Gömde knark för miljoner hos idrottsklubb i Uppsala

En matchtröja från en anrik idrottsklubb i Uppsala, en ostraffad företagare i 50-årsåldern och knark för 15 miljoner. Det är några av ingredienserna i en härva där en Uppsalabo lurades i en fälla – av FBI.

Företagaren från Uppsala misstänks ha levererat narkotika för miljontals kronor, bland annat tio kilo amfetamin till kvinnan längst ner t v. Företagaren ska ha använt en krypterad app kallad Anom.

Företagaren från Uppsala misstänks ha levererat narkotika för miljontals kronor, bland annat tio kilo amfetamin till kvinnan längst ner t v. Företagaren ska ha använt en krypterad app kallad Anom.

Foto: Polisen/Adam Wrafter UNT

Uppsala2021-08-08 05:00

Den 14 maj i år får ordföranden i en idrottsklubb i Uppsala ett oväntat mejl. Det kommer från polisen som vill veta om en viss person kan knytas till en matchtröja som påträffats under en brottsutredning.

Ordföranden kontaktar i sin tur en företagare i Uppsala, en man i 50-årsåldern som har en ledarroll i idrottsklubben. Han frågar om företagaren vet vem som använt matchtröjan. Vad idrottsklubbens ordförande då inte känner till är att Uppsalaföretagaren i själva verket är huvudperson i ett omfattande narkotikaärende som polisen håller på att utreda. Inte heller polisen har en aning om att företagaren är spindeln i nätet. Det är något som ska komma fram först senare och då genom ett gigantiskt avslöjande i regi av den amerikanska polismyndigheten FBI.

Berättelsen tar sin början den 14 mars i år. Klockan 13.30 rullar två bilar in till en bensinstation i Kvarnbolund strax väster om Uppsala och parkeras nära varandra. I den ena bilen sitter företagaren från Uppsala, en man som aldrig tidigare figurerat i brottsliga sammanhang. I den andra finns en 24-årig kvinna som är fast i narkotikamissbruk.

undefined
Polisen misstänker att Uppsalaföretagaren här lämnar ett parti narkotika till den 24-åriga kvinnan. Bilden är från bensinstationens övervakningskamera.

Bilder från mackens övervakningskameror visar att mannen går fram till kvinnans bil. De har inte träffats förut men utredningen visar att kvinnan blivit tillsagd att identifiera sig med kodorden "Louis Vuitton". Företagaren ger henne en väska som enligt polisen innehåller narkotika och åker därifrån. Senare samma dag misstänks Uppsalaföretagaren ha genomfört flera stora knarkleveranser, bland annat nio kilo amfetamin som han transporterar till Enskede.

undefined
Två personer som kommunicerar via Anom skickar meddelanden om en narkotikaleverans vid Kvarnbolund strax väster om Uppsala.

Av en slump inträffar något följande dag som kommer att bidra till Uppsalaföretagarens fall. En polis ertappar då en man i Enskede med en mindre dos narkotika och vid en husrannsakan hos honom hittas en Ikea-kasse med nio kilo amfetamin. Narkotikan ligger dold under matchtröjor från en idrottsklubb men polisen lyckas inte få ur Enskedebon hur knarket och tröjorna hamnat i hans lägenhet.

Matchtröjorna bär en logotyp från en idrottsklubb i Uppsala som varit verksam på elitnivå. Det är i samband med att polisen hittar tröjorna med logotypen som klubbens ordförande får frågan om Enskedebon har någon koppling till idrottsföreningen.

– Men jag hade aldrig hört talas om honom, han var helt okänd för mig, berättar klubbens ordförande för UNT. 

Idrottsklubbens ordförande tror att tröjorna kan ha stulits från ett av klubbens förråd. Uppsalaföretagaren har tillgång till förråden eftersom han har en ledarroll i idrottsklubben. Klubbordföranden ringer därför till företagaren och frågar om han känner till något om tröjorna och Enskedebon med knarket. Men företagaren, som senare erkänner för polisen att han levererat narkotikan till Enskedebon efter att ha haft det liggande i förrådet, svarar att han inte har en aning.

Var det något som avslöjade att företagaren anade oråd?

