Medarbetarenkäten vid akutmottagningen ger en bild av hur de anställda upplever både arbetsmiljö och patientsäkerhet.
En siffra som sticker ut är att endast 19 procent av dem som svarat uppger att de skulle känna sig trygga om en anhörig vårdades på avdelningen. Över hälften – 53 procent – anger att de inte skulle känna sig trygga om en anhörig var patient på akuten.
Gustav Larsson, tillförordnad verksamhetschef för akutsjukvård och internmedicin vid Akademiska sjukhuset, säger att siffrorna i enkäten är bekymmersamma, men att han inte kunnat analysera resultatet på djupet eftersom han är ny på sin post.
– Det är också en möjlighet att det är ett uttryck för en pressad situation och ett missnöje över arbetssituationen. Jag vill däremot poängtera att om någon skulle bli akut sjuk, oavsett om det är en medarbetares anhörig eller någon annan, så är det alltid rätt att söka vård.
UNT har tidigare rapporterat om hur svårigheterna att rekrytera framför allt sjuksköterskor lett till stängda vårdplatser, vilket i sin tur är grundorsaken till problemen på akutmottagningen, då patienter blir kvar allt för länge i väntan på en vårdplats. En genomgång i början av året visade att Akademiska sjukhusets akutmottagning har de längsta väntetiderna i landet.
De avvikelserapporter som registrerats visar också att det förekommer brister i vården där patienter glöms bort i väntrummet eller får fel mediciner. Det förekommer att patienter tvingats ligga på en hård brits i flera dygn utan tillgång till mat.
Sätter inte svaren i enkäten ljuset på patientsäkerheten?
– Det är en tolkning man kan göra. Däremot kan man inte dra helt solklara slutsatser. Det är problematiskt att det är en ganska låg svarsfrekvens på enkäten. Men det behöver inte betyda att det är fel på svaren. Det indikerar dock att det behöver grävas vidare med vad det kan stå för, säger Gustav Larsson.
Vad kan du i din position göra åt grundproblemet med stängda vårdplatser?
– Arbetet med avflödet från akuten och beläggningssituationen är något som fortgår varje dag, både i vår egen verksamhet och i andra verksamheter.
Från fackligt håll finns förslag att avsätta en del av akutmottagningen för inläggningsklara patienter för att både erbjuda bättre vård och bättre arbetsmiljö. Hur ser du på det?
– Jag vet att frågan lyfts. Men jag känner mig inte redo på att svara på det än. Jag började på det här jobbet den 8 januari.
Många i personalen menar att akuten har blivit sjukhusets största vårdavdelning. Finns det en risk att det blir en dragkamp mellan akuten och vårdavdelningarna om var överbeläggningspatienter ska läggas?
– Jag vet att det finns en belastning på både vårdavdelningarna och på akuten. Det viktiga är att vi både har ett fokus på patientsäkerheten och på att ha en så god arbetsmiljö som möjligt. Oavsett vilka åtgärder vi gör så måste de två sakerna alltid gå hand i hand.
Det har varit en stor personalomsättning på akuten. Under 2023 sade 20 av totalt 50 sjuksköterskor upp sig, under 2022 var det 15 sjuksköterskor som slutade. Hur ser du på det?
– Jag har inte detaljkunskap om personalomsättningen. Så jag kan inte uttala mig om det. Men det är viktigt att fortsätta arbetet med att få en ännu bättre arbetsmiljö, säger Gustav Larsson.
Arbetsmiljöenkäten gick ut till 130 medarbetare på akutmottagningen i oktober 2023. Av dessa var det 65 stycken som svarade.