Personalflykt från smådjurskliniken på Ultuna

Den stora bristen på veterinärer och djursjukskötare ställer till det för Universitetsdjursjukhuset vid SLU. Nästan 15 procent av personalen på smådjurskliniken har sagt upp sig, bara i höst. Ett skäl sägs vara att privata aktörer lockar över personalen.

Martin Kläschen och Elin Lundbeck är ett riktigt veterinärpar, han på Ultuna, hon inom privat sektor. Han trivs bra på Universitetsdjursjukhuset och tycker att utbildningen av nya veterinärer är  en rolig del av arbetet. Hundarna heter Benjen och Lita.

Martin Kläschen och Elin Lundbeck är ett riktigt veterinärpar, han på Ultuna, hon inom privat sektor. Han trivs bra på Universitetsdjursjukhuset och tycker att utbildningen av nya veterinärer är en rolig del av arbetet. Hundarna heter Benjen och Lita.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2022-10-28 12:00

På en bänk utanför smådjurskliniken på Universitetsdjursjukhuset väntar Martin Kläscher med hundarna Benjen och Lita på matte Elin Lundbeck.

Martin Kläscher är en av sjukhusets veterinärer. Han började arbeta här i mars och trivs jättebra på Ultuna – inte bara för att han bor alldeles intill.

– Jag gillar att vi har så bra samhörighet. Och det här är enda universitetsdjursjukhuset i Sverige och jag tycker det är jätteroligt att träffa studenterna, säger han.

undefined
Martin Kläschen är veterinär på smådjurskliniken och trivs med att möta studenterna i arbetsvardagen. Här med sambon Elin Lundbeck, också hon veterinär, och hundarna Benjen och Lita.

Smådjurskliniken på Ultuna i södra Uppsala har 130 anställda. I höst har 17 av dem sagt upp sig. 

– Det här är så klart jättetråkigt. Vi kommer att agera och jobbar redan för att förbättra arbetssituationen så att vi blir ännu mer attraktiva. Men självklart är det ett bekymmer, all personal är värdefull, säger Marianne Grauers, tillförordnad chef för Universitetsdjursjukhuset vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Hon ser ett tydligt skäl bakom de många uppsägningarna.

– Vi har veterinärbrist i Sverige. Nu är det några kommersiella aktörer som rekryterar väldigt intensivt. Och våra duktiga medarbetare är attraktiva för de privata, säger Marianne Grauers.

undefined
Just nu rekryterar privata företag intensivt, vilket innebär att Ultuna tappar personal, säger Marianne Grauers, tf direktör för Universitetsdjursjukhuset.

Den kommersiella aktören Evidensia uppger för UNT att de kommer öppna en klinik i centrala Uppsala och just nu rekryterar personal.

Planeringen för att parera personalbristen pågår för fullt. Ännu jobbar många av dem som ska sluta kvar i och med att de har en viss uppsägningstid.

– Vi är 200 anställda på sjukhuset och flera rekryteringsprocesser är i gång, så det kommer att finnas personal. Men beroende på hur vi landar i vår planering kan det få olika konsekvenser, säger Marianne Grauers.  

Hur det här konkret kan påverka patienter och personal vill hon återkomma till, säger hon.

Universitetsdjursjukhuset har under många år varit en ständig fråga för utredning och diskussion inom SLU och som UNT berättat pågår nu nya utredningar. Sjukhuset har blött ekonomiskt och ska inlemmas mer i universitetet. Efter årsskiftet ska Marianne Grauers lägga fram ett förslag på hur det ska gå till. 

Många välkomnar förändringen, men den betyder också har utmaningar och skapar oro, menar Rauni Niskanen dekan, chef, för fakulteten för veterinär- och husdjursvetenskap. 

undefined
17 anställda har sagt upp sig vid smådjurskliniken i höst, säger Marianne Grauers, tf direktör för Universitetsdjursjukhuset.

– Universitetsdjursjukhuset har en fantastisk verksamhet men har haft ekonomiska underskott en längre tid och arbetsmiljömässiga utmaningar. Det är naturligtvis inte hållbart. Därför genomförs nu ett förändringsarbete, säger hon.

I dagsläget påverkar inte personalsituationen studenterna, även om den på smådjurskliniken enligt Rauni Niskanens är en utmaning på kort sikt.

– Vi kan komma i ett skede där vi har kort om personal och då kommer vi att prioritera utbildningen. Det här är en fråga som ledningen följer noggrant, säger hon.

På bänken utanför smådjurkliniken har nu matte Elin Lundbeck anslutit. Hon arbetar inom den privata djursjukvården. 

– De privata kan erbjuda andra villkor och förmåner och det kan locka så klart, säger Martin Kläscher.

undefined
Martin Kläschen och Elin Lundbeck är ett riktigt veterinärpar, han på Ultuna, hon inom privat sektor. Han trivs bra på Universitetsdjursjukhuset och tycker att utbildningen av nya veterinärer är en rolig del av arbetet. Hundarna heter Benjen och Lita.

Att många kollegor nu slutar märks, säger han.

– Det tråkiga är att förlora kollegor som man trivs med. Och patienterna kan vi få skicka vidare till Stockholm eller Strömsholm om det är personalbrist och vi inte kan ta emot dem.

Veterinärbristen

Personalbristen inom djursjukvården är stor. Svensk Djursjukvårds medlemsföretag uppskattade inför 2022 rekryteringsbehovet till 433 veterinärer, 213 djursjukskötare och 198 djurvårdare.
Veterinär- och djursjukskötarutbildningen erbjuds enbart på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala och söktrycket är högt. Inför terminsstarten hösten 2021 var det till exempel 22 sökande per plats till djursjukskötarutbildningen.
Från och med nästa höst byggs utbildningarna ut. 

Källa: Gröna arbetsgivare

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!