Länsstyrelsen har sedan 2014 tagit fram lokal statistik som visar hur det går med jämställdhetsarbetet i länets kommuner. Den visar att Uppsala län i stort sett ligger på riksgenomsnittet.
– Vi ligger väldigt jämnt med den nationella statistiken. Man kan säga att Uppsala län är ett medellän. Det finns inga tydliga frågor att peka ut som vi måste jobba extra med, säger Lina Ploug, som är särskild sakkunnig i jämställdhet vid länsstyrelsen.
Att vara ett medellän är bra för att det inte finns några jättestora problem. Å andra sidan så blir det inte så tydligt vad som är viktigt för kommunerna att fokusera på. Det ska länsstyrelsen råda bot på under våren.
– Vi kommer att samla företrädare för kommunerna och andra myndigheter och borra lite djupare i den statistik vi har. Syftet är att få fram en lägesbild och utifrån den göra en strategi och prioritera vilka frågor som är viktigast att arbeta med framåt, säger Lina Ploug.
Hon vill inte föregå arbetet men anser själv att hälso- och utbildningsfrågor är viktiga, liksom insatser för att minska mäns våld mot kvinnor.
– Utbildning är superviktigt för att få upp kvinnors löner. I dag tjänar kvinnor mindre än män i länets alla kommuner. Genom förbättrad utbildning kan den trenden vändas. Lika viktigt är att vi kan påverka unga män att inte välja de traditionellt mansdominerade yrkena, säger Lina Ploug.
En annan viktig fråga är uttaget av föräldraförsäkring. Där borde Uppsala län kunna göra bättre, men utvecklingen går långsamt. När Lina Ploug tog fram den första jämställdhetsstatistiken år 2013 så togs 71 procent av försäkringen ut av kvinnor.
– Den senaste statistiken som är från 2015 visar att männen bara tar ut en procent mer än 2013. Det borde hända mer med tanke på den debatt som förs runt frågan.
Hur mycket borde Uppsala läns män ta ut?
– Det borde ligga på minst 40 procent i hela landet, säger Lina Ploug.
Männen i Knivsta kommun tar ut mest föräldrapenning i länet, 32 procent. Uppsala kommun ligger tvåa på 30 procent. Minst tar männen i Enköping ut - 24 procent.