Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, har under en längre tid granskat verksamheten på Akademiska sjukhusets akutmottagning. UNT har nu gått igenom de protokoll och tjänsteanteckningar som IVO samlat ihop under sommaren. Och det är en dramatisk bild som förmedlas.
I samband med en oanmäld inspektion den 10 augusti kunde ansvariga på den sammanslagna kirurgavdelningen berätta att avdelningen haft konstanta överbeläggningar och att patienter under perioder fått läggas i korridorer, undersökningsrum och dagrum i stället för på salar. "Dessa platser saknar larm och patienter får använda grytlock alternativt bestick och tallrik som ersättning för larm", står det i IVO:s tjänsteanteckning från inspektionen.
Anställda på avdelningen berättar om ett stort mörkertal där det inte skrivs avvikelser för att personalen inte hinner. "Exempel på händelser som borde rapporteras är exempelvis att patienter får ligga i sin egen avföring för att personalen inte hinner hjälpa dem", står det också i IVO:s anteckningar.
Situationen är ett resultat av det direktörsbeslut som innebär att alla vårdavdelningar ska ta emot extra patienter när belastningen är hög på akutmottagningen. Men det innebär i praktiken "att de förskjuter problemet från akutmottagningen till vårdavdelningen", enligt en avdelningschef.
Vid ett tidigare möte under sommaren har en avdelningschef från IVO sagt att myndigheten övervägt att stänga akutmottagningen under en tid.
Patrik Bodeby, avdelningschef på en av sjukhusets kirurgavdelningar, bekräftar bilden i IVO:s rapport och säger att avdelningarna slogs samman på ett våningsplan under sommaren. Då räckte salarna inte till för de extra överbeläggningar som krävdes.
– När beslutet togs var det för att kunna ha en högre nattbemanning och maximera antalet vårdplatser utifrån personalsituationen. Då hade vi inte kunnat föreställa oss att det skulle landa i det här, säger han.
Framöver är han orolig för hur sjukhuset ska kunna ta sig ur den ansträngda situationen.
– Bristande kapacitet leder till överbeläggningar vilket försämrar arbetsmiljön. Det gör i sin tur att det blir svårt att behålla personalen. När köerna växer gör man satsningar för att minska vårdköerna, vilket ger fler patienter, och ännu värre kapacitetsbrist med fler överbeläggningar och sämre arbetsmiljö. Det blir som en ond cirkel, säger Patrik Bodeby.
Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset, bekräftar att sjukhuset just nu har en väldigt besvärlig situation.
– Det var bättre under en period i augusti och början av september. Nu har vi återigen en överbelastad akutmottagning. Vi försöker inte skönmåla situationen, säger han.
Överbeläggningar är dock bättre än alternativet, enligt Johan Lugnegård.
– Man får välja mellan två dåliga saker. Vår bedömning är att det är mindre dåligt att fördela ut patienterna över sjukhuset än att koncentrera problemen till akutmottagningen. Det är lätt att utifrån vad som står i IVO:s rapporter dra slutsatsen att det är dåligt för alla. Men det stora flertalet patienter har sina vårdplatser på sina vårdavdelningar.
Hur ser du på risken att sjukhuset hamnar i en ond cirkel?
– Jag har inget enkelt svar på den frågan. Vi måste arbeta med arbetsmiljön. Men det är svårt i den här situationen. Vi är fullständigt medvetna om att vi är inne i ett besvärligt läge, säger Johan Lugnegård.