Adam: "Tris blåste mig – behöll pengarna själv"

UNT kan nu avslöja nya uppgifter om ideella föreningen Tris. "De har blåst mig", säger Adam El Chaabi, som kräver betalning i efterhand för insatser som familjehem. I ett annat fall behöll Tris som konsulter över 80 procent av den dryga miljon kommunen betalat för en familjhemsplacering.

Adam El Chaabi har haft uppdrag som familjehem åt Tris och Madickengården och hävdar att han blivit lurad på ersättning. "Jag ska ha tillbaka mina pengar", säger han. Till Adam har Tris bestridit kraven, men de vill inte svara på UNT:s frågor om fallet.

Adam El Chaabi har haft uppdrag som familjehem åt Tris och Madickengården och hävdar att han blivit lurad på ersättning. "Jag ska ha tillbaka mina pengar", säger han. Till Adam har Tris bestridit kraven, men de vill inte svara på UNT:s frågor om fallet.

Foto: Anna Bredberg

Uppsala2023-03-21 05:00

UNT granskar

96 miljoner kronor i omsättning och en vinstmarginal på över 60 procent. Så ser resultatet ut i aktiebolaget bakom Madickengården, som ger skydd undan hedersförtryck. UNT har nyligen rapporterat om hur Madickengården förts över från ideella föreningen Tris, Tjejers rätt i samhället, till aktiebolaget och hur Tris grundare, systrarna Talin Davidian och Mariet Ghadimi, blivit miljonärer på aktieutdelningen i bolaget.

En del av Madickengården är att erbjuda konsulentstödda familjehem. Idén är att hitta familjehem åt kommuner och samtidigt vara ett stöd åt familjehemmet. Kommunen betalar till Madickengården, som i sin tur betalar arvode och ersättning för omkostnader till familjehemmet. Mellanskillnaden behåller Madickengården. 

Frågan är hur stor den är.

UNT har talat med två familjehem som vet något om det. Adam El Chaabi från Uppsala var familjehem först åt Tris och senare åt aktiebolaget. Han har i dag anlitat advokater för att få ersättning som han menar att Tris ljugit om och behållit. Det är inte Adam som tar kontakt, utan UNT som hittar honom via en anmälan han gjort till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Anmälan har dock inte lett till utredning, då Ivo inte utreder den här typen av ärenden.

Allt började när en liten kommun i västra Sverige behövde placera en mamma och ett barn. Tris fick uppdraget och vände sig i sin tur till Adam.

– Talin Davidian på Tris sa till mig att kommunen bara beslutat om ersättning för pojken. Men Tris ville inte sära på dem och frågade om jag kunde ta dem ändå. Jag sa ja. Men de ljög, säger Adam. 

Tris hade nämligen fått betalt även för mamman, 1 500 kronor per dygn, från kommunen. Det här avslöjades när Adam kontaktade kommunen för att be om stöd för att köpa henne en ny telefon. Han vände sig till kommunen eftersom han inte fick ersättning för mamman.

Hans fråga väckte förvåning – kommunen hade ju betalat för mamman i tio månader, från dag ett, förklarade enhetschefen.

– Då förstod jag att Tris blåst mig. Jag litade på dem, men det var ett stort misstag, säger Adam El Chaabi.

undefined
Adam El Chaabi, som haft uppdrag som familjehem, kallar Tris och Madickengårdens verksamhet för "smutsaffärer".

Han tog upp det med Tris och ett nytt avtal skrevs om ersättning framåt. Men med juridisk hjälp har han krävt samma ersättning från placeringens början, det vill säga 257 000 kronor till.

Via sina advokater har Tris bestridit kravet. De har betalat vad de ska och dessutom var arvodet ovanligt stort, skriver de till Adam. 

– De har påpekat för mig att jag var deras bäst betalda hem. Så kan det ju vara, men jag vill ha det jag har rätt till, säger han.

I ett annat fall berättar ett familjehem som anlitats av Tris att de haft två barn och en mamma placerade under åtta månader. Enligt utdragen från banken var arvodet från Tris för uppdraget ungefär 20 000 i månaden, inklusive omkostnadsersättning, vilket är lägre än den nivå som Sveriges kommuner och regioner, SKR, rekommenderar.  

– 10 000 kronor i månaden per barn är någon slags smärtgräns, säger familjehemsmamman som vill vara anonym. 

undefined
Mariet Ghadimi fick 2018 utmärkelsen Årets hedersupplänning av landshövding Göran Enander, för sina insatser som verksamhetschef och kassör i föreningen Tjejers rätt i samhället, Tris, och arbetet för hedersutsatta.

