Satsa på egna ungdomar ett sätt att ta sig ur krisen

Har fotbollen i norra Uppland någonsin varit sämre än den är nu? Det är bottenrekord i Östhammars och Tierps kommuner både när det gäller antalet seniorlag och sportsliga resultat.

Mångårige Tierpsledaren Ola Melin på Vegavallen. Han är optimist när det gäller damfotbollen i kommunen, men på herrsidan har han svårt att se någon ljusning.

Mångårige Tierpsledaren Ola Melin på Vegavallen. Han är optimist när det gäller damfotbollen i kommunen, men på herrsidan har han svårt att se någon ljusning.

Foto: Håkan Lundh

Fotboll2023-06-08 11:00

Det fanns en tid när de norduppländska herrlagen dominerade den uppländska fotbollen. Sämst är det på herrsidan, där det bästa laget (Strömsberg) spelar i division IV.

På damsidan är det inte fullt lika illa, men det är inte bra. 

Så sent som 2007 hade 16 föreningar minst ett lag i seniorspel. I dag är det sju. Under 30 av de senaste 43 åren – alltså från 1980 och till idag – har Norduppland haft minst ett lag i Sveriges näst högsta eller tredje högsta serie på damsidan. Det har man inte längre.

– Jag har varit med i dam- och flickfotbollen sedan 1998 men parallellt med det har jag sett och följt herrfotbollen och man märker att det är många som inte längre vill spela matcher. Hur f-n kan man inte vilja spela match? frågar sig Ola Melin, ordförande i Tierps IF fotboll.

undefined
Ola Melin kontstaterar att "90-talisterna har en konstig inställning."

Hur har det blivit så här?

UNT har skrivit artiklar om exakt det här ämnet tidigare, men nu är det ännu sämre. Förmodligen har fotbollen aldrig varit så här dålig i Östhammars- och Tierps kommuner.

Något enkelt svar finns inte. Det är komplext – från ungdomars fritidsvanor till konkurrens från andra idrotter. Framgång kräver starka ledare och i takt med det uppskruvade samhällstempot blir det färre som har tid och ork att lägga på idrottsföreningen på orten.

– Många killar har inte gjort lumpen och det är en orsak till att det har blivit färre spelare, det är i alla fall min åsikt. Många av 90-talisterna har en väldigt konstig inställning. Det har blivit för bekvämt och då blir fotbollen lidande, säger Ola Melin och tar ett exempel:

– När Tierps herrlag spelade i division V och blev ”robbade” på många spelare så blev man strykrädd och ville spela i division VII i stället. Samtidigt tycker samma spelare, som inte vill spela i femman, att vi ska värva spelare och samtidigt ta hit en bra tränare. Bra tränare, säger jag, ni vill ju inte ens spela division V-fotboll.

Är den dåliga herrfotbollen något som vi får leva med? Det blir inte bättre än så här?

– På herrsidan tror jag tyvärr att det är så, i alla fall i Tierp, säger Ola Melin och nämner Gimo som ett möjligt undantag, men då talar vi om Östhammars kommun.

undefined
Kjell Carlsson, f d ordförande i Films SK, tror inte att han kommer att få uppleva herrfotboll på division II-nivå i Östhammars eller Tierps kommuner igen.

Han får medhåll av den nästan legendariske Kjell Carlsson, eller Mr Films SK om man så vill.

– Man kan verkligen fråga sig om det kan bli sämre. Det är så fruktansvärt dåligt. Trots att det numera finns konstgräsplaner i Tierp och Gimo har det bara gått utför, och jag har inget bra svar på varför det har blivit så här. Risken finns att det inte blir någon förbättring, säger Carlsson, som dock är noga med att påpeka en sak:

– Vi (Film) har en fantastisk ungdomsverksamhet både på flick- och pojksidan. Bara i pojkarnas 07-lag har vi 25–26 spelare, så på sikt är jag inte ett dugg orolig, bara vi får behålla spelarna. Men att vi (Östhammar/Tierp) skulle få upp ett lag i division II, nej, det tror jag inte att jag kommer att få uppleva igen.

På damsidan (och flicksidan) ser det lite annorlunda ut.

Ola Melin:

– Om jag talar för oss i Tierp så har vi medvind. Vi har bred ledarsida och vi har gjort hundgörat sedan fyra, fem år tillbaka. Det är nu vi är redo att skörda poäng. Jag tycker att division II är realistiskt för oss, det är dit vi strävar, men det behöver inte ske i år.

Att bara värva spelare utifrån för att lyfta i seriesystemet är inte något som Tierp förordar.

– För att trygga verksamheten på sikt så lyfter vi fram unga och egna spelare pö om pö. Det är ingen idé att värva utifrån. Som jag sade, vi har gjort en egen satsning sedan några år och jag skulle vilja säga att det ser bra ut.

Kjell Carlsson är inne på samma spår:

– Vi har valt att satsa på ungdomarna som finns här. Jag tror att det är rätt väg att gå.

Det finns dock saker som – enligt Ola Melin – är mindre bra, eller kanske rentav förödande, och det handlar om distriktslagen, eller Upplandslagen.

– Tidigare fanns det en distriktsförbundskapten som åkte ut och tittade på spelare och som var synlig även utanför Uppsala och som kunde snappa upp talanger och prata med oss på plats. I dag ska man anmäla sig själv och åka till Uppsala, och det kanske inte är så enkelt att komma dit där det kanske är fyra, fem spelare från till exempel Vaksala som känner varann.

– Jag tycker inte att det här systemet är bra och jag tror att man sumpar en del av dagens talanger, men visst, jag kan förstå att det är förknippat med kostnader.

Alla delar:

Fotbollen i Norduppland – tidigare delar i serien:

Del 1: Damlagen försvinner från Östhammars fotbollskarta (artikel), Norduppländska fotbollens uppgång och fall (dokument), Frågan som fick oss att söka svar – det här fann vi (krönika)

Del 2: Efter raset – så har Gimo vänt trenden: "Det har börjat visa sig"

Del 3. Bottenrekordet oroar ledare: "Är fruktansvärt dåligt"

Del 4: De har lämnat för eliten – moderklubbarnas lag har försvunnit

Del 5: Från England till Norduppland – namnkunnigt i femman

Del 6: "Vi har ambitioner om att varje säsong vara med i toppen"

Del 7: Almoledaren om Oland: "Vi kunde aldrig lösa den biten"

Tierps lag i trean 1980

Tierps IF är en av distriktets bästa damföreningar någonsin. Redan 1981 gjorde laget sin första säsong i Sveriges näst högsta serie efter serieseger i Upplandstrean 1980. 

Tierps trupp efter segern i kommunmästerskapet 1980: Målvakt: Åsa Löfgren. Utespelare: Birgitta Hållstrand (senare landslagsmeriter), Åsa Andersson, Anette Haglund, Anette Lindström, Monica Nilsson, Eva-Lena Helmersson, Jeanette Andersson, Pia Johansson, Ann-Marie Holmgren, Britt-Marie Holmgren, Annika Feldt och Eva Haglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!