Här är texten du ska läsa inför folkomröstningen

Den 9 juni ska invånarna folkomrösta – men frågan har tidigare fått kritik för att vara krånglig. Nu har kommunen tagit fram ett elva sidor långt dokument för att förklara vad "ja", "nej" och "blankt" innebär.

Så här ser det ut på Uppsala kommuns hemsida, där det elva sidor långa kunskapsunderlaget publicerats.

Så här ser det ut på Uppsala kommuns hemsida, där det elva sidor långa kunskapsunderlaget publicerats.

Foto: Uppsala kommun/Skärmklipp

Uppsala2024-03-19 16:30

Hur var det nu, vilken blev frågan Uppsalaborna ska folkomrösta om den 9 juni? 

Jo, den här: 

Ska Uppsala kommun i översiktsplanen lätta på bebyggelseutvecklingen i Uppsala stad genom att planera för fler bostäder i tätorterna längs tågspåren Ostkustbanan (Storvreta, Vattholma och Skyttorp) och Dalabanan (Vänge och Järlåsa)?

Att Uppsala ska folkomrösta är en överenskommelse mellan Socialdemokraterna och Utvecklingspartiet demokraterna (UP). Frågan har vid flera tillfällen fått kritik för att vara otydlig, från såväl oppositionspolitiker som statsvetare.

undefined
Erik Pelling (S) och Stefan Hanna (UP) kom överens om en rad frågor efter valet 2022, bland annat att hålla en folkomröstning och att försöka omförhandla bostadsbyggandet med staten.

Låter man läsbarhetsindexet Lix analysera kommunens nya kunskapsunderlag får texten betyget "mycket svår, byråkratsvenska".

– Vi har ett mål i kommunen att våra texter ska vara lättbegripliga, men vi har väl inte riktigt nått i mål där, medger Erik Pelling (S).

Vem ska läsa och förstå det här?

– Det är inte så att man måste läsa allt, du väljer själv hur mycket du vill fördjupa dig. Men det är klart att alla inte kan ta ställning till alla konsekvenser.

undefined
"Det finns ingen fråga som är okomplicerad i en folkomröstning. Ja eller nej till kärnkraft är också en superkomplex fråga", säger Erik Pelling (S).

Tanken är att Uppsalaborna ska få tycka till innan politikerna spikar sin nästa översiktsplan, som ska styra kommande decenniers byggplaner. Och kunskapsunderlaget, som förklarar de olika alternativen, går redan nu att läsa digitalt via kommunens hemsida. 

Här står att en blankröst betyder att du inte tar ställning till frågan och att ett nej betyder att du röstar nej till själva folkomröstningsfrågan.

Röstar du ja vill du att Uppsala kommun ska planera för fler bostäder i de utpekade orterna, "för att lätta på bebyggelseutvecklingen i Uppsala stad".

undefined
På hemsidan visas kartor över de områden som berörs av folkomröstningsfrågan. I "Uppsala stad" ingår exempelvis Sävja, Bergsbrunna och Nåntuna, som i sin tur påverkas av byggplanerna i sydöstra staden.

Oppositionspartierna M, KD, C, L och SD har redan uppmanat Uppsalaborna att rösta blankt.

– Att vi först har en frågeställning med 31 ord som sedan kräver ett elva sidor långt underlag för att man ska kunna svara ja, blankt eller nej visar vilken cirkus detta är. Och det visar att det inte går att svara på frågan, den leder ingenstans, säger Therez Almerfors (M).

undefined
Therez Almerfors (M) är kritisk till hela folkomröstningen och har tillsammans med KD, L och C uppmanat Uppsalaborna att rösta blankt. Detsamma har även SD gjort.

Erik Pelling håller inte med.

– Det finns ingen fråga som är okomplicerad i en folkomröstning. Ja eller nej till kärnkraft är också en superkomplex fråga, kontrar han.

Till skillnad från vad många kanske trott, handlar alltså inte folkomröstningen specifikt om ett ja eller nej till sydöstra staden – den omdebatterade framtidsorten där Uppsala kommun åtagit sig att bygga 21 500 bostäder. Området räknas in i det som kallas "Uppsala stad" i kunskapsunderlaget, men det är inte uttalat exakt hur många bostäder mer eller mindre det kan bli fråga om.

undefined
Stefan Hanna (UP) tycker inte att frågan är otydlig, utan menar att oppositionspartierna "problematiserar något som inte är problematiskt".

För det ändamålet har UP en ytterligare överenskommelse med S, om att försöka omförhandla placeringen av bostäderna med staten.

Varför behövs då en folkomröstning?

– För att den stärker en av de viktigaste aspekterna: Vad Uppsalaborna tycker. Om Uppsalaborna är tydliga med ett ja kommer det öka möjligheterna att lyckas i en omförhandling, säger Stefan Hanna (UP).

undefined
"Folkomröstningen är en dimridå", säger Ehsan Nasari (C).

Centerpartiet har varit tydliga med att de saknat dialoger med de boende i det som ska bli sydöstra staden. Ändå är Ehsan Nasari (C) kritisk till folkomröstningen.

Är det inte bra att lyssna på medborgarna?

– Det kom in över 2 000 yttranden till den fördjupade översiktsplanen för sydöstra staden. Men om man pratar med föreningarna i södra Uppsala upplever de ändå att politikerna inte lyssnat. Folkomröstningen blir bara ett spel för gallerierna, säger han.

Folkomröstningen

En folkomröstning är rådgivande och är inte det enda som påverkar byggplanerna i Uppsala.

Nästa översiktsplan, som ska klubbas 2028, täcker dessutom in hela kommunen. Folkomröstningen isolerar några specifika områden.

Förtidsröstningen öppnar den 22 maj 2024. Den stora valdagen är den 9 juni. Samma datum som för EU-valet, alltså.

Slutresultatet av folkomröstningen presenteras senast den 19 juni.

uppsala.se/folkomrostning kan du läsa hela kunskapsunderlaget. Så småningom kommer även fysiska exemplar att placeras ut på bibliotek runtom i Uppsala kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!