Socionomerna kritiska: "Inte stolta över arbetsplatsen"

Socialtjänstens anställda trivs inte på jobbet. Det visar senaste arbetsmiljöenkäten. Men missnöjet kan relateras till en speciell grupp medarbetare som redan sagt upp sig. "Nya gruppen mår bättre", säger socialchefen i Östhammar.

Lina Edlund, socialchef i Östhammar, hoppas kunna anställa nya chefer med kompetens att skapa en bra arbetsplats för socionomerna.

Lina Edlund, socialchef i Östhammar, hoppas kunna anställa nya chefer med kompetens att skapa en bra arbetsplats för socionomerna.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2024-03-16 11:00

Omsorgskontoret i Östhammars kommun har genomfört sin årliga enkätundersökning bland medarbetarna. I den tar man tempen på den organisatoriska - och sociala - arbetsmiljön. Och en avdelning sticker återigen ut, den myndighet inom socialtjänsten som hanterar barn och unga som far illa.

De anställda signalerar att de inte är stolta över sin arbetsplats och att de inte känner sig trygga inför framtiden. Arbetsplatsen får överlag låga resultat vad gäller "viktiga friskfaktorer". 

Socialchefen menar att det dåliga resultatet går att härleda till en specifik grupp anställda på myndigheten.

– Det här är ett uttryck för ett stort missnöje, relaterat till den turbulenta höst vi har bakom oss, säger socialchef Lina Edlund, som inte vill kommentera exakt vad missnöjet grundar sig på.

undefined
Lina Edlund, socialchef i Östhammar, hoppas kunna anställa nya chefer med kompetens att skapa en bra arbetsplats för socionomerna.

– Det har varit en del missförstånd och meningsskiljaktigheter. Nu är det nya personer på plats som tillsammans med de medarbetare som är kvar gör att gruppen mår bättre, säger hon.

I höstas sade flera av de anställda på enheten upp sig och sedan dess har myndigheten tagit in konsulter för att täcka upp medan rekryteringen av nya medarbetare pågår. I dagsläget är 8,5 tjänster bemannade av hyrpersonal.

– Vi rekryterar nu och det går ganska bra vad gäller socionomer, chefer är svårare, säger Lina Edlund.

Hon hoppas att hyrpersonalen ska ersättas av ordinarie socionomer vart efter.

– Vi är tydliga med kravprofilen för de nya chefer vi söker. De ska medverka till att skapa en sund arbetsgrupp som tycker att det är roligt att gå till jobbet.

undefined
De anställda vid socialförvaltningens avdelning för barn och unga i Östhammar signalerar att de inte är stolta över sin arbetsplats.

En grupp före detta anställda gick 2021 ut med skarp kritik mot den dåvarande arbetsmiljön som man menade präglades av en utbredd tystnadskultur och ett bristande ledarskap. Ett år senare rapporterades arbetsmiljön ha förbättrats. Socialtjänstens arbete med barn och unga, samt våldsutsatta kvinnor har fått utstå en hel del kritik. Flera ärenden har gått vidare till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som uppmanat kommunen att ta itu med problemen.

I juli förra året satte individ- och familjenämnden ned foten och lanserade en åtgärdsplan för att vända den negativa trenden.

– Vi är på god väg med det arbetet. Bortsett från den här specifika avdelningen är det genomsnittliga omdömet ändå bra för alla enheter inom verksamhetsområdet för vård, omsorg och socialtjänst, säger Lina Edlund.

Arbetsmiljön får poäng

Poängskalan i enkäten går från 0–100, där 0–33 klassas som mycket lågt resultat, 34– 66 lågt eller halvbra, samt 67–100 mycket bra resultat. 

Frågan till de anställda på barn och ungdom om man känner sig stolt över sin arbetsplats gav resultatet 33 och på frågan om man känner sig trygg inför framtiden hamnade barn- och unga på blygsamma 31.

Totalt sett hamnade det genomsnittliga omdömet för enheter inom individ- och familjenämndens verksamhetsområde på 88, ett snäpp under fjolårets resultat på 89. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!