Idrottstränare i Uppsala blev storhandlare i knark

En idrottstränare i 55-årsåldern sattes under press av grovt kriminella. Han skrev i krypterade chattar att han grinade "som ett litet barn" och inte orkade med fler knarkleveranser. Det hela började med 100 kilo amfetamin i Bälinge.

Foto från en av de narkotikaleveranser i Uppsalatrakten som idrottstränaren är åtalad för. På bilden en kvinna som just ska ha mottagit 10 kilo amfetamin av tränaren.

Foto från en av de narkotikaleveranser i Uppsalatrakten som idrottstränaren är åtalad för. På bilden en kvinna som just ska ha mottagit 10 kilo amfetamin av tränaren.

Foto: Polisen

Uppsala2022-05-25 05:00

Hela 17 personer är åtalade i en härva som enligt polisen är det största narkotikaärendet i Uppsala någonsin. Det handlar om drygt ett ton knark till ett värde av cirka 190 miljoner kronor och i mitten av maj började rättegången.

Flera av de åtalade är grovt kriminella men det finns en person som sticker ut. Det handlar om en företagare som i decennier varit tränare i ett par kända idrottsklubbar i Uppsala.

undefined
Idrottstränaren från Uppsala t v. Mannen t h har dömts till 4,5 års fängelse för att ha levererat tio kilo amfetamin till idrottstränaren vid Heidenstams torg i mars 2021.

Idrottstränaren, som är i 55-årsåldern, har ett helt rent kriminalregister och var okänd för polisen tills han plötsligt dök upp i den stora narkotikahärvan. Enligt åtalet har han varit med och distribuerat 100 kilo amfetamin åt Gottsundanätverkets ledare.

Man kan undra hur det kommer sig en ostraffad företagare, som på fritiden ägnar sig åt idrott och som har egna barn, blir storleverantör av narkotika. Dessutom som han själv inte tycks ha använt droger. Men mer om det senare.

Vi tar det från början. En del av den stora knarkrättegång som nyligen påbörjats kommer att handla om 100 kilo amfetamin som i mars 2021 smugglades in med en lastbil från Spanien till Sverige. En grovt kriminell 43-åring, som polisen anser är ledare för det så kallade Gottsundanätverket, ska ha organiserat transporten.

undefined
Den 43-årige ledaren för Gottsundanätverket. T h 100 kilo amfetamin som han enligt åtalet såg till att leverera till en lokal i Bälinge i maskopi med idrottstränaren.

Lastbilen dirigerades till en lokal i Bälinge där de 100 kilona amfetamin, värda cirka 20 miljoner kronor, lastades av. Krypterade chattar från så kallade Anom-telefoner visar att idrottstränaren fanns med i bilden redan här. Enligt utredningen var det nämligen han som ordnade fram lokalen i Bälinge.

undefined
I chattar framkommer att 43-åringen från Gottsunda räknade med att tjäna drygt en miljon kronor på amfetaminpartiet som levererades till Bälinge.

Idrottstränaren kommunicerade med kriminella högre upp i hierarkin via en Anom-telefon som de försett honom med. När knarkpartiet väl hamnat i Bälinge gällde det att distribuera det till köparna och det blev idrottstränarens uppgift. Chattarna visar att huvudmännen talade om för idrottstränaren vart han skulle åka med narkotikan.

Mars blev en hektisk månad för idrottstränaren. Exempelvis den 14 mars besökte han inte mindre än sex platser för att leverera narkotika, bland annat Gamla Uppsala, Sundbyberg och Johanneshov.

undefined
Tio kilo amfetamin som idrottstränaren anklagas för att ha förvarat i klubbens förråd. Han har enligt polisen använt en krypterad Anom-telefon.

Polisen hade dock fått nys om att något var i görningen. Under flera resor hade han spanare hack i häl som dokumenterade vad idrottstränaren hade för sig. Vid flera av leveranserna hade han med sig så mycket amfetamin att det överskred gränsen för grovt narkotikabrott tio gånger om och mer.

Men idrottstränaren verkar inte ha varit särskilt bekväm med knarkhanteringen. Gång på gång skrev han på sin Anom-telefon att han ville hoppa av.

"Jag klarar inte att sköta det här längre", "Jag vill lämna ifrån mig telefonen", "Jag vill inte ha några mera pengar...bara sluta ...hitta nån snälla", löd hans meddelanden.

undefined
Idrottstränaren har erkänt att han förvarat narkotikapartier i det här förrådet som tillhör en idrottsklubb i Uppsala.

Han hade flera gånger gömt knark för miljoner i idrottsklubbens förråd i Uppsala. En dag ringde en polis till klubbens kassör. Polisen ställde frågor kring en matchtröja med klubbens logga som hittats hos en knarkhandlare i Enskede. 

