Skyddsombudslarm om läget på Universitetsdjursjukhuset

Djursjukhuset vid Ultuna har under många år haft ekonomiska och organisatoriska utmaningar. Nu har Skyddsombuden bedömt att läget är så pass allvarligt att de gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket, med begäran om åtgärder.

Universitetsdjursjukhuset och inte minst smådjurskliniken har under lång tid dragits med turbulens och hög personalomsättning.

Universitetsdjursjukhuset och inte minst smådjurskliniken har under lång tid dragits med turbulens och hög personalomsättning.

Foto: Elin Sandow

Uppsala2024-08-01 05:00

UNT har tidigare i en rad artiklar rapporterat om turbulensen vid Universitetsdjursjukhuset på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Inifrån sjukhuset har det larmats om dålig arbetsmiljö, kritik mot ledningen och personalflykt.

Nu har skyddsombuden bedömt att läget är så allvarligt att det varit nödvändigt med en anmälan till Arbetsmiljöverket, med en begäran om åtgärder kring arbetsmiljön.

I anmälan pekar skyddsombuden på stora risker för felaktig behandling och att djur far illa eller till och med avlider på grund av att veterinärgruppen främst består av oerfaren personal.

undefined
Universitetsdjursjukhuset och inte minst smådjurskliniken har under lång tid dragits med turbulens och hög personalomsättning.

De senaste månaderna ska flera incidenter ha skett, vilket enligt anmälan lett till en stor etisk stress för de inblandade. Exempelvis skedde en incident tidigare i år, när en hund behövde akut kejsarsnitt. Två medarbetare med rätt kompetens ska ha varit tillgängliga men inte ha kontaktats av driftansvarig. Istället kände sig då en tredje medarbetare tvungen att utföra kejsarsnitt trots att denne var där som forskare och, enligt anmälan, inte alls bekväm med att utföra kirurgin. Konsekvensen blev att två av tre valpar dog, skriver skyddsombuden.

I anmälan lyfter skyddsombuden också fram risker för att personalen sliter ut sig och drabbas av allvarlig psykisk ohälsa.

undefined
Skyddsombuden har bedömt att läget är så allvarligt på Universitetsdjursjukhuset, att det blivit nödvändigt med en anmälan till Arbetsmiljöverket, med en begäran om åtgärder kring arbetsmiljön.

UNT har varit i kontakt Bodil Ström Holst, prefekt vid Institutionen för kliniska vetenskaper, vilket i dag även innebär ansvar för djursjukhuset, en tjänst hon haft sedan mars 2024. Hon berättar att det pågår en omorganisation.

– Vi har arbetar med att ta fram den organisation vi under hösten ska implementera, där vi ska integrera den akademiska verksamheten i den kliniska, säger hon.

Men vad det här exakt betyder för personalen är oklart, enligt anmälan. Risken är att djursjukhuset tappar medarbetare när det är "otydligt vilken verksamhet som bedrivs" och vad målbilden är.

Därför behöver klargörande information till personalen bedrivas förmedlas omedelbart, skriver skyddsombuden.

undefined
Bodil Ström Holst, prefekt vid Institutionen kliniska vetenskaper vid Sveriges lantbruksunivetsitet.

Chefen Bodil Ström Holst säger att hon välkomnar anmälan och den utredning som kan följa.

– Jag vet att det har varit många diskussioner, och vi har arbetat tätt ihop med skyddsombuden. Så vitt jag vet har djursjukhuset och skyddsombuden haft frekventa möten under våren där chefer har försökt att ta till ett konstruktivt arbete.

Varför tror du att Skyddsombuden känt att det varit nödvändigt med en begäran om åtgärder när ni haft tätt samarbete?

– Varför kan jag inte säga, det är inte det att vi inte har försökt.

– Jag ser fram emot hösten när vi ska implementera den nya organisationen. Den ger bättre förutsättningar att tackla de utmaningar vi har. Vi måste såklart få en bra arbetsmiljö.

I sin anmälan skriver skyddsombuden att det är "extremt anmärkningsvärt att ledningen konsekvent under senaste åren agerat som om specialiserade, erfarna akademiker kan ersättas med nyexaminerade veterinärer" när målbilden är att vara "ett universitetsdjursjukhus på internationell specialistnivå". För att nå dit krävs just erfarenhet, specialisering och akademiska meriter, påpekar skyddsombuden.

– Vi arbetar hela tiden strategiskt med rekrytering för att få mer erfaren personal och bygga upp den kompetensen hos dem som har mindre erfarenhet. Det har varit en utmanande och turbulent tid, men det är mycket kompetent och erfaren personal på plats. Även nu på sommaren finns specialister.

Detta har hänt

UNT har på senare år skrivit en rad artiklar om krisen på Universitetsdjursjukhuset vid Sveriges lantbruksuniversitet. Djursjukhuset har haft stora ekonomiska problem och organisatoriska utmaningar och flera utredningar har gjorts. 2017 ifrågasatte en utredning statusen som Universitetsdjursjukhus.

Men problemen med turbulens i personalstyrkan och i ledningen har fortsatt.

Under hösten 2022 sade nästan 15 procent upp sig vid djursjukhuset.  Och våren 2023 sade tre chefer upp sig, bara på en vecka. Detta ledde till att smådjursakuten stängdes tillfälligt, på grund av arbetsmiljöproblem. 

Under samma vår skrev ett stort antal medarbetare en debattartikel i Svenska Dagbladet där man hävdade att verksamheten var akut hotad på grund av problemen.  

Kritik från personal har också riktats mot att stora belopp lagts på konsulter i det förändrinsarbete som pågått under lång tid.

Vid Sveriges lantbruksuniversitet finns Sveriges enda veterinärutbildning.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!