– Den 7 juni 2021 genomfördes ett av de största internationella polistillslagen någonsin. Under lång tid hade poliser i 16 länder förberett en jätterazzia och vid insatsen greps 800 personer. En av dem var en 30–årig man från Uppsala.
Liksom de andra gripna hade han använt en så kallad Anom–telefon men var ovetande om att Anom skapats av FBI som läste chattarna i realtid. De som kommunicerade med Anom använde alias och polisens utmaning blev att bevisa vilka som dolde sig bakom kodnamnen.
30-åringen från Uppsala hade gjort en miss som blev en fullträff för polisen. Vid ett tillfälle hade han tagit ett mobilfoto när han höll en annan mobiltelefon i handen och på fotot syntes hans fingrar. 30-åringen skickade fotot till en kumpan via Anom och FBI överlämnade det till svensk polis.
Fotot på fingrarna hade så hög skärpa att det gick att se fingeravtrycken. Det blev träff i en databas för fingeravtryck och det fastställdes att de tillhörde 30-åringen. Att han fanns i databasen berodde på att polisen tidigare tagit hans fingeravtryck när han misstänkts för brott.
Därmed var det klarlagt att 30-åringen var den som låg bakom Anom–pseudonymen "datemass". Detta var en av många detaljer i chattarna som gjorde att han kunde knytas till bland annat penningtvätt i stor skala och åklagaren i målet har betecknat honom som en slags bankir åt Gottsundanätverket.
30-åringen har använt kurirer som sett till att pengar levererats, till exempel när narkotika smugglats in i ett land och säljaren skulle ha betalt.
Han döms nu för att ha hanterat 38 miljoner kronor men i chattar har han nämnt betydligt större summor. Vid ett tillfälle skriver en person i den undre världen att han sitter på 300 kilo kokain i Sverige (marknadsvärde cirka 250 miljoner) och undrar om 30–åringen kan överföra pengarna från knarkförsäljningen till något annat land.
30-åringen svarar att han har kapacitet att leverera upp till 60 miljoner kronor åt gången. Pengarna kan lämnas i stort sett i vilket land som helst. "Jag jobbar stort inom denna bransch", tillägger han.
Mannen har sysslat med narkotika under en stor del av sitt liv och med tiden har fängelsestraffen blivit allt längre. 2013 dömdes han till 1,5 års fängelse för att ha sålt cannabis till 87 personer. 2014 hade han övergått till kokainförsäljning och fick då fängelse i 3 år.
2020 flyttade 30-åringen till Spanien och trots små officiella inkomster blev han delägare i tre bolag, varav ett drev en frisörsalong i Andalusien. Vid narkotikaaffärerna har han först använt den krypterade chatten Encrochat. Trots att polisen forcerade Encrochat 2020 och det därmed stod klart att det var riskabelt för kriminella att använda krypterade chattar började han göra affärer via Anom.
Chattar visar att han redan i februari 2021 hade klart för sig att polisen tagit sig in i ett krypterat telesystem han använt, men det avskräckte honom inte. När ledaren för Gottsundanätverket i maj 2021 insåg att han skulle åka fast på grund av Anom tog 30-åringen över ligaledarens affärer.
30-åringens hunger efter mer pengar var omättlig ända till slutet. Bara dagar innan Anom–bubblan sprack gav han sig in i en jättelik knarkaffär på 54 kilo amfetamin, trots den stora risken att bli avslöjad i sina chattar.
Det narkotikaärendet bidrar till att han får ett extra långt fängelsestraff. Samma vecka som 54-kilosaffären skedde greps han av polisen och döms nu till nära nio års fängelse.