På Bärby ungdomshem, någon halvmil öster om Uppsala, vårdas pojkar bland annat för att bryta kriminalitet och missbruk. Bärby drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS.
UNT har flera gånger skrivit om misstänkta oegentligheter vid Bärby. För att gå till botten med de ekonomiska förhållandena på ungdomshemmet har SiS anlitat revisionsföretaget KPMG som nu kommer med sin rapport.
KPMG lyfter fram en rad missförhållanden.
Ett av dem kretsar kring ett hyreskontrakt för en privatägd villa i Uppsala. En Bärbychef har för Bärbys räkning hyrt ett våningsplan i villan på totalt 140 kvadratmeter. Villan har använts för eftervård av ungdomar som tidigare vistats på Bärby. För sex rum och kök har Bärby ungdomshem, och därmed staten, betalat 78 000 kronor i månaden.
Staten har därmed tvingats betala skyhögt över vad det normalt kostar att hyra en villa i Uppsala. Enligt rapporten är hyran sex gånger högre än gällande marknadshyra i Uppsala.
KPMG skriver att det rör sig om "exceptionellt ofördelaktiga villkor" för staten och att det framstår som om Bärby inte agerat för myndighetens bästa.
Hyreskontraktet omges av flera märkliga omständigheter, bland annat den långa hyrestiden. Kontraktet löper på tio år och går inte att säga upp i förtid. För hela hyresperioden kommer villaägaren, en privatperson, att motta totalt 9,4 miljoner kronor.
Till saken hör att det finns personkopplingar mellan villaägaren och en chef på Bärby. Den chefen har bekräftat att villaägaren ingår i bekantskapskretsen, men chefen har uppgett att hen därför inte varit inblandad när hyresavtalet tecknades. Istället har avtalet tecknats av en annan chefsperson på Bärby.
Genom att villaägaren kunde uppvisa det tioåriga hyresavtalet med Bärby uppges personen ha beviljats lån av banken för att köpa huset. Enligt rapporten har Bärby genom hyreskontraktet "otillbörligen gynnat en privatperson" och KPMG anser att det finns indikationer på vad man kallar svågerpolitik.
Här är ytterligare uppgifter kring hyresavtalet som lyfts fram i rapporten:
- Bärby uppges ha hyrt Uppsalavillan utan att först ha annonserat efter vårdbostäder, vilket hade kunnat sänka kostnaderna. Agerandet betecknas som "vårdslöst".
- Hyresavtalet förlängs automatisk 36 månader i taget. "Ovanligt och exceptionellt ofördelaktigt för myndigheten", lyder bedömningen.
- Den Bärbychef som undertecknat hyresavtalet ska ha saknat formell behörighet att göra det.
- Avtalet har inte rapporterats in till vare sig regeringen eller Ekonomistyrningsverket vilket i båda fallen innebär regelbrott.
Villan i Uppsala har alltså använts för eftervård av ungdomar. På grund av den höga hyran har eftervården drabbats av stora kostnader. Redan två år efter att hyresavtalet tecknades gick eftervården back med 2,2 miljoner kronor. Hyreskostnaden svarade då för 1,9 miljoner av underskottet.
Statens institutionsstyrelse har försökt att avsluta hyresavtalet i förtid men det har bedömts som juridiskt omöjligt. Det tioåriga kontraktet löper från 2012 till november 2022, då det kommer att avslutas.
Villan står tom sedan januari 2021 då eftervården lades ner. Fram till november i år kommer SiS att ha betalat 22 månadshyror för de tomma lokalerna, totalt 1,7 miljoner kronor.
I vintras polisanmälde SiS de misstänkta oegentligheterna men Ekobrottsmyndigheten har lagt ner utredningen.