I maj 2021 fick en domstol i Kalifornien in en mycket ovanlig handling som omgående hemligstämplades. Den kom från en FBI-agent vid namn Nicholas Cheviron. Han begärde tillstånd till husrannsakan hos Google för att säkra informationen på ett visst mejlkonto. Målet var att stoppa en narkotikaleverans.
I inlagan beskrev Nicholas Cheviron bakgrunden till sin begäran. Domstolen fick där ta del av en unik berättelse om organiserad brottslighet och hur den stoppades av avancerat polisarbete på en nivå som aldrig tidigare förekommit.
Det hela började 2017 då FBI granskade företaget Phantom Secure som sålde telefoner för krypterad kommunikation. De användes uteslutande av kriminella, ofta vid knarkaffärer. Utredningen ledde till att företagets vd Vincent Ramos dömdes till nio års fängelse för att ha möjliggjort kokainsmuggling i global skala.
Följande år, 2018, spårade FBI upp en person som kom att spela en avgörande roll i det fortsatta polisarbetet, berättade Nicholas Cheviron i sin inlaga till domstolen. Det handlade om en man som tidigare avtjänat flera år för narkotikasmuggling. Han hade även utvecklat och sålt avancerade krypterade teletjänster åt kriminella organisationer i ett flertal länder, något han nu riskerade att dömas för.
FBI lyckades värva den här personen och han gick med på att arbeta som en slags infiltratör mot strafflindring. Han erbjöds även betalt för sina insatser och kom i slutänden att ta emot 1,2 miljoner kronor av FBI.
I och med att vd:n för Phantom Secure hamnade i fängelse lades företaget ner. På den illegala marknaden uppstod då ett sug efter nya sätt att kommunicera utom räckhåll polisens insyn och det behovet var FBI:s nyvärvade infiltratör beredd att fylla. Han tog fram en ny krypterad teletjänst som döptes till Anom och som han lät FBI få kontroll över.
Ett problem återstod dock, nämligen att övertyga de potentiella användarna om att Anom-krypteringen gick att lita på och inte kunde forceras av polisen. Infiltratören, som hade goda kontakter och åtnjöt högt förtroende i kriminella kretsar, förklarade sig villig att distribuera Anom-telefonerna inom sitt nätverk.
Men först ville FBI testa Anom i mindre skala och man beslöt att lura in en handfull kriminella att använda systemet. Blickarna föll på Australien där infiltratören kände tre kriminella personer som tidigare varit med och distribuerat Phantom Secure-telefoner inom sina olika nätverk.
I största hemlighet kontaktade FBI en domstol i Australien och fick klartecken för Anom-testet. I oktober 2018 sökte infiltratören upp de tre utvalda brottslingarna och tack vare förtroendet han byggt upp fick han dem att intressera sig för det nya "säkra" kommunikationssystemet.
Trion spred i sin tur budskapet om Anom och på kort tid hade 50 mobiler prånglats ut. I sin skrivelse till domstolen sammanfattade Nicholas Cheviron resultatet av pilotprojektet så här: "It was a success." De australiska brottslingarna hade gått rakt i fällan.
Redan under pilotprojektet kunde polisen angripa två av Australiens grövsta kriminella nätverk. Trots det spreds ryktet om det fördelaktiga Anom-systemet bland intet ont anande kriminella och allt fler individer i olika världsdelar köpte en egen enhet.
När infiltratören byggde upp Anom hade han lagt in en speciell kod som knöts till varje meddelande. Genom koden styrdes all kommunikation över till en särskild server där meddelandena avkrypterades och blev läsbara för FBI. I takt med att chattarna kom in på servern kunde FBI dokumentera en bred flora av kriminalitet. Det handlade om allt från knarksmuggling i diplomatpost till tulltjänstemän som skulle mutas.
FBI-agenten gav domstolen flera exempel på tillslag till följd av Anom. I oktober 2020 kunde FBI läsa i Anom-meddelanden som kommit in att ett nätverk planerade en kokaintransport från Ecuador till Belgien. Kokainet skulle läggas i konservburkar märkta som tonfisk och skeppas iväg i containrar.
FBI informerade belgisk polis som vid en razzia beslagtog 613 kilo kokain gömda i tonfiskburkarna. Polisen inriktade sig sedan på tonfiskfabriken i Ecuador där utredare kopplades in för tillslag. På platsen hittades containrar med ytterligare 1 532 kilo kokain, klara att skickas till Belgien. I missbrukarledet skulle dessa båda partier ha inbringat cirka två miljarder kronor.
I sin domstolsinlaga, där Nicholas Cheviron begärde att få tillgång till mejlkontot hos Google, framhöll han att Anom-användarna vid den tidpunkten inte kände till att FBI hade insyn i deras chattar. Den då hemligstämplade handlingen är daterad den 17 maj 2021.
Tre veckor senare, den 7 juni 2021, avbröts Anom-operationen enligt den uppgjorda planen och poliser i 16 länder frihetsberövade 800 personer. I Sverige greps 155 misstänkta varav ett tiotal i Uppsala. Europol har betecknat det som det största tillslaget någonsin mot organiserad brottslighet.
I Uppsala pågår flera utredningar med Anom-material, bland annat ett ärende där en 43-årig Uppsalabo utpekats som centralfigur. 43-åringen är häktad sedan han gripits vid tillslaget den 7 juni. Av det som läckt ut från förundersökningen framgår att han är misstänkt bland annat för narkotikahantering i stor skala. Han utpekas även för inblandning i en anlagd brand vid Restaurang Liljan i Uppsala i juli 2020. Åtalet mot 43-åringen och andra häktade i ärendet väntas en bit in på 2022.