Din kulturguide till kvinnodagen

UNT ger fem tips på kulturevenemang under dagen med kvinnlig styrka.

8 mars 2017 07:00

1 Från Uppsala till evigheten med kvinnor

1På självaste internationella kvinnodagen öppnar Yasseman Tourangs nya fotoutställning ”Från Uppsala till evigheten med kvinnor”. Yasseman har fotat kvinnor från åtta olika kulturer. Utställningen börjar med porträtt av kvinnor i Uppsala och slutar med kvinnoporträtt från Uzbekistan. 66-åriga Uppsalabon Yasseman Tourang är en prisbelönad dokumentärfilmare och frilansfotograf. Hon kommer ursprungligen från Iran.

2 Livet kom så plötsligt

2Teaterchefen Petra Brylander spelar enda rollen i ”Livet kom så plötsligt”. Pjäsen handlar om ”en medarbetare som är bäst, snabbast och aldrig tar några fikapauser”, som UNT:s recensent skrev. Petra Brylanders monolog hyllades av UNT för att ”träffa alldeles rätt”. En ensam kvinna på scen, en teaterchef som visar en annan sida, som skådespelare. Det måste väl bara ses!? Föreställningen går 8, 12 och 15 mars, samt 4 april.

3 Systrar bakom galler

3I Emmybelönade dokumentärfilmen ”Frihet bakom galler” fick vi möta fångar i ett afghanskt kvinnofängelse. Kvinnor som flytt hemifrån, från våld och hot, för kärlekens och sin värdighets skull. I ”Systrar bakom galler” får vi återigen följa Sara, nu frigiven från fängelset och asylsökande i Sverige. Kvar i Afghanistan finns bästa vännen och fängelsesystern Najibeh. En dag får Sara höra att hon stenats till döds. Filmaren Nima Sarvestani återvänder till Afghanistan för att ta reda på vad som hänt.

4 Besinningslösa öden

4Vad är kvinnligt skrivande? Det frågar sig ett kvinnligt poetkollektiv som verkar över språkgränserna. Författarna Sara Mannheimer, Rasha Alqasem, Sara Hallström och Ranwa Al-Amasy läser svensk poesi på arabiska och arbabisk poesi på svenska under ledning av Kholod Saghir. Arrangör är Kulturföreningen Bagdad Café i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

5 Kim – den skalliga primadonnan Smygpremiär!

5När livet rycks ifrån en, men ändå måste levas. Dokumentären om skådespelaren Kim Anderzon är ett porträtt av kvinna som inte ger upp. Filmteamet följer henne tills kroppen inte orkade mer. Kim Anderzon gör ett sista framträdande när hon samlar nära och kära på Restaurang Wasahof i Stockholm. Sverigepremiären för ”Kim – den skalliga primadonnan” är 10 mars, men Fyrisbiografen har smygpremiär på internationella kvinnodagen.

Fakta

Mer kultur på kvinnodagen

Fyrisbiografen har samlat ett helt bioprogram till internationella kvinnodagen. Under dagen visas dokumentären ”Ester Blenda”, dramat ”Exfrun”, klassikern ”Flickorna” och dramat ”Sameblod”. Biodagen inleds med dokumentärfilmerna ”Kim – Den skalliga primadonnan” och ”Systrar bakom galler”.

Fredens hus lyfter kvinnliga förebilder som har varit och är aktiva i fredsprocesser över hela världen. Utställningen ”Woman, Peacemakers” på Fredens hus i Uppsala slott är gratis och pågår till 30 april.

Finns det feminism inom science fiction och fantasy? English Bookshops bloggare Anna Bark Persson samtalar och diskuterar utifrån Ann Leckies och Kameron Hurleys författarskap på onsdagskvällen. Evenemangets titel är ”Feminism in Science Fiction and Fantasy”. Begränsat antal platser!

En feministisk stadsvandring genom universitetsstaden Uppsala ges av Centrum för genusvetenskap och Rådet för lika villkor vid Uppsala universitet. Stadsvandringen är den första i sitt slag och ska uppmärksamma feministiska förkämpar som verkat i staden. Start utanför Universitetshuset.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!