Ingen kvinna finns med i översikten över historiska Uppsalaprofiler på Uppsala universitets hemsida. Efter att ett antal män lyfts fram med namn och bild kan man klicka på en länk till ”Kvinnor i universitetets historia”.
– Det är väldigt typiskt. Inte bara för Uppsala universitet, utan för många arbetsplatser, säger Anneli Häyrén som är forskare på centrum för genusvetenskap på Uppsala universitet och som riktat in sig på jämställdhet och arbetsliv.
Annelie Häyrén har tittat på vilka personer som får representera Uppsala universitetet. Granskningen visade att det genomgående är män som på olika sätt lyfts fram. Alltifrån statyn av Erik Gustaf Geijer utanför Universitetshuset – där en kvinna sitter med böjt huvud nedanför honom – till institutioner som enbart har porträtt av män på väggarna.
– De kvinnor som finns är nakna eller underordnade. De är inte där som forskare.
Så fort Anneli Häyrén besöker en arbetsplats tittar hon efter symboler som kan visa vad som är normen, vem som är ”den organisatoriska hjälten”.
– Är det bara män kan man räkna med att det innebär trassel för kvinnor. Symbolerna visar på djupare normer och hur arbetsvillkoren ser ut.
Men i Uppsala universitets historia har det ju främst varit män?
– Det finns ganska mycket forskning som visar att kvinnor funnits, men att män tagit åt sig äran för forskningsresultat. Det finns absolut kvinnliga hjältar man kan lyfta fram.
– Uppsala universitet har en historia från 1477, vars ideal och normer ligger väldigt väl lagrade. Det kan uppfattas provocerande att börja peta på normerna. Men det hindrar ju inte att man ska peta, tvärtom är det viktigt att få upp ögonen för vilka bakomliggande normer som styr.
Pernilla Björk, som är kommunikationsdirektör på Uppsala universitet, menar att historien inte kan bortses ifrån; hon påpekar att den första kvinnliga studenten på universitetet kom 1872, den första kvinnliga professorn 1949. I pressmeddelanden och annan kommunikation är könsbalansen något som universitetet tänker på, enligt henne.
Samtidigt håller hon med om att mer kan göras.
– Vi ska göra vårt allra bästa för att män och kvinnor har lika möjligheter och samma synlighet, och där behöver vi se över vilka vi lyfter fram. Det är klart att det går att lyfta fram kvinnliga hjältar mer än vad som görs i dag.