Än måste djursjukhuset ha stängt på helgnätterna

Söker du vård för din hund en lördagskväll får det bli någon annanstans än på Ultuna i Uppsala. För än tvingas Universitetsdjursjukhuset ha stängt helgkvällar och helgnätter. Det råder stor splittring kring bilden av hur sjukhuset mår.

Marianne Grauers, tf direktör för Universitetsdjursjukhuset

Marianne Grauers, tf direktör för Universitetsdjursjukhuset

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2023-11-14 11:00

Efter sommaren har smådjurskliniken på Universitetsdjursjukhuset på Ultuna åter haft nattöppet i veckorna. I våras kunde UNT berätta om de nedstängningar som ledningen kände sig tvingade att göra på grund av personalbrist. Nu är det alltså öppet igen, i alla fall fyra av sju dygn i veckan.

För personalbristen ställer ännu till det.

– Bristen på erfarna veterinärer gör att vi inte kan ha öppet dygnet runt, året runt på smådjurskliniken. Det vill vi ha. Men genom att ha öppet vardagsnätterna klarar vi att ha bra utbildning för våra veterinärstudenter, som behöver arbeta på akuten under kvällar och nätter, säger Marianne Grauers, sjukhusdirektör.

Andra delar av sjukhuset, som hästkliniken, har dygnsöppet alla dagar, påpekar hon. 

Turerna om Universitetsdjursjukhuset har varit många, långa och såriga. Stora ekonomiska underskott, personalflykt, svårigheter att rekrytera och organisatoriska utmaningar, har skapat en turbulent arbetsmiljö. Det här har UNT rapporterat om i en rad artiklar. 

Men i höst har läget varit "mycket, mycket lugnare", som Marianne Grauers uttrycker det. Informationsmöten och frågestunder, medarbetarförslag till förbättringar och en organisation som satt sig, är förklaringar hon anger. 

–Vi har haft samtal med all personal i flera olika sammanhang och det som framkommer då är att den absoluta majoriteten av personalen är positiva. Vi har såklart fortsatta utmaningar, men min bild är att vi tar kliv framåt, säger hon. 

Den bilden motsägs helt av medarbetare UNT haft kontakt med. De vill vara anonyma, men uppger att de representerar tre olika delar av sjukhuset, smådjurskliniken, klinisk kemi och bild. 

– Om det känns lugnare är det för att personalen har gett upp hoppet om en bra dialog med ledningen. Det saknas förtroende och det gör också att det är svårt att rekrytera hit, säger en av medarbetarna, som betonar att de UNT talat med är "lojala med sjukhuset och utbildningen och vill arbeta kvar och ge djuren bra vård".

De pekar särskilt ut det ekonomiska läget som kritiskt. Djursjukhuset är en del av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som i ett unikt beslut av rektor täckt sjukhusets totala underskott på långt över 100 miljoner, ett minus uppbyggt under flera år. Nu skulle det inte bli några fler underskott, men årets prognos är ändå ett minus på knappt 40 miljoner kronor. 

Samtidigt tas hyrveterinärer in för att klara personalsituationen.

– Att hyra in personal som får mer betalt, när fast anställda redan är missnöjda med sin lön och sina villkor, det är kortsiktigt och skapar inte en bra arbetsmiljö, säger en av medarbetarna.   

Att ekonomin är ett bekymmer, bekräftar Marianne Grauers,, med inflation och kostnadsökningar som gör att kunderna avstår vård för sina djur.

– Ekonomin är tuff. Framförallt på smådjurssidan har vi haft för få patienter, vilket ger för lite intäkter. Men mycket går också åt rätt håll, och vi gör nu översyner av vår dimensionering framöver, för att klara att antalet veterinärstudenter kommer att öka, säger Marianne Grauers.

Medarbetarna som UNT talat med tycker att Marianne Grauers och ledningen slätar över hur dåligt det ekonomiska läget är:

– Det är svårt att få information och en bild av läget, exempelvis vad gäller konsultkostnader. Men klart är att vi går mot ett stort underskott, fast det skulle vara slut med det.

Debattartikel med 75 namn

UNT har i en rad artiklar skrivit om krisen på Universitetsdjursjukhuset vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. I oktober 2022 löd rubriken: "Personalflykt från smådjurskliniken"

Under våren fördjupades krisen när tre chefer lämnade sina uppdrag.  

I april kom ett larm inifrån om att: "Alla kan sluta" på grund av arbetsmiljöproblem. I en debattartikel i Svenska dagbladet framförde omkring 75 namngivna medarbetare kritik mot ledningen under rubriken: "Krisen på SLU kan slå ut djursjukvården"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!