"Det är med tungt hjärta vi lämnar våra chefsuppdrag". Så skriver de tre chefer på Universitetsdjursjukhuset som nu lämnat sina uppdrag i ledningen, till personalen. Skälet de anger är att synen på vägen framåt för sjukhuset "inte överensstämmer med översta ledningens syn". "Vi hade gärna fortsatt att kämpa hårt för vårt djursjukhus", skriver de också.
För den som har smådjur som katt, hund, kanin med flera, och behöver söka akutvård får avhoppen nu en omedelbar konsekvens: att man får söka vård på kliniker i Stockholm eller Mälardalen i stället.
– Jag bestämde på torsdagsmorgonen att tillfälligt stänga akuten på smådjurskliniken på grund av arbetsmiljöproblem. Övriga sjukhuset är öppet som vanligt, säger Marianne Grauers, tillförordnad sjukhusdirektör.
Avhoppen har påverkat personalen, säger hon:
– Naturligtvis är många på smådjurskliniken ledsna. Det är väldigt starka känslor och reaktioner på det som nu sker.
Enligt hemsidan gäller stänginngen i nuläget över helgen.
Enligt uppgift till UNT har det fattats beslut om en minskning av sjukhusets verksamhet. Men om det är det eller något annat som de avhoppande cheferna inte samtycker om, vill de inte säga något om.
– Vi vill inte säga mer i nuläget. Det är ett känsligt skede och väldigt mycket på gång, säger Jens Häggström, veterinär och professor i smådjursmedicin och en av dem som kliver av sin ledarroll, till UNT.
Marianne Grauers säger att just dimensioneringen av sjukhuset är en av de frågor där åsikterna gått isär, men att det också handlar om ekonomi och rekryteringstakt.
– Men vi har samma målbild, det är vägen dit vi har olika bild av, säger hon.
Hon vill inte vill ge fler detaljer men uppger att verksamheten även fortsatt ska vara ett universitetsdjursjukhus av internationell klass:
– Det finns inga tvivel om det. Och det finns inget beslut om att minska, det är ett rykte. Men vi ska se över dimensioneringen, främst för att vi från och med höst har betydligt fler veterinärstudenter.
UNT har tidigare rapporterat om ekonomiska problem och personalflykt. Sjukhuset har också utretts flera gånger och nu ska sjukhuset integreras i universitetet.
Förändringarna har starkt präglat det senast året, menar Marianne Grauers, och chefer har redan bytts. Just nu är det en tillfällig ledning som styr.
– Det finns en frustration hos medarbetarna, vi bytte ju ledning i höstas. Nu händer det igen, säger hon.
Som UNT berättat har öppettiderna på smådjurskliniken, som utgör ungefär halva sjukhuset sett till antalet anställda, redan tidigare minskats på grund av personalbrist. Den bristen kvarstår.
– Väldigt många har slutat på smådjurskliniken och det går trögt med rekryteringen. Det råder en oerhörd brist på veterinärer, särskilt på dem som jobbat ett antal år. På övriga sjukhuset är omsättningen normal, säger Marianne Grauers.
Även de ekonomiska utmaningarna består.
– Resultatet för de första tre månaderna i år för sjukhuset som helhet är ganska mycket minus, säger Marianne Grauers.
En sjukhuskälla beskriver sin frustration över hur högsta ledningen inom sjukhuset och universitetet agerar, vilket enligt källan lett till att så många sagt upp sig:
– Det är så sorgligt och enbart ett resultat av att ledningen och speciellt universitetet inte har några ambitioner för djursjukhuset.