– Min främsta uppgift är att ena Bärby, skapa en god arbetsmiljö och få alla att jobba åt samma håll.
Det säger Hans Bouveng, 49, tidigare chef inom både Migrationsverket och Kriminalvården. Nu har han tagit sig an jobbet som institutionschef för Bärbyhemmet – väl medveten om de senaste årens händelser.
Bärby är ett så kallat Sis-hem (Statens institutionsstyrelse) som behandlar unga sexualförövare och ungdomar med missbruk, samt tvångsvårdar ungdomar som begått brott och dömts till sluten ungdomsvård.
I december 2021 avslöjades stora problem på Bärby. Då togs två chefer ur tjänst, bland annat misstänkta för att ha varit drivande bakom en osund arbetskultur. Några månader senare valde verksamhetsdirektören att omplacera åtta av tolv chefer på grund av en "utbredd tystnadskultur".
Sedan dess har Bärby utretts både internt och av externa aktörer. Revisionsbyrån KPMG slog i somras fast att Bärbyhemmets ledning brutit mot de regler som gäller för statliga myndigheter. Samtidigt har personalen vittnat om överbelastning och att de gått på knäna.
Men nu blir det nystart – i alla fall om man ska tro Hans Bouveng.
Han sjunker ner i en av fåtöljerna i sitt nya kontor. Att vända den negativa bilden av Bärby ser han som ett långsiktigt projekt.
– Jag har full respekt för historiken. Men jag skulle nog välja att lyfta fram det positiva och goda som finns, säger han och nämner Bärbys arbete med missbruksbehandling och metoder för att jobba med normbrytande beteende för sexförbrytare.
– När det gäller vissa saker som hänt i närtid har vi gjort allt vi kan för att gå till botten med det, men också gå vidare. Och en hel del av de medarbetare som varit i blåsväder är ju inte kvar på Bärby.
Sedan ett drygt år tillbaka har det även konstaterats upprepade fall av övervåld och trakasserier mot ungdomarna på Bärby, av både Sis själva och av Ivo, inspektionen för vård och omsorg.
– En del av de sakerna ligger bakåt i tiden. Vi följer kontinuerligt upp ungdomarnas mående. Enkäter vi har gjort visar ökad trygghet hos ungdomarna, säger Hans Bouveng.
Den stora utmaningen, enligt honom, är personalens arbetsmiljö.
Behandlingspersonalen har ett tufft uppdrag, konstaterar han, där de jobbar i låsta miljöer med ungdomar som har en bakgrund i såväl våld och gängkriminalitet, som olika diagnoser. Dessutom är de för få. Förra året sade en femtedel av personalstyrkan upp sig och det har saknats både behandlingspersonal och psykologer. Man har inte heller haft de avdelningschefer som behövs.
– Det speglar dagens samhälle, det är inte helt enkelt att rekrytera personal och det är något vi delvis inte rår över, säger Hans Bouveng.
Men sker ingen förändring av arbetsmiljön inom kort, hotar höga viten.
Arbetsmiljöverket har nyligen konstaterat att nödvändiga rutiner saknas. Samma sak hände i november, då Bärby hotades med viten om totalt 140 000 kronor på grund av bristande arbetsmiljö. Vitet avskrevs dock när Arbetsmiljöverket ansåg att kraven var åtgärdade.
Den här gången ligger böterna på 150 000 kronor. Arbetsmiljöinspektör Marie Juhnestam Bimer konstaterar att personalen i dagsläget löper stor risk att utsättas för hot och våld på Bärby.
– Det är väldigt allvarligt att det grundläggande arbetsmiljöarbetet inte fungerar som lagstiftningen säger.
Arbetsmiljöverket kräver att Bärbys ledning visar upp en skriftlig plan för regelbundna riskbedömningar och skyddsronder senast den sista april.
Ledningen ska visa hur de tänker jobba för att förebygga ohälsa och olycksfall. Bland annat måste de göra riskbedömningar av hur inredning och utrustning kan användas som tillhyggen, och ge personalen mer träning i så kallade nedläggningar av ungdomar vid våldsamma situationer.
Bristerna är en naturlig följd av personalbristen och avsaknaden av fasta chefer, menar Hans Bouveng.
– Sis centralt har väldigt tydliga rutiner, nu är det upp till oss på Bärby att efterleva det.
Han tror ”absolut” att en del av kraven ska kunna åtgärdas i tid.
– Andra saker handlar mer om struktur, att det har saknats rutiner för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Men det handlar ju om kontinuitet, att det finns chefer på plats som kan jobba med de frågorna.
Och nyligen har alla positioner som avdelningschefer tillsatts, utöver att Hans Bouveng själv är på plats.
– Det ser ljust ut, tycker han.