Det är en dag kvar till vernissagen för ”Från Uppsala till evigheten med kvinnor” och Yasseman Tourang ska hänga sin konst. UNT kommer lite tidigare till Fredens hus och ska fota och ställa frågor. Men Yasseman Tourrang vill helst inte vara med på bild.
Så börjar mötet med dokumentärfilmaren och fotografen Yasseman Tourang. En trög startsträcka. Det är först när vi börjar tala om hennes fotografier av kvinnor som Yasseman Tourang öppnar upp.
– Jag är en kvinna och jag har jättemycket respekt för kvinnor. De gör 1000 saker per dag och måste vara glada ändå. Jag vill inte bara jämföra mellan olika kulturer. Jag vill visa att trots att vi inte har samma kultur, samma religion och samma vanor i livet har vi alla en önskan om en värld utan krig och hat, säger hon.
De senaste åren har Yasseman Tourang fotograferat kvinnor i vardagen samt kvinnliga konstnärer i Sverige, Armenien, Iran, Frankrike, Georgien, Uzbekistan, Tjeckien och Tadzjikistan. Det är platser hon har en personlig relation till. Inför varje bildserie finns en kort introduktionstext. Om Uppsala skriver hon:
”Jag har bott i Uppsala sedan 1986. Är det Uppsala som har adopterat mig? Eller är det jag som blev kär i Uppsala.”
– Det är vackert, va? säger hon och spricker upp i ett leende.
Hon är född i Iran, men växte upp i Frankrike och Iran. Frankrike kallar hon ”nästan sitt moderland”. Sverige hennes hemland.
Engagemang för kvinnor världen över har funnits med länge. I 13 år arrangerade Yasseman Tourang Kvinnofilmsfestivalen på Slottsbiografen. Men för två år sedan kände Yasseman att hon ville göra något mer med sitt skapande.
– Jag vill visa färgglada kvinnor. Hur de lever och jobbar, berättar hon.
På internationella kvinnodagen visar hon fotografier från de senaste åren, varav många inte ställts ut tidigare. Totalt är det över 60 porträtt.
”Från Uppsala till evigheten med kvinnor” är Yasseman Tourangs åttonde fotoutställning i Sverige. Här finns allt från ett porträtt av en dokumentärfilmare till en fattig tuggummiförsäljerska. Yasseman Tourang berättar om den 12-åriga flickan:
– Klockan var midnatt. Jag ville hjälpa så att hon kunde gå hem med pengar i alla fall och därför köpte jag hennes tuggummin.
Fotoutställningen på Fredens hus pågår till den 29 april.
Yasseman Tourang har tidigare bland annat gjort en kortfilm efter jordbävningskatstrofen i Bam i Iran.