Förslaget kommer från partiet Feministiskt Initiativ, FI, som anser att ordet tjänsteman är exkluderande då alla tjänstemän i dag inte är av ”det biologiska könet man” och alla inte heller vill definiera sig som man. Partiet vill ha en mer könsneutral benämning.
LÄS MER: Uppsala ett medellän på jämställdhet
LÄS MER: Mannen är fortfarande hjälte på universitetet
Den rödgröna majoriteten i Uppsalas kommer att säga ja till förslaget.
– Språket betyder jättemycket för vårt sätt att se på omvärlden och våra attityder. Genom att göra det mer könsneutralt så kan vi påverka hur människor tänker. Internt så använder vi ordet tjänsteperson redan, säger kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V) som har ansvar för jämställdhetsfrågor.
Är det nödvändigt, de flesta använder väl ordet tjänsteman för båda könen utan problem i dag?
– Ordet har blivit mer neutralt. Men det kom till när det bara var män som hade den här typen av arbeten. Bakom finns en manlig norm som tillhör en annan tid. Att använda person är könsneutralt.
Fi vill att ”man” ska ersättas i alla sammanhang. Det innebär att lekman och god man skulle bli lekperson och god person. Men det anser de tre tjänstepersoner som utrett frågan är för komplicerat.
– God man är exempelvis en del av en lagtext och där kan inte vi gå in och göra förändringar, säger Ilona Szatmari Waldau.
Tjänstemannen kommer nu successivt att försvinna ur kommunens språkbruk i takt med att de kommunala handlingar där han finns med förbrukas. Råkar någon slinta med tungan kommer dock kommunen att ha överseende.
– Vi kan inte tvinga anställda att inte använda ett ord. Men officiellt ska det heta tjänsteperson, säger Ilona Szatmari Waldau.
LÄS MER MATERIAL UNDER VINJETTEN KVINNODAGEN
LÄS MER: Fler kvinnor än män i ledningen
LÄS MER: Din kulturguide till kvinnodagen
LÄS MER: LEDARE: Mänsklighetens dag