– Nej, han lät som vanligt, säger klubbordföranden.

undefined
Företagaren misstänks ha förvarat nio kilo amfetamin vid en idrottsklubb i Uppsala. T v den 24-åriga kvinna som ska ha mottagit ett stort parti narkotika från företagaren vid en mack vid Kvarnbolund.

Företagaren lyckas alltså hålla masken. Men, berättar han efteråt i förhör, i själva verket får han panik när han inser att polisen kopplat ihop narkotikabeslaget i Enskede med matchtröjan från idrottsklubben där han är aktiv.

"Om jag tänkt klart hade jag ju inte lagt ner våra kläder. Men det har jag gjort. Jag har tydligen lagt kläder på för att dölja", säger han till polisen när det hela rullas upp.

Uppsalaföretagaren har medgett att han även vid andra tillfällen gömt paket i idrottsklubbens förråd. Sammantaget handlar det om knark för miljoner som han ska ha lagrat där i korta perioder.

Under några månader i början av 2021 lyckas Uppsalaföretagaren fortfarande röra sig under polisens radar. Och han hade kanske kommit undan om det inte varit för FBI. Med start 2019 hade FBI i största hemlighet lurat tusentals kriminella runt om i världen att använda en chattjänst kallad Anom. Brottslingarna hade bluffats att tro att Anom var krypterad och omöjlig för polisen att ta sig in i. Men eftersom FBI låg bakom Anom hade poliserna full insyn i de brott som användarna planerade.

I och med att fransk polis under 2020 lyckades forcera krypteringen i teletjänsten Encrochat hade många brottslingar gått över till Anom som i början av juni 2021 hade lockat till sig 12 000 användare världen över.

undefined
Teletjänsten Anom resulterade i ett stort polistillslag kallat Operation Trojan Shield. Flera kriminella övergick till Anom när polisen lyckades ta sig in i Encrochat.

Den 7 juni 2021 inträffar något som kommer att vända upp och ner på Uppsalaföretagarens tillvaro. Under ett samordnat jättetillslag i 16 länder griper polisen 800 personer som använt Anom, varav 155 med kopplingar till brottsutredningar i Sverige. En av dem som frihetsberövas är en person som kommunicerat med andra kriminella via kodnamnet Shotta. Enligt polisen rör det sig om företagaren från Uppsala.

Mannen grips i Svartbäcken i Uppsala och delges misstanke om grovt narkotikabrott. Förhören inleds den 9 juni och han ställer sig då fullkomligt frågande till alla anklagelser.

"Jag har aldrig hållit på med droger. Ingenting har jag att säga om det. Jag vet inte vad det här gäller", säger han till polisen.

Grovt kriminella brukar tiga sig igenom veckor och månader av förhör. Men företagaren, som knappast har några större erfarenheter av att bli utfrågad av polisen, mjuknar snabbt och efter bara 17 minuters förhör ber han om en paus. När utfrågningen återupptas är han inte längre lika oförstående inför polisens frågor.

undefined
Företagaren förnekade alla brottsanklagelser när han greps av polisen. Men det dröjde inte länge innan han medgav de knarkleveranser han misstänks för. På bilden polishuset i Uppsala.

Den berättelse mannen målar upp går ut på att han hamnat i en knipa efter en krogrunda i slutet av 2020. En kväll hade han varit ute och festat i Uppsala men vet sedan inte hur han kom hem och menar att han måste ha blivit drogad. När han vaknade upptäckte han en lapp bredvid sängen där det stod att han var skyldig 200 000 kronor och nu skulle pengarna betalas tillbaka. Enligt egen uppgift var det en påhittad skuld som han inte visste något om.

"Jag skulle ha vänt mig till polisen naturligtvis, men jag var livrädd", påstår företagaren i förhöret. Han berättar att han strax därefter hittar en väska vid sin lägenhet med en telefon och en fyrsiffrig kod. Han hävdar att han fick meddelanden i telefonen från okända personer som krävde att han skulle åka runt och leverera paket på olika platser för att betala av skulden. Det anlände paket vid hans ytterdörr och via en Anom-chatt på mobilen kom instruktioner om var han skulle lämna dem. Det blev inledningen på en rad resor där han distribuerade paketen. Han insåg att de innehöll droger men kände sig tvingad att utföra uppdragen, säger han till polisen.

