I polisens fälla
I juni greps ett tiotal personer med anknytning till Uppsala, misstänkta för att ingå i en narkotikaliga som smugglat stora mängder knark. Ett av gripandena väckte särskilt stor uppmärksamhet och gäller en 43-årig man från Uppsala. Flera poliskällor pekar ut honom som toppfigur inom Uppsalas undre värld. "Vi misstänker att han under lång tid styrt en stor del av kriminaliteten i Gottsunda", säger en polis till UNT.
Ärendena kring de häktade omges av sekretess och få detaljer har hittills läckt ut. Men handlingar som UNT tagit del av ger en bild av brottsmisstankarna.
I en skrivelse daterad den 10 maj vänder sig åklagare i Sverige till rättsliga myndigheter i Frankrike. Åklagaren skriver att "en organisation med utgångspunkt i Uppsala hanterar stora mängder narkotika och även explosiva varor såsom handgranater". Vidare anges att personer i grupperingens översta skikt smugglar cannabis, kokain och amfetamin från Spanien samt att narkotikan delas upp och säljs i Sverige.
I dokumentet framgår även att svensk polis gjort flera narkotikabeslag under utredningen. Det gäller bland annat ett parti på 100 kilo amfetamin som ska ha konfiskerats i maj 2021.
I sin skrivelse från i maj begär åklagaren rättshjälp från Frankrike. Orsaken är att flera av de misstänkta i narkotikaärendet ska ha använt krypterade telefoner som fransk polis lyckats forcera.
Fransk polis beslöt att lämna ut informationen, och avkrypterade meddelanden från bland annat teletjänsten Sky ECC har sedan överförts till åklagare i Sverige. Det ingår i det material som ligger till grund för att 43-åringen och övriga i ärendet gripits.
I en handling i målet skriver polisen att 43-åringen misstänks vara "en av huvudmännen i den så kallade Gottsundagrupperingen som utgår från Uppsala".
43-åringen, som kommer från Gottsunda, har rört sig med stora pengar, trots små deklarerade inkomster. Under utredningen av ett helt annat ärende 2018 beslagtog polisen lyxvaror för 1,6 miljoner i hans bostad i Uppsala.
LÄS MER: 43-åringen tros ha fejkat inkomster från flyktingbolag.
I våras åtalades han för att tillsammans med en anhörig ha mottagit cirka två miljoner kronor som påstås komma från brott. Mannens sambo, som misstänks för bidragsfusk på 672 000 kronor, bar vid gripandet i det målet klockor och smycken värda en halv miljon kronor.
Vad gäller det aktuella narkotikaärendet hölls ett förhör med 43-åringen i augusti i år. Han konfronterades då med uppgifter som enligt polisen visar att han organiserat narkotikasmuggling i stor skala. Mannen ska via telefonsamtal ha gett instruktioner till kumpaner längre ner i organisationen. Samtalen har förts via krypterade teletjänster som betraktats som säkra men i efterhand har polisen kunnat ta del av de påstådda brottsplanerna.
"Att det är NN (43-åringen) som kommunicerar framkommer bland annat vid avlyssnade ljudfiler där det tydligt framkommer att identifikationen är klar", skriver polisen i en PM.
Hur stora mängder narkotika som 43-åringen och de övriga häktade misstänks ha hanterat är oklart. I ett förhör berättar polisen för mannen att bevisningen binder honom till bland annat 100 kilo cannabis som ska ha transporterats till Uppsala 14 december 2020. Till det kan läggas de 100 kilo amfetamin som nämns i början av artikeln. Enbart dessa båda partier har ett gatuvärde på totalt 30 miljoner kronor.
Uppenbarligen har de inblandade gjort stora vinster. I en chatt uppges att en av de häktade tjänat 60 000 kronor på knarktransporter enbart under den senaste månaden.
De misstänkta har gripits i omgångar. En 21-åring, som enligt utredningen sålt narkotika på uppdrag av 43-åringen, frihetsberövades redan 2020.
Polisen misstänker att 43-åringen stod i direktkontakt med 21-åringen då han greps i sin bostad i Uppsalatrakten. Avkrypterade meddelanden visar att någon med kodnamnet Gubbe Kanin skickar krypterade meddelanden till 21-åringen alldeles innan gripandet. Enligt polisen är Gubbe Kanin samma person som 43-åringen.
Följande utspelar sig den 14 december i fjol: Gubbe Kanin och 21-åringen chattar om ett knarkparti. 21-åringen skriver att han tar en rökpaus men att han återkommer inom kort. Just då slår polisen till mot 21-åringen och kommunikationen dör ut.
Gubbe Kanin försöker gång på gång nå 21-åringen och blir alltmer orolig. Han skriver till en annan av de misstänkta i målet: "Jag pratade med honom för en timme sen, han sa att han skulle ut och röka. Det handlar om fyra-fem miljoner för mig. Nåt har hänt 100 procent. De allvarligt asså."
Gubbe Kanin skriver att 21-åringen riskerar flera års fängelse. "Han hade sjukt lager. Bara kristallen (en drog, UNT:s anm.) var massor."
Gubbe Kanin är rädd att 21-åringen ska tjalla. "Folk kommer att ta hans familj om han gör det. Golar han då är hans syster och mamma skjutna direkt och han så fort han kommer ut. Om han golar är det många som blir tagna."
Gubbe Kanin fortsätter: "Tror du han visste vad jag heter? Jag har aldrig sagt mitt namn till honom. Tänk om han spelat in när vi träffats."
De åklagare som arbetar med utredningarna har under hösten 2021 börjat åtala personer som anses ha funnits i organisationens nedre skikt. I september åtalades den 21-åring som förekommer här i texten. Han anklagas för att ha hanterat cirka 60 kilo narkotika av olika preparat.
43-åringen avvisar anklagelserna mot honom. I ett förhör får han frågan om det finns något han vill erkänna.
– Nej, jag förnekar allt, blir svaret.
Mannen är häktad för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott vilket kan ge fängelse i mellan sex och tio år. UNT har utan framgång sökt hans advokat.
Enligt kammaråklagare Anna Arnell vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet har 43-åringen kopplingar till ett tiotal personer som är häktade i målen.
– Utredningarna är omfattande och jag tror att de kan bli klara tidigast till årsskiftet, säger Anna Arnell som inte vill lämna ytterligare information.
Jale Poljarevius, chef för underrättelsetjänsten i polisregion Mitt, betraktar polisens framgångar med avkrypterade teletjänster som Encrochat och Sky EEC som banbrytande.
– Aldrig tidigare har så många strategiskt viktiga personer inom den organiserade brottsligheten i Sverige suttit frihetsberövade. Det här arbetet kommer att fortsätta en lång period framöver och det kan inte uteslutas att ännu fler, tungt kriminellt belastade individer kommer att frihetsberövas, säger han.