Två kuratorer inom primärvården samt kvinnojouren i Östhammars kommun har anmält samma ärende till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Våren 2022 kom den första anmälan av tre, och den senaste lämnades in i början av maj i år.
Socialtjänstens enhet Barn och unga kritiseras bland annat för kränkande bemötande och för att de arbetar rättsosäkert. I anmälan får socialtjänsten även kritik för att inte ta våld i relationer på allvar och att inte ta tillräcklig hänsyn till barnperspektivet.
– Jag menar att socialtjänstens handläggare inte har tillräckliga kunskaper om familjer som lever i våldsutsatta relationer. I det fall jag tar upp skuldbeläggs mamman, samtidigt har vi en pappa som får ensam vårdnad, trots att han har dömts för olaga hot mot mamman och trots att barnet uttryckligen vägrat umgänge med honom, säger en av anmälarna som begärt att få vara anonym för att skydda de inblandade.
Hon menar också att socialtjänsten fokuserar på fel saker för att stärka sin egen tes.
– Man tittar på exempelvis skolfrånvaro, men struntar i att utreda varför frånvaron uppstått, säger anmälaren.
Oron delas av andra inblandade, bland annat kvinnojouren i Östhammar, som också anmält samma ärende till IVO. Kvinnojouren säger att de fått ta del av flera liknande berättelser från kvinnor som inte anser att deras rop på hjälp tagits på allvar. Kritiken handlar ofta om att socialtjänsten tagit parti för pappan.
– Vi har sett ett oroande mönster en tid, och vi har också anmält socialtjänstens dåliga bemötande till IVO, säger Kristina Karl-Eriksdotter, kvinnojouren Frejas ordförande.
Just det klagomålet överlämnade IVO till dåvarande socialnämnden och menade att det är nämndens ansvar att utreda saken.
Chefen för den enhet som handlägger ärenden med barn och unga, Hatim Abu Rweileh, anser att myndigheten gör ett bra jobb under tuffa omständigheter.
– Socialtjänsten omfattas av stark sekretess och vi kan inte kommentera något specifikt ärende. Vi är en myndighet med en strikt och tydlig lagstiftning med uppdrag att vara samhällets slutdestination för utsatta barn och familjer och är skyldiga att agera. Ibland mot människors vilja, oberoende av vad andra myndigheter gör och inte gör, svarar han via mejl.
I januari 2023 intervjuades Hatim Abu Rweileh i Dagens Nyheter där han larmade om att det bedrevs en hatkampanj mot socialtjänsten från "yrkesprofessionella som sprider desinformation vitt och brett".
DN:s granskning gällde den omskrivna islamistiska desinformationskampanjen som startade i slutet på 2020 och där svensk socialtjänst anklagades för att "kidnappa barn".
Av intervjun med Hatim Abu Rweileh framgår att han anser att kampanjen tagit en ny vändning i just Östhammar, men här handlar det inte om islamistiska aktörer.
Han menar att socialtjänsten nu ser "andra ronden" av desinformationsspridningen, i form av att andra offentliganställda som exempelvis medarbetare i skolan, hälso- och sjukvårdspersonal eller tidigare anställda i socialtjänsten sprider falska påståenden. "Ofta sker det när man, utan kunskap om situationen, i affekt tar ställning för en part."
Men när UNT ställer frågor till Hatim Abu Rweileh om den påstådda kampanjen mot socialtjänsten i Östhammar och vad han bygger sina uppgifter på uteblir svaren.