Förklaringen var att idrottstränaren hade använt matchtröjor för att dölja sina knarkpåsar i förrådet, berättade han senare. En av tröjorna fick han med sig vid en leverans och via loggan hade klubben spårats av polisen. När idrottstränaren hörde att kassören kontaktats av polisen fick han panik och ville hoppa av.

undefined
Meddelande som skickats på Anom-telefon inför en narkotikaleverans utanför Uppsala som idrottstränaren enligt åtalet medverkat i.

"Jag ligger och grinar som ett litet barn", skrev idrottstränaren och vädjade återigen till huvudmännen om att få upphöra med knarkresorna. Men de ställde sig kallsinniga.

"Så trött på han", "Han är en fitta", löd meddelanden mellan ett par av huvudmännen, bland annat den 43-årige ledaren från Gottsunda.

Idrottstränaren fick order om att skärpa sig. "Sluta oroa dig så jävla mycket. Du får lösa detta nu", "Du ger dig in i saker sen hoppar du, det funkar inte så, du borde ha sagt nej från början", fick han veta.

Beskedet var att han måste fortsätta med leveranserna. "Jag kan fixa om jag måste såklart", svarade idrottstränaren och fortsatte att köra ut knarkpartier. Ibland med förbehållet att han vissa kvällar måste hålla i träningen för klubbens ungdomar och inte kunde fara iväg just då.

undefined
Trojan Shield kallade Europol det tillslag som poliser gjorde i juni 2021 mot 800 personer som använt krypterade Anom-telefoner.

I april verkar hela amfetaminpartiet ha fördelats till köparna och kuriruppdragen förefaller ha ebbat ut.

Den 7 juni 2021 vändes idrottstränarens liv upp och ner. Den dagen gjorde poliser i 16 länder tillslag mot 800 personer som använt Anom-telefoner och han var en av dem som greps. Även huvudmännen, bland annat 43-åringen från Gottsunda, frihetsberövades.

Bestörtningen i idrottstränarens omgivning blev stor när han greps. Ingen hade anat att han sysslade med grova narkotikabrott på sin fritid. En av hans närstående beskrev i polisförhör idrottstränaren som en socialt begåvad, helt vanlig person som gillar att ta en öl med kompisgänget på favoritkrogen.

undefined
Linda Staaf, underrrättelsechef vid polisen på Europols presskonferens i juni 2021 då man berättade om de Anom-relaterade tillslagen.

En man som arbetat med honom i 15 år sa att det som hänt kändes helt främmande. "Han är rolig att jobba med och han är en bra kille", sa arbetskamraten. Det som förvånade honom mest var att idrottstränaren lyckats hålla allt hemligt, de som brukade prata så mycket med varandra.

Att idrottstränaren gav sig in i knarkbranschen kan hänga samman med hans dåliga ekonomi. Han hade 350 000 kronor i skulder hos Kronofogden och gillade att spela om pengar. Han hade berättat för en vän att han hade folk efter sig som krävde honom på pengar. Det hade dykt upp skumma personer utanför hans hus på kvällarna och gjort honom livrädd.

undefined
Bilder som uppges visa ett Anomtillslag i Spanien vid ett samarbete mellan svensk och spansk polis.

Chattarna visar att han fick sammanlagt 100 000 kronor för sina knarkuppdrag. I utredningen finns även en förklaring till hur han kom i kontakt med 43-åringen från Gottsunda. Det visade sig att de hade bott grannar i Uppsala under en period.

I polisförhör har idrottstränaren lämnat en berättelse som går ut på att allt började efter en krogrunda då han måste ha blivit drogad. När han vaknade hemma upptäckte han en lapp bredvid sängen där det stod att han var skyldig 200 000 kronor. Strax därpå hittade han en väska vid sin lägenhet med en telefon där det kom meddelanden från okända personer som krävde att han skulle leverera paket för att betala av skulden.

undefined
Kammaråklagare Anna Arnell har åtalat idrottstränaren för synnerligen grovt narkotikabrott.

I chattarna framträder dock en bild av att han varit mer aktiv än han velat medge. I slutförhören, när han suttit häktad i åtta månader, blir dock svaren på frågorna att han inte gjort något fel eller att han inte minns de leveranser som dokumenterats av polisen.

Idrottstränaren är åtalad för synnerligen grovt narkotikabrott.

Jättehärvan i Uppsala

17 personer är åtalade i målet. Åtalspunkterna är främst grova narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Ett åtal gäller personer som ska ha hanterat handgranater i Stenhagen i Uppsala.

Rättegången, som hålls i Attunda tingsrätt, inleddes 16 maj och beräknas pågå till november.

Flera av de åtalade har suttit häktade sedan i juni 2021 då poliser i flera länder slog till mot personer som använt krypterade Anom-telefoner. Bevisningen består även av fysisk spaning.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!