Kött kök & bar är lite utav en kultkrog från förr. Nu är den tillbaka, fast som granne med Plock efter att tidigare huserat på Väderkvarnsgatan. Stället var lite utav en pionjär i Kroguppsala med att fokusera på valfrihet, gästen fick utse en åtråvärd råvara och sedan själv komponera klart rätten med hjälp av ett digert urval tillbehör. Ett koncept som sedan dess varit populärt i omgångar och har både tillskyndare och mindre övertygade.
Lokalen är rymlig och ger ett lite halvdekadent första intryck med en soffspäckad lounge och en stor oval bar. Längre in finns matsalen med rustikt möblemang och en stor kökslucka, och månne är det lite dunkelt. Menyn är ganska traditionell för konceptet. Det som skvallrar att det är 2020-tal är att nu finns det ungtupp, pluma och flapsteak på menyn. Sen finns också rubrikerna ”Fisken” och ”Sugen på växtbaserat?”, som ändras kontinuerligt.
Bland förrätterna väljer vi en råraka med sikrom (175 kr), som också går att få med tångkaviar (145 kr). Upplägget är klassiskt och rätten är helt okej, men patrullen saknar salt på potatisen för mer tryck i smakerna. En halv skagen (135 kr) är stor som en hel, och har ett skönt bett med rejält med pepparrot, syrad lök och citron. Carpaccion (155 kr), som ju borde glänsa på en köttkrog, är dock en besvikelse. Anrättningen är förvånande smaklös, kanske främst för att köttet är för kallt.
Men huvudrättsdelen är förstås i fokus. Paradråvaran är oxfilén (415 kr). En Black Angus som inte gjort färden från Uruguay förgäves. Stekt till medium perfektion och bara smälter i munnen. Här finns en liten fanfar för modellen ”ät bättre men mindre kött”. Det kostar, men i detta fall värt varenda krona. Rödvinssåsen glömmer vi dock, möjligen mustig men med en lite bitter bismak. Det är mot kantarellsåsen besökaren bör styra stegen.
Bland köttvalen finns även New York strip loin (395 kr), också saftig både till pris och resultat. Man bör inte missa grisen, en fin pluma (195 kr), som smakar ljuvligt av grill och passar fint med mjukfrasig idahopotatis. Vi testar också potatisgratängen, som är insmickrande krämig men för vitlöksstinn. En getostkräm till är pricken över i oavsett kolhydrat.
Patrullen har även satt i sig ”fisken” (235 kr), och in kom en snyggt grillad dorada (även kallad guldsparid/sea bream) som fungerar fint ihop med en frisk och generös sparrissallad. Dock tvingas vi undvara vitlökssmöret som vi valt till, då klicken är djupfryst och får fisken att kallna. Det vegetariska alternativet visar sig vid tillfället vara tofu, som inte getts mycket kärlek.
Utpräglade köttkrogar brukar liksom glömma den lilla söta, men inte här. "Glass a four" (105 kr) ser ut som ett flygande tefat och är en rejäl frusen klimp av rårörda hjortron och glass täckt av en välbalanserad maräng. Vrålsött och mäktigt, och gott. Blondie (95 kr) är en lite mindre kreation av vit chokladmousse, nötig kaka, frän rabarber och snälla blad av ängssyra. En utomordentlig munsbit att dryga ut köttkoman med.
Krogpatrullen trivs på Kött kött & bar. Servicen är god och gladlynt, medan miljön kanske är lite murrig. Precis som tidigare gäller det att kryssa rätt. Konceptet att få välja själv har sina poänger, men en annan slags poäng med ett bra kök är att de ska veta bättre än besökaren hur man får till den perfekta rätten och att det är en del av upplevelsen (och vad man betalar för).