Larmet inifrån sjukhuset: "Alla kan sluta"

Sveriges enda veterinärutbildning står på spel. Smådjurskliniken på Universitetsdjursjukhuset riskerar nämligen att tappa all sin personal. Det hävdar 75 anställda i en debattartikel. SLU:s rektor Maria Knutson Wedel delar oron men har hopp.

Smådjurskliniken, som tar emot bland annat hundar och katter, riskerar att tappa alla sin personal om inte kraftfulla åtgärder sätts in, menar personal om också kallar läget för en "nationell kris".

Smådjurskliniken, som tar emot bland annat hundar och katter, riskerar att tappa alla sin personal om inte kraftfulla åtgärder sätts in, menar personal om också kallar läget för en "nationell kris".

Foto: Elin Sandow

Uppsala2023-04-28 16:30

UNT har i en lång rad artiklar rapporterat om krisen på Universitetsdjursjukhuset på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala. I förra veckan fördjupades krisen när tre chefer valde att lämna sina ledningsuppdrag.

Sedan dess har källor sagt till UNT att det finns risk att all personal vid smådjurskliniken slutar. Smådjurskliniken utgör halva sjukhuset.

– Personalen är slutkörd, de orkar inte mer efter alla förändringar, säger en källa med god insyn.

Krisen är högsta prioritet just nu för SLU:s rektor Maria Knutson Wedel. Efter chefsavhoppen har hon själv mött personalen i möten. Hon ser inte samma risk som UNT:s källor.

undefined
Maria Knutson Wedel, rektor för SLU, har beslutat att täcka djursjukhusets samlade underskott, på 180 miljoner kronor, med pengar från andra delar av SLU.

– Det är smådjurskliniken, en av sjukhusets fem kliniker, som har störst problem. Vi tror inte att den går under, men läget är väldigt utmanande, säger hon. 

Samma dag som UNT intervjuar Maria Knutson Wedel publicerades en debattartikel i Svenska Dagbladet av anställda vid Universitetsdjursjukhuset och Institutionen för kliniska vetenskaper vid SLU. Artikeln är undertecknad av cirka 75 namngivna anställda. 

Nu krävs kraftfulla och omedelbara åtgärder från SLU:s styrelse, Jordbruksverket och näringsdepartementet för att säkra att inte smådjurskliniken "står helt utan personal", skriver debattörerna. 

En av dem som skrivit under är Maria Dimopoulou, specialist i kirurgi på smådjurkliniken, doktorand vid kliniska vetenskaper och med många års erfarenhet från sjukhuset. 

Ser ni en reell risk för att verksamheten går under?

– Ja, för smådjurskliniken. Och eftersom den genererar patienter till andra delar som bild och klinisk analys, samt till forskning skulle konsekvensen bli väldigt svår. Det här är en nationell kris. Det är veterinärbrist och Sveriges enda veterinärutbildning finns här, säger hon. 

undefined
Omkring 75 anställda har med namn skrivit under en debattartikel där man kräver omedelbara åtgärder mot krisen vid smådjurskliniken.

Hur mår personalen? 

– Väldigt dåligt. Det är en kombination av desperation, uppgivenhet, oro, stress, ångest och brist på förtroende för vår ledning. Vi befarar en våg av uppsägningar, säger hon. 

Rektor Maria Knutson Wedel har avböjt att kommentera debattartikeln. I intervjun med UNT före artikeln påpekar hon att Universitetsdjursjukhuset vuxit kraftigt. Men det har kört ekonomin i botten. Nu har SLU därför genom att kapa kostnader på andra ställen inom universitetet avskrivit det underskott på över 180 miljoner kronor som sjukhuset bar med sig. Målet i år är en budget i balans.

Behöver ni minska sjukhusets verksamhet?

– Vi behöver hitta en balans. Vi har jättebra djursjukvård, men vi har inte klarat ekonomin när vi har växt. Vi kan vara betydligt mindre och klara vårt uppdrag, men samtidigt ska vi utöka med fler veterinärstudenter i höst. Jag skulle säga att storleksfrågan är för tidigt väckt, säger Maria Knutson Wedel.

undefined
Marianne Grauers, tf direktör för Universitetsdjursjukhuset, har tidigare sagt att rekryteringen av erfaren personal går trögt.

Vid SLU finns Sveriges enda veterinär- och djursjukskötarutbildningar, och det är just det som är sjukhusets uppdrag, påpekar hon.

Hur kan ni då ha hamnat i ett läge där personal ser att en stor del av sjukhuset riskerar att gå under?

– Det är en lång historia där det skapats ett dike mellan sjukhuset och forskning och undervisning. Vi behöver integrera sjukhuset i fakulteten och tydliggöra att sjukhuset finns för forskning och utbildning.

Ser du några positiva signaler?

– Ja, vi ser att delar av sjukhuset blivit friskare och har fått ordning på ekonomin, säger Maria Knutson Wedel.

undefined
Maria Knutson Wedel är rektor för SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. "Läget är utmanande", säger hon.
Detta har hänt

I förra veckan meddelade tre erfarna veterinärer att de lämnar sina ledningsuppdrag, på grund av att de inte delade högsta ledningens syn på vägval för sjukhuset framöver. Sjukhuset genomgår nu stora organisatoriska förändringar.

Frågan om hur sjukhuset bäst ska organiseras och drivas har utretts flera gånger. 2007 hävdade två utredare att det egentligen inte förtjänade sin status som universitetsdjursjukhus, på grund av dålig koppling mellan den kliniska och den akademiska verksamheten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!