När han kontaktades av idrottsklubbens ordförande undkom han alltså misstankarna och kunde fortsätta med sina leveranser, men det ska enligt honom själv ha skett under svår vånda. Han har beskrivit det som att han befann sig i en dimma och bara ville att det hela skulle ta slut.

undefined
Om misstankarna mot mannen stämmer har han hanterat narkotika för miljotals kronor. Bilden är från en annan narkotikautredning.

Mannen hävdar att han efter en tid utfört så många transporter att skulden på 200 000 kronor ansågs återbetald och han gjorde sig då av med telefonen med Anom-chatten.

Under ett förhör får han veta att polisen misstänker att han levererat sammanlagt 100 kilo narkotika men företagaren svarar att det omöjligt kan handla om så mycket. Han konfronteras då med bevisning från Anom-chattar. Förhörsledaren presenterar exakta tidpunkter för hans resor, hur många kilo han ska ha levererat vid varje tillfälle och på vilka platser. Det största partiet är på 19,5 kilo som han påstås ha lämnat vid en adress i Gamla Uppsala. I enbart dessa ärenden handlar det om totalt 70 kilo amfetamin.

Ställd inför de uppgifterna säger företagaren att polisens antaganden stämmer. Om det är korrekt att det rör sig om 70 kilo amfetamin har han hanterat narkotika värd cirka 15 miljoner kronor i gatuledet. Det skulle innebära ett av de största narkotikaärendena i Uppsala på senare år.

I ett av förhören frågar polisen: "Vad har du själv fått för det här?". Företagaren svarar: "Jag har blivit av med en skuld. Jag erbjöds pengar för att fortsätta men jag tackade nej. Jag ville bara avsluta och sen lämnade jag bara ifrån mig telefonen".

undefined
Företagaren har häktats av Uppsala tingsrätt, misstänkt för grovt narkotikabrott.

Mannen häktas den 10 juni vid Uppsala tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott. Han medger de omständigheter som åklagaren presenterar men förnekar brott. Både åklagaren Anna Arnell och mannens försvarare advokat Eva Glimstedt Torslow avböjer att kommentera ärendet med hänvisning till att brottsutredningen pågår. 

Företagaren är ännu inte åtalad och det är oklart hur anklagelserna mot honom slutligen kommer att utformas. Utredningar har inletts även mot andra som deltagit i narkotikahanteringen. En av dem, mannen i Enskede, dömdes i juni till fem års fängelse för knarkfyndet i hans lägenhet. I juli åtalades den 24-åriga kvinnan för att ha mottagit tio kilo amfetamin av företagaren vid macken i Kvarnbolund. 

Vem är då Uppsalaföretagaren? Man kan konstatera att han inte passar in i den gängse bilden av ljusskygga personer som använder krypterade appar. Det senaste årets många knarkmål med bevisning från Encrochat domineras helt av yrkeskriminella män i 20-årsåldern från utsatta bostadsområden. Men i fallet med företagaren rör det sig om en person med ett helt tomt straffregister. Han har barn med en kvinna i Uppsala, deklarerar normala inkomster och trots att han börjar komma upp i åren är han fortfarande aktiv i den sport han utövat i decennier.

undefined
Kontanter som hanterats av en av de inblandade i härvan kring Uppsalaföretagaren. Ur polisens utredning.

En person som känner Uppsalaföretagaren betecknar hans påstådda inblandning i knarkhärvan som högst överraskande.

 – Det handlar om en mycket social person med många vänner. Jag hade aldrig förväntat mig att han skulle hamna i något sådant här, säger företagarens bekant.

LÄS MER: Brottschattar skapar drömläge - men polisen hinner inte med.

Tillslagen kring Anom

Under ledning av Europol gjorde poliser i 16 länder i början av juni 2021 tillslag mot kriminella personer som använt teletjänsten Anom. Personer frihetsberövades i bland annat Sverige, Australien, USA, Tyskland och Storbritannien. Insatsen, kallad Operation Trojan Shield, riktades mot 800 personer. Bland det som beslagtogs fanns 8 ton kokain, 22 ton cannabis, 250 skjutvapen, 55 fordon och motsvarande cirka en halv miljard kronor i kontanter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!