Kultkrog gör stark comeback – för den som kryssar rätt

Gillar du att välja, gillar du återuppståndna Kött kök & bar. Krogpatrullen trivs bra i dunklet vid Dragarbrunnstorg, som börjar blir ett nytt krogcentrum.

Kött kök & bar ligger granne med Plock i Norrgavels gamla lokaler, som synes.

Kött kök & bar ligger granne med Plock i Norrgavels gamla lokaler, som synes.

Foto: UNT

Recension2023-06-09 16:30
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kött kök & bar är lite utav en kultkrog från förr. Nu är den tillbaka, fast som granne med Plock efter att tidigare huserat på Väderkvarnsgatan. Stället var lite utav en pionjär i Kroguppsala med att fokusera på valfrihet, gästen fick utse en åtråvärd råvara och sedan själv komponera klart rätten med hjälp av ett digert urval tillbehör. Ett koncept som sedan dess varit populärt i omgångar och har både tillskyndare och mindre övertygade. 

undefined
Lokalen är rymlig med en lounge som ger ett halvdekadent första intryck.

Lokalen är rymlig och ger ett lite halvdekadent första intryck med en soffspäckad lounge och en stor oval bar. Längre in finns matsalen med rustikt möblemang och en stor kökslucka, och månne är det lite dunkelt. Menyn är ganska traditionell för konceptet. Det som skvallrar att det är 2020-tal är att nu finns det ungtupp, pluma och flapsteak på menyn. Sen finns också rubrikerna ”Fisken” och ”Sugen på växtbaserat?”, som ändras kontinuerligt. 

undefined
En halv skagen är stor som en hel, och har ett skönt bett. Vid tillfället är det vegetariska alternativet tofu, som inte getts mycket kärlek.

Bland förrätterna väljer vi en råraka med sikrom (175 kr), som också går att få med tångkaviar (145 kr). Upplägget är klassiskt och rätten är helt okej, men patrullen saknar salt på potatisen för mer tryck i smakerna. En halv skagen (135 kr) är stor som en hel, och har ett skönt bett med rejält med pepparrot, syrad lök och citron. Carpaccion (155 kr), som ju borde glänsa på en köttkrog, är dock en besvikelse. Anrättningen är förvånande smaklös, kanske främst för att köttet är för kallt. 

Men huvudrättsdelen är förstås i fokus. Paradråvaran är oxfilén (415 kr). En Black Angus som inte gjort färden från Uruguay förgäves. Stekt till medium perfektion och bara smälter i munnen. Här finns en liten fanfar för modellen ”ät bättre men mindre kött”. Det kostar, men i detta fall värt varenda krona. Rödvinssåsen glömmer vi dock, möjligen mustig men med en lite bitter bismak. Det är mot kantarellsåsen besökaren bör styra stegen.  

undefined
New York strip loin är saftig både till pris och resultat.

Bland köttvalen finns även New York strip loin (395 kr), också saftig både till pris och resultat. Man bör inte missa grisen, en fin pluma (195 kr), som smakar ljuvligt av grill och passar fint med mjukfrasig idahopotatis. Vi testar också potatisgratängen, som är insmickrande krämig men för vitlöksstinn. En getostkräm till är pricken över i oavsett kolhydrat. 

undefined
Krogpatrullen testade ”fisken” och in kom en snyggt grillad dorada med en frisk och generös sparrissallad. Vitlökssmöret är tyvärr djupfryst.

Patrullen har även satt i sig ”fisken” (235 kr), och in kom en snyggt grillad dorada (även kallad guldsparid/sea bream) som fungerar fint ihop med en frisk och generös sparrissallad. Dock tvingas vi undvara vitlökssmöret som vi valt till, då klicken är djupfryst och får fisken att kallna. Det vegetariska alternativet visar sig vid tillfället vara tofu, som inte getts mycket kärlek. 

undefined
"Glass a four" är en rejäl frusen klimp av rårörda hjortron och glass täckt av maräng.

Utpräglade köttkrogar brukar liksom glömma den lilla söta, men inte här. "Glass a four" (105 kr) ser ut som ett flygande tefat och är en rejäl frusen klimp av rårörda hjortron och glass täckt av en välbalanserad maräng. Vrålsött och mäktigt, och gott. Blondie (95 kr) är en lite mindre kreation av vit chokladmousse, nötig kaka, frän rabarber och snälla blad av ängssyra. En utomordentlig munsbit att dryga ut köttkoman med. 

undefined
Kött kök & bar har ett rustikt möblemang i en lite dunkel lokal.

Krogpatrullen trivs på Kött kött & bar. Servicen är god och gladlynt, medan miljön kanske är lite murrig. Precis som tidigare gäller det att kryssa rätt. Konceptet att få välja själv har sina poänger, men en annan slags poäng med ett bra kök är att de ska veta bättre än besökaren hur man får till den perfekta rätten och att det är en del av upplevelsen (och vad man betalar för). 

Kött kök & bar

Totalbetyg: 14 av 20

Mat 7

Miljö 3

Service 4

Adress: Dragarbrunnstorg

Tel: 018 – 20 18 81

kottkokochbar.se

Kök: Nordiskt. 

Prisnivå: Dyrare, men vällagat, kött. Svårt bedöma prisvärdhet i fisk- och växtvarianterna eftersom råvaran varierar. Men stundom rejäla tillbehör, vilket är trevligt – och backning kan fås, uppskattas.  

Övrigt: Det börjar bli duktigt krogtätt vid Dragarbrunnstorg, härligt, tycker patrullen.