När UNT kontrollerar med värmländska Eda kommun som placerat mamman och barnen visar det sig att den betalat 5 500 kronor per dygn till Tris, 2 500 kronor för en förälder och 1 500 kronor per barn. 

Med täckning för exempelvis vissa skattekostnader ser Tris ut att ha kunnat inkassera uppåt en miljon kronor av kommunen för hela placeringen, efter att arvodet till familjehemmet var betalt. Det innebär att nära 80 procent av kommunens pengar landade hos Tris. 

När familjehemsmamman genom UNT:s artiklar blev varse Madickengårdens vinster i dag reagerade hon med bestörtning och kontaktade tidningen.

– Det här är bedrövligt. Ingen kan tycka att det här är okej, säger hon. 

Hon ifrågasätter också kommunernas kontroll.

– Alla kommuner måste ju vara förtvivlade och undra vad som görs med deras pengar, säger hon.

undefined
Tris och Madickengården har inte svarat på UNT:s frågor om vad familjehemmen berättar.

Både hon och Adam El Chaabi har dessutom många invändningar mot Tris hantering av familjerna som har haft boende hos sig. 

Adams berättelse är lång och detaljerad. Han säger sig vid flera tillfällen ha blivit vittne till hur mamman blivit illa behandlad. Vid ett tillfälle ska en psykolog inom Region Uppsala ha tagit initiativ till en form av orosanmälan runt Tris, efter att mamman berättat att hon instruerats av Tris att uppge att hon inte kunde ta hand om sitt barn.   

– Jag kan bara tolka det här som att Tris ville behålla placeringen längre, säger Adam, som uppger att han blev kontaktad i utredningen efter besöket. 

Uppgiften om psykologens utredningsinitiativ har bekräftats för UNT även från annat håll.

undefined
UNT får kontakt med Adam genom en anmälan han gjort av Tris till Inspektionen för vård och omsorg. Anmälan har lämnats utan åtgärd eftersom Ivo inte prövar den typen av ärenden.

Adam El Chaabi har arbetat med ungdoms- och familjefrågor i många år och han är sedan länge bekant med Tris grundare Talin Davidian och Mariet Ghadimi, samt med Tris jurist som även är Talin Davidians sambo.

Nu välkomnar han en granskning.

– Det här är smutsaffärer. Kommunerna borde avbryta sina placeringar genast, men de är så svaga inför Tris, säger han. 

Via sina advokater riktar Tris å sin sida kritik i en rad punkter mot hur Adam utförde sitt uppdrag. Kritiken står dock i kontrast mot ett intyg från enhetschefen på den placerande kommunen som hyllar Adams samarbetsförmåga och insatser för familjen. 

Med familjen har han stadig kontakt och han säger att de mår bra.

undefined
UNT har i en serie artiklar rapporterat om föreningen Tris och bolaget som i dag driver Madickengården. Systrarna Talin Davidian och Mariet Ghadimi, som grundade Tris, har blivit miljonärer på aktieutdelningen.

UNT har upprepade gånger bett att få träffa och intervjua Tris och Madickengårdens företrädare, Talin Davidian och Mariet Ghadimi. Men de har avböjt med hänvisning till att de har skyddade personuppgifter och är utsatta för hot. 

De har också valt att inte svara på de många nya frågor som UNT på deras uppmaning mejlat. 

"Vi tackar nej till vidare medverkan", skriver signaturen "Alice", utan titel, i ett kort svar från Madickengården och hänvisar till tidigare svar.

UNT har också bett att få träffa och intervjua "Alice" samt "Maria" som svarat för föreningen Tris. Om det inte skulle vara möjligt har vi bett att få veta varför. Frågorna har inte besvarats.

När mamman och sonen plötsligt flyttades till ett nytt hem, bad Adam Tris om ett intyg om sin tid som uppdragstagare, med uppgift om lön. Intyget har blivit hans trumfkort, säger han. För där skriver Tris jurist att Adam fått hela summan han skulle haft, sedan dag ett. Men lönebeskeden visar alltså något annat, hävdar han.

– Jag ska ha tillbaka mina pengar, så är det bara, säger han.

Detta har hänt

UNT har i en rad artiklar rapporterat om ideella föreningen Tris, Tjejers rätt i samhället, och hur verksamhet förts över till ett aktiebolag. Tris grundare har blivit miljonärer på utdelningen i bolaget.

I det avtal som Tris har haft med Uppsala kommun, värt flera miljoner kronor, har de ideella krafterna i Tris värderats till 1 miljon kronor om året.

I avtalet står att överenskommelsen vilar på en "varsam och respektfull hantering av de offentliga medel som möjliggör verksamheten."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!