tjuren (Övre Slottsgatan 12) recenserades 3 november.

undefined
Grisens hemlighet visar sig vara en bit av hals och nacke.

Efterrätter

"Lingon" (95 kr) på Frans bistro & bar

Krogpatrullen: "En fullträff med en karamellglass som är perfekt balanserad i sötman och kamperar ihop med råa bär, lingoncurd och pekannötter. Matchen mellan det söta och syrliga, och det lena och krunchiga, är härlig".

Frans bistro & bar (Dragarbrunnstorg) recenserades 1 september. 

undefined
Efterrätten som heter "Lingon", kort och gott, är en riktig fullträff.

Crème brulée (110 kr) på The Social

Krogpatrullen: "I sin ordning, om än med en ganska tunn knäckyta".

The Social (Dragarbrunnsgatan 23) recenserades 26 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!