Två arbetsledare tagna ur tjänst på Bärbyhemmet

Två personer i arbetsledande ställning har tagits ur tjänst från Bärbyhemmet i Uppsala, som tvångsvårdar unga pojkar. Anledningen ska vara misstänkta ekonomiska oegentligheter och osund arbetskultur. Ledningen är ännu förtegen om detaljerna, men det finns indikationer på att skattemedel har använts felaktigt.

SiS ungdomshem Bärby, eller Bärbyhemmet, ligger strax öster om Uppsala. Här behandlas unga sexualförövare och ungdomar med missbruk.

SiS ungdomshem Bärby, eller Bärbyhemmet, ligger strax öster om Uppsala. Här behandlas unga sexualförövare och ungdomar med missbruk.

Foto: David Johansson

Uppsala2021-12-25 05:00

UNT har tagit del av ett mejl som skickats till Bärbyhemmets anställda från Helena Finér, biträdande verksamhetsdirektör för verksamhetsområde norr, där Uppsala ingår. I mejlet berättar hon att två av verksamhetens arbetsledare "arbetsbefriats". Detta ska ha beslutats i överenskommelse med de två berörda personerna.

Anledningen uppges vara misstankar om ekonomiska oegentligheter och osund arbetskultur.

"Som statlig myndighet har vi förstås ansvar att förvalta skattemedel och verka utifrån lagstiftning på ett riktigt sätt," skriver Finér i mejlet och förklarar att man inlett en utredning.

Ordinarie verksamhetsdirektör Helena Finér har semester och därför hänvisas UNT till Malin Östling, som annars är verksamhetsdirektör för SiS-område söder. Malin Östling kan inte specificera vad som menas med "ekonomiska oegentligheter", eftersom det är det som utredningen ska klargöra.

Men betyder det att skattemedel har använts på fel sätt?

– Ja, så är det ju om det handlar om ekonomiska oegentligheter. För det är skattemedel vi hanterar på ett eller annat sätt, säger Malin Östling.

Misstänks just dessa två personer ha orsakat oegentligheterna?

– Det finns indikationer på att de här personerna är involverade, så pass att vi gjort överenskommelsen om att arbetsbefria dem.

undefined
Malin Östling, verksamhetsdirektör för verksamhetsområde söder.

Och vad menas med osund arbetskultur?

– Det är ju det som ska utredas. Men en osund arbetskultur kan handla om tystnadskultur, utfrysning, olika grupperingar som har olika status, till exempel. Men jag kan inte säga exakt vad som förekommit på Bärbyhemmet.

Beslutet att arbetsbefria personerna fattades av ordinarie verksamhetsdirektör Helena Finér i tisdags, den 21 december. Ledningen fick dock kännedom om oegentligheterna i början av året. Sedan dess har man utrett situationen.

– Men nu har det blivit läge att agera mot de här två personerna, säger Malin Östling.

"Indikationerna" på ekonomiska oegentligheter polisanmäldes redan i februari och den utredningen (hos Ekobrottskammaren i Uppsala) pågår fortfarande. SiS tar även hjälp av en revisionsbyrå för att kartlägga den ekonomiska situationen, berättar Malin Östling.

Hon säger att det är "allvarligt om ekonomin inte sköts rätt på sina områden eller av vissa personer".

– Men det finns inget som tyder på att ungdomar far illa eller att det är dåligt på arbetsplatsen som helhet. Utan detta berör några få personer i nuläget.

Men en osund arbetskultur måste ju beröra fler än de två arbetsledarna?

– Det gör det med all sannolikhet, men jag kan inte säga hur utbrett det är.

Malin Östling kan inte säga när utredningen väntas bli färdig, mer än att det ska ske skyndsamt. Revisionsbyrån har kontrakt fram till sista juni 2022. De två arbetsledarna är tillsvidare arbetsbefriade med lön.

UNT har varit i kontakt med båda de berörda personerna.

– Jag har inte fått presenterat för mig vad det gäller än, så jag kan inte kommentera utredningen. Jag fick ett val att antingen vara hemma eller jobba på vårt verksamhetskontor och jag valde att vara hemma, säger den ena.

Tror du att du riskerar bli av med jobbet?

– Nej, det tror jag inte.

 På frågan om han blivit arbetsbefriad, svarar den andra personen:

– Jag kan inte kommentera det.

Därefter lägger han på telefonen.

SiS ungdomshem Bärby

På Bärbyhemmet utanför Uppsala, ett så kallat SiS-hem, behandlas unga sexualförövare och ungdomar med missbruk, samt ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård. Här tar man enbart emot "icke skolpliktiga pojkar".

SiS, alltså Statens institutionsstyrelse, är en statlig myndighet som ansvarar för tvångsvård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. 

Verksamheten finansieras av skattemedel från staten och kommunerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!