Den 19 februari 2021 pågår en hektisk aktivitet på krypterade Anom-telefoner mellan några kriminella personer från Uppsala. Stämningen är närmast desperat.
"Bror jag tänkte ta repet idag", skriver en och tillägger: "Min ångest är sjuk". En annan skriver i chatten: "Knulla denna bransch".
Orsaken till deras missmod är att Uppsalapolisen två dagar tidigare gjort razzia i en lägenhet på Gamla Uppsalagatan. Vid insatsen beslagtogs 11 kilo kokain till ett gatuvärde av 10 miljoner kronor.
Pengar måste nu fram för att betala den ursprungliga ägaren till det försvunna kokainet och en av de inblandade konstaterar att de nu har en skuld på 700 000 kronor var.
En av huvudmännen i kokainärendet är en 43-årig man som enligt polisen är ledare för det så kallade Gottsundanätverket. Kokainbeslaget är bara ett av flera exempel då hans knarkaffärer havererat.
Enligt åtalet styrde 43-åringen knarkhanteringen från Spanien där han var bosatt men gång på gång kom meddelanden från kumpanerna om att polisen eller tullen tagit narkotikan. Ett exempel är från april 2021 då polisen i Österrike tog 254 kilo cannabis värd cirka 30 miljoner kronor som var på väg i lastbil till Sverige.
Ett annat exempel rör 93 kilo amfetamin till ett värde av cirka 18 miljoner. Det blev ligan av med vid ett polistillslag i maj 2021 i en bostad på Skomakargatan i Uppsala.
I utredningen står det klart att aktörerna drevs av att tjäna så mycket pengar som möjligt. Men affärerna slutade ofta med fiasko och förluster på miljontals kronor.
Polisen kunde i många fall följa och dokumentera knarkleveranserna genom spaning. En annan viktig del av bevisningen är chattar från krypterade telefoner som Anom.
Efter polistillslagen diskuterar aktörerna hur de kunnat avslöjas. "Är det lurarna?" (De krypterade telefonerna), "Våra liv ligger i dessa lurar" skriver en person som undrar om krypteringen är säker.
"Den ska vara säker", får han till svar och en annan fortsätter: "Bara lägga in en högre växel, turbo nu" och affärerna rullar vidare i en närmast manisk takt.
Vad knarkligan dock inte känner till är att Anom-systemet har riggats av FBI som i realtid läser deras chattar. I juni 2021 gör poliser i flera länder tillslag mot Anom-användare och knarkhanteringen stoppas.
I en rättegång som startar på måndag står 17 personer inför rätta, anklagade i vad som enligt polisen är det största narkotikaärendet i Uppsala någonsin. Målet gäller drygt ett ton knark med ett gatuvärde på cirka 190 miljoner kronor.
Nästan alla åtalade har i polisförhör besvarat frågorna med orden "Inga kommentarer". En 28-årig Uppsalabo säger att han inte vill namnge någon inblandad eftersom han då riskerar att få en kula i pannan. "Om jag golar (tjallar), då ligger jag i skogen", säger han till polisen.
För anhöriga till några av de åtalade verkar det kommit som en chock att de sysslade med narkotika. Mamman till en 32-årig Uppsalabo, som är åtalad för grovt narkotikabrott, berättar för polisen att hon bröt ihop när sonen greps.
32-åringen hade nyligen fått barn och hans mamma trodde att han var föräldraledig. Mamman berättar att 32-åringen växte upp i en trygg och helt vanlig familj.
"Vi har alltid varit nära varandra och så, han är en väldigt empatiskt person. Han har inget ont i sig kan jag i alla fall säga. Jag vill bara att han ska komma tillbaka till oss och sin son."