Nu grönskar det - för lite

Fler träd i Uppsala gör inte bara staden vackrare - det blir även mer hållbart.

Fyrisån. Träd i stadsmiljö ger både grönska och skugga.

Fyrisån. Träd i stadsmiljö ger både grönska och skugga.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledarkrönika2022-07-15 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

FESTLIGARE UPPSALA: Långt bort från stadens gråa hus vi glatt vår kosa styr lyder inledningen på den tredje versen i Evelyn Lindströms välkända snart hundraåriga sångtext, som varje sommar ekar på skolavslutningar runt om i landet. Att stadens hus måste vara gråa, och att den som vill uppleva grönskan behöver bege sig därifrån är dock inte en naturlag, eller ens en lag-lag. Det är helt enkelt en fråga om stadsplanering.

Det är fullt möjligt att skapa grönskande stadskärnor. Bortsett från den nog så viktiga estetiska aspekten följer även en rad andra fördelar. Tungt asfalterade områden får i regn och rusk stora problem med vattenavrinning och de som minns hur det var att vada ut från rulltrapporna på Uppsala centralstation sensommaren 2018 vet vad konsekvenserna är. Därutöver blir luften renare när träd kan hjälpa till med hantering av avgaser, och de bidrar även till att skapa bättre förutsättningar för bin, vars överlevnad är av största vikt för klimatet. 

Nu under högsommaren 2022 nås vi av samma oroväckande nyheter om extremvärme som har plågat varje sommar de senaste åren. När statistik över dödsfall i stadsmiljöer till följd av värmeböljor bryts ner syns det tydligt att tungt asfalterade områden med färre träd drabbas värst. Det kan skilja hela 10 grader mellan olika delar av samma stad beroende på trädtätheten, enligt en studie som Portland State University gjorde i USA förra sommaren. Fler träd är ett lågt pris att betala för att förhindra dödsfall och skydda de mest utsatta.

I Sverige och Skandinavien är de vanligaste trädtyperna i stadsmiljö björk och olika lindar. Forskning pekar dock på vikten av att blanda olika trädtyper – dels för den biologiska mångfalden, dels för att träden stärks av varandras närvaro i den utsatta situation som en stadsmiljö med alla dess avgaser innebär. Även för de som plågas av pollenbesvär finns det en fördel i större mångfald av trädarter.

Debatten är alltför lågmäld gällande vad gröna alleér, till skillnad från gråa parkeringar, kan göra för en stads skönhet. Uppsala är en vacker stad, men vi bör fundera över vad som behöver göras, och vilka som förtjänar en vit valsedel i höstens kommunval, för att göra den ännu vackrare. Låt oss med öppna ögon se oss om efter en stadsplaneringspolitik som låter livets rikedom gro och sjuda överallt.

Rättelse: I en tidigare version av denna text angavs en inkorrekt översättning av björken Betula pendula.