Drygt 10 miljoner kronor. Så mycket har Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, betalat för två organisationskonsulter i flera projekt kopplade till Universitetsdjursjukhuset. I många år har sjukhuset dragits med dålig ekonomi och stora organisationsproblem.
Ett av dem heter "Tillsammansprojektet" och sjösattes 2019 för att förbättra samarbetet mellan den kliniska och den akademiska delen. Sveriges enda veterinär- och djursjukskötarutbildningar finns här, vilket kräver ett fungerande samarbete.
Senare följde två andra projekt, "Integrationsprojektet" och "Utökningsprojektet" bland annat om att öka antalet studenter enligt ett regeringsbeslut.
De här tre projekten har letts av en extern konsult som driver bolaget Iter konsult AB. I sin årsredovisning skriver bolaget att det bedriver "konsulting inom organisationer, reklam och PR samt bygg- och byggprojektledning."
Totalt under knappt fyra år har SLU betalat nära 8 miljoner kronor till bolaget.
– Jag kan förstå om någon reagerar på att det är mycket pengar. Men det arbete som gjorts är viktiga bidrag när vi nu arbetar framåt. Det hade inte varit möjligt utan externt stöd, där någon ägnat sig helhjärtat åt detta, säger Rauni Niskanen, dekan för fakulteten för veterinärmedicin- och husdjursvetenskap.
Hon var den som satte fart på "Tillsammansprojektet", när hon var ny på sin post.
– Vi såg att det behövdes ett stort projekt och att det krävdes hjälp för att driva det. Konsulten som fick uppdraget har hållit ihop helheten med många arbetsgrupper, ansvarat för dokumentation och har presenterat arbetet för styrgruppen. Jag hade inte mäktat med själv och hade inte arbetskraft att frigöra för det här, säger Rauni Niskanen.
I slutrapporten från 2022 skriver den projektledande konsulten, Anders Bjurstam, att vissa arbetsgrupper "haft begränsad framgång, andra har levererat resultat och effekter som är väsentliga".
Enligt Rauni Niskanen upphandlade SLU konsulten, som hon var bekant med sedan ett projekt på Livsmedelsverket.
– Men jag var inte med i själva upphandlingen, intygar Rauni Niskanen.
När UNT kontrollerar visar det sig att någon upphandling i konkurrens inte gjorts, trots att bolaget fakturerat miljonbelopp för insatserna i "Tillsammansprojektet". "Det var jag som fattade beslutet", skriver SLU:s personaldirektör Anna-Karin Olofsdotter i ett mejl till UNT, och förklarar gången med ett behov av en snabb insats.
Att det blev just det här bolaget förklarar hon med konsultens gedigna erfarenhet "från förändringsledning i kunskapsintensiva organisationer", bland annat på Livsmedelsverket. "Jag har jobbat över 20 år i staten och när kompetensbrist råder använder SLU rekryteringskanaler, kontakter samt egna nätverk, med mera för att kunna rekrytera", skriver hon vidare.
När nästa stora insats, "Utökningsprojektet", skulle dras igång i januari 2022 gjordes dock en upphandling. Enligt SLU:s beslut inkom bara ett anbud – från Iter konsult AB. I beslutet står också: "Efter slutförd utvärdering bedöms det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet vara från Iter konsult AB".
För ett par andra projekt vid djursjukhuset, om flödesscheman och om prissättning, har SLU anlitat bolaget Motivator som drivs av en organisationskonsult. SLU har betalat 2,6 miljoner kronor för insatser i perioder från 2020 till i dag.
SLU:s mångmiljonköp av konsulter väcker reaktioner på sjukhusgolvet.
– Jag blir så arg. De här pengarna hade kunnat användas för att anställa ny personal eller satsa på personalutveckling för att behålla dem som är kvar, säger Maria Dimopoulou, mångårig veterinär på smådjurskliniken.
Hon i frågasätter effekten av projekten och att samma konsulter fått nya uppdrag.
– Tillsammansprojektet slutredovisades aldrig för personalen, men blåstes upp oerhört av ledningen med reklam om hur bra allt skulle bli. Konkreta resultat uteblev dock, både på kliniken och i slutrapporten och målen nåddes aldrig. Det här är pengarna i sjön, säger Maria Dimopoulou.
Hon får medhåll av veterinärkollegan Marit Gorvy.
– Jag känner absolut likadant. Vi har haft chefer här som velat vara delaktiga och ställt sig till förfogande. Men ledningen lyssnar mer på externa konsulter utan förankring i verksamheten, säger hon.
En erfaren anställd som vill vara anonym reagerar starkt och ifrågasätter vad konsulterna uppnått:
– Hade de lyckats med sina uppdrag hade vi inte varit där vi är nu.