Tvingats slå ihop – siktar uppåt

Fyra herrlag har blivit två under en kort sträcka längs med Upplandskusten. Men de som finns kvar har ambitioner. "I ett längre perspektiv är det att ta steget upp i trean", säger en ordförande.

Gräsö Norrskedika känner tillförsikt inför framtiden. På sikt hoppas man på att avancera i divisionerna och få fram mer egenproducerade spelare.

Gräsö Norrskedika känner tillförsikt inför framtiden. På sikt hoppas man på att avancera i divisionerna och få fram mer egenproducerade spelare.

Foto: Henrik Söderlund

Fotboll2023-06-15 14:00
undefined
Höff:s Elias Eriksson med bollen i en match mot Almo.

Det är 17 år sedan Harg-Östhammar FF bildades. Klubben kom till hösten 2006 när Östhammars SK:s herrlag fått en mittenplacering i division 7 och säsongen efter skulle få sällskap av Hargs IK som kommit sist i sexan.

Intresset för fotboll var sådär i området.

– Det var 40 spelare på papperet men inte många på träningarna (i ÖSK). När det skulle tas ut lag fanns det sju åtta stycken. Harg var i samma situation. Då kläcktes den här idén, säger Lars-Ove Olsson, som från då fram till årets säsong varit lagledare i Höff. Han är deltidsanställd av Östhammars SK för främst sysslor på planerna på orten men är även kassör i Höff. Han sköter administrativt arbete i båda klubbarna.

undefined
Harg/Östhammar under hemmamatch på IP i Östhammar.

Höff ägs av Hargs IK och Östhammars SK. Båda föreningarna skjuter i dagsläget i 15 000 kronor vardera som en grundplåt i verksamheten. Höff är enbart en herrförening med två seniorlag medan ÖSK har damlag och ungdomar.

– Det har funkat jävligt bra. Men det är klart att lite gliringar finns det mellan Harg och Östhammar, det har varit fiendeskap, precis som med Norrskedika, säger Lars-Ove Olsson.

undefined
Norrskedika IP. Gräsö Norrskedika turas om att spela sina hemmamatcher på Nötsvedens IP på Gräsö och på idrottsparken i Norrskedika.

Norrskedika ligger bara fem kilometer norr om Östhammar. Norrskedika IF var senare i behov av samarbete de också och blickade nordost. De och Gräsö IF fann varandra och slog sina påsar ihop 2014. Problemet var då detsamma som för Harg och Östhammar – och för många andra klubbar – att antalet fotbollsspelare inte var lika många som tidigare.

Att slå ihop föreningar är ingen enkel sak men Patrik Eriksson, ordförande i Gräsö Norrskedika IF, säger att det gick lättare än han trott. Motståndet visade sig inte vara så stort. 

– Det är två gamla föreningar men det var faktiskt inte så komplicerat som man kunde väntat sig, säger han.

Insikten om att något behövde göras fanns.

undefined
Gräsö Norrskedika känner tillförsikt inför framtiden. Herrlaget är på gång.

Fyra herr-rivaler har blivit till två. Och det har visat sig finnas behov av ytterligare samarbete. Gnif och ÖSK har nu ett gemensamt lag för pojkar 15 år som visat sig fungera bra. Rivaliteten har till stor del försvunnit.

– Det är inte som efter gammalt. Alla stötarna har slutat och bytts ut, säger Lars-Ove Olsson.

Och än så länge håller sammanslagningarna ihop.

undefined
Harg Östhammar FF, här i orangea bortatröjor, jublar över mål i östra sexan.

För de kvarvarande herrlagen verkar ambitionerna se aningen annorlunda på kort sikt. Mer blygsamt i Höff, som nu huserar i sexan, i alla fall om man ska tro Lars-Ove Olsson:

– Vi har varit i sexan i två år men har egentligen underlag för att hålla till i femman, säger han.

I Gnif är framtidstron betydligt större. Med meriterade nyförvärv har man visat att man menar allvar redan i år. De är definitivt med och slåss om seriesegern i femman och kanske kan det bli spel i fyran nästa år.

– Det är en lång säsong och man vet att allt kan hända. Det finns inga garantier för någonting, säger Patrik Eriksson.

Men han ser inte varför klubben inte skulle kunna avancera uppåt. Varför skulle inte Gräsö Norrskedika kunna bli vad exempelvis Strömsberg varit? Förutsättningarna finns till viss del. För tillfället kommer många spelare utifrån och målsättningen är att kunna fostra mer eget. Det har dock funnits ett glapp mellan ungdoms- och seniorverksamheten vilket tvingat Gnif att söka spelare på andra håll.

– Vi har ambitioner om att varje säsong vara med i toppen och på sikt ta ett steg uppåt. I ett ännu längre perspektiv ta ett steg upp mot trean. Men det bygger mycket på den egna verksamheten, säger Patrik Eriksson.

Att någon eller ett par föreningar tar steget uppåt skulle gynna de flesta i närområdet tänker han.

– För fotbollen allmänt. Att det blir en dynamik mellan lagen och att det finns möjligheter att röra sig och att spelare kan utvecklas, säger Gnif-ordföranden. 

undefined
Gräsö Norrskedika och Gimo slåss båda i den absoluta toppen av den norra femman. När lagen möttes nyligen slutade det 3-3. Här Yuusuf Absuge med bollen.

Så långt herr. Damerna då? Det är bara ett par säsonger sedan ÖSK:s damer spelade i trean. 

– Sen slutade de och vi tappade spelare. Nu är det ett ungt lag men de är duktiga. De är i alla fall 20 pers på träningarna, säger Olsson om det lag som nu återfinns i femman.

Gnif står helt utan damlag.

– Men till den här säsongen har vi kunnat start upp ett rent flicklag, säger Eriksson.

Gnif har totalt sex ungdomslag. Enligt Lars-Ove Olsson finns 14 ungdomslag med mellan 250 och 300 spelare i ÖSK:s försorg.

undefined
Idrottsplatsen i Östhammar där Höff ibland spelar sina matcher.

Sammanslagningar kan innebära problem när det kommer till anläggningarna. Var ska matcherna spelas? Såväl Höff som Gnif turas om med matcher på sina respektive två hemmaarenor men träningarna bedrivs närmast uteslutande på Tallarna i Harg och på Norrskedika IP. 

Alla delar:

Fotbollen i Norduppland – tidigare delar i serien:

Del 1: Damlagen försvinner från Östhammars fotbollskarta (artikel), Norduppländska fotbollens uppgång och fall (dokument), Frågan som fick oss att söka svar – det här fann vi (krönika)

Del 2: Efter raset – så har Gimo vänt trenden: "Det har börjat visa sig"

Del 3. Bottenrekordet oroar ledare: "Är fruktansvärt dåligt"

Del 4: De har lämnat för eliten – moderklubbarnas lag har försvunnit

Del 5: Från England till Norduppland – namnkunnigt i femman

Del 6: "Vi har ambitioner om att varje säsong vara med i toppen"

Del 7: Almoledaren om Oland: "Vi kunde aldrig lösa den biten"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!