Livet är en fest i Uppsala

Ledarsidans sommarvikarier tackar för sig med en sista önskan om ett festligare Uppsala.

Staden vi älskar, och en bil vi gärna slipper.

Staden vi älskar, och en bil vi gärna slipper.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledarkrönika2022-08-12 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under vinjetten ”Festligare Uppsala” har vi sommarvikarier på ledarsidan skrivit om hur Uppsala kan bli en roligare stad att leva och vistas i. Krönikorna har fokuserat på de små nöjena som i sin enkelhet avgör hur staden upplevs – men som lätt kan glömmas bort när tyngre frågor dominerar debatten. 

Självfallet ska politiken lägga krut på rättsstat, sjukvård och förvaltning av statens finanser. För studenten som vill ha kortare väg till Systembolaget, föräldern som vill låta barnen leka på gatan utan att oroa sig för bilar eller pensionären som vill se träd skugga trottoaren i sommarvärmen är dock de små frågorna viktiga. Uppsalaborna måste få leva livet, inte bara överleva det.  

För en mer vital stadskärna har vi argumenterat för gångtrafikanter och cyklister ska äga företräde framför bilarna. Att omprioritera det offentliga rummet till bilarnas nackdel innebär också en möjlighet att ge mer utrymme till restauranger och uteserveringar, träd och grönska. Det hjälper också till att korta avstånden, så att folk inte behöver gå över ån efter rusdryck.

För att få till en sådan stad behöver både boendes och politikers ryggradsreflexer förändras. Att bo i en stad innebär att man bor nära andra som har intressen, rutiner och livssituationer som skiljer sig från ens egna. Oavsett om det är ljudet från ungdomar som spelar basket, sorlet från en uteservering eller basen som dunkar från hiphop-klubben förutsätter ett festligare Uppsala att kommunen inte stänger och förbjuder så fort någon klagar. 

Frågorna vi lyft under sommaren är bara ett urval av idéer som skulle kunna göra Uppsala till en festligare stad – men det är en bra början. Det är fullt möjligt att åtgärda de problem vi lyfter under den kommande mandatperioden. Här krävs det att politiker vågar prioritera dem, och att invånare vågar delta och bidra till förbättrandet av hemstaden. 

Vi är alla tre invandrade till Uppsala. Det här är vår hemstad för att vi valt det själva, och kanske är det just därför som vi är så måna om den. Varje Uppsalabo har säkerligen en uppsjö av egna förslag och önskemål om förändring i det offentliga – en skatepark eller en graffitivägg, en bastuflotte i Fyrisån eller en kommunal odlingsträdgård i parken … den ljusnande framtid är vår.