Rättegången mot Gottsundanätverket fortsätter

Nu fortsätter rättegången mot nyckelpersonerna i Gottsundanätverket. Det är det största narkotikaärendet i Uppsala någonsin och gäller drygt ett ton knark med ett gatuvärde på cirka 190 miljoner kronor.

Längst till vänster 43-åringen som polisen anser är ledare för Gottsundanätverket.

Längst till vänster 43-åringen som polisen anser är ledare för Gottsundanätverket.

Foto: Polisen

Uppsala2022-08-08 17:00

Under måndagen fortsatte rättegången mot Gottsundanätverket i Attunda tingsrätt, som inleddes den 16 maj och som haft uppehåll under sommaren. 

De åtalade i denna del av rättegången är "43-åringen" som enligt polisen legat bakom mycket av narkotikahanteringen i Uppsala de senaste åren, samt en 39-årig man och en 55-årig man. Samtliga är från Uppsala.  

undefined
En 43-årig man utpekas som ledare för Gottsundanätverket. Han är åtalad för att ha styrt narkotikasmuggling från Spanien via meddelanden i teletjänsten Anom.

43-åringen har suttit häktad sedan i juni 2021 efter att han gripits i Spanien. 

Måndagens förhandling gällde åtal nummer 7 som avser smuggling, innehav och överlåtelse av 140 kilo amfetamin. Amfetaminet ska ha transporterats från Holland och distribuerats till olika delar av Sverige under perioden från den 2 mars till den 5 april 2021. 

Åklagare Anna Arnell beskrev i sin sakframställan hur 43-åringen har styrt arbetet med att få ett nätverk av andra människor att hantera och distribuera stora mängder narkotika. 

undefined
Anna Arnell, kammaråklagare

– Vi har en karta som vi går in i under varje åtal, som en spelplan. Där har en analytiker gjort en analys av alla inblandade i målet. 43-åringen är på högsta organisationsnivå, under honom finns en inre krets, sedan har vi nivå tre med logistik och bokföring och längst ner en nivå med transport och förvaring. De åker land och rike runt med narkotikan och har tagit den största risken. 

43-åringen har styrt dessa personer med chattarna i teletjänsten Anom, som riggats av FBI och är den viktigaste delen i bevisföreningen mot de åtalade.

undefined
Personer kopplade till Gottsundanätverket misstänks ha sålt knark via postpaket. Kuverten hittades vid en husrannsakan.

43-åringen satt lugn bredvid sin försvarare Johan Grahn. Han gäspade, vägde på stolen viskade saker i örat på sin försvarsadvokat, samtidigt som åklagaren läste högt ur chattarna och visade bilder på amfetaminkakor som hittats i de åtalades telefoner.  

43-åringen är åtalad för synnerligen grovt narkotikabrott, synnerligen grov narkotikasmuggling, grovt penningtvättsbrott samt synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (hantering av flera handgranater i Stenhagen).

undefined
Johan Grahn är försvarsadvokat till Gottsundanätverkets ledare, en 43-årig man som sitter häktad sedan i juni 2021.

– Min klient förnekar samtliga brott och det har han gjort från början. Och vad det handlar om är att de olika användarnamnen som används i chattarna inte är hans. Han har inte använt telefonerna. Vi menar att polisen inte kunnat koppla honom till telefonerna och det är det som kommer prövas, säger Johan Grahn. 

Bland annat menar Johan Grahn att de avlyssnade samtalen mellan 43-åringen och olika distributörer av narkotika som finns i bevisningen, brister i trovärdighet när det kommer till röstanalyser. 

undefined
I juli dömdes en 24-åring i Gottsundanätverket till 14 års fängelse, bland annat för knarkaffärer. Enligt åtalet har han arbetat nära den 43-årige utpekade ligaledaren.

– Det räcker ju inte med att polisen säger att de hör att det är hans röst. Det finns ett sätt att rent tekniskt göra en röstanalys och den analysen väntar vi på att få del av, säger Johan Grahn. 

Enligt åklagare Anna Arnell tyder det mesta på att det kommer bli en fällande dom.

– Det är så tydligt dokumenterad verksamhet, och polisen har tagit väldigt mycket narkotika i beslag av många olika sorter. Det visar att de måste ha nätverk över hela världen. Amfetamin handlar man med i en del av världen och cannabis i en annan.

undefined
Foto som polisen hittat i de åtalades krypterade telefoner. Tjack är slang för amfetamin.

Polisen har beslagtagit 270 kilo cannabis, 260 kilo amfetamin, 30 000 tabletter tramadol, 25 kilo kristall, 11 kilo kokain, 5 handgranater och två pistoler.

– Och anledningen till att man vet så mycket är att de åtalade har dokumenterat allt själva i sina chattar. 

Rättegången väntas pågå till början på november. Dom beräknas komma i mitten av december. 

Gottsundanätverket

Ledarna för Gottsundanätverket är bland annat misstänkta för att ha smugglat och distribuerat ett drygt ton narkotika med ett gatuvärde på cirka 190 miljoner kronor.

De tre misstänkta i åtal 7, som avhandlas den här veckan i Attunda Tingsrätt, är samtliga från Uppsala och samtliga förnekar brott.

"43-åringen" som styrt nätverket greps och frihetsberövades i Spanien i juni 2021 efter en internationell efterlysning. Han kommer att sitta häktad tills domen faller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!