Universitetsdjursjukhusets mål är att ha öppet dygnet runt, hela året om. Det säger Jenny Hedenby, tf verksamhetschef för smådjurskliniken, den enskilt största delen av sjukhuset.
Men det är sjukhuset för tillfället långt i från att klara. Från midsommarveckan till mitten av augusti stänger smådjurskliniken kl 19 på vardagar och 17 på helger, och öppnar klockan 07 respektive 08.
– Vi beklagar att vi inte kan ha öppet på sommaren som vi vill. Vi har en utmanande situation, med nationell veterinärbrist, säger Jenny Hedenby.
Hon uppmanar djurägare att kontakta sjukhuset på telefon för att diskutera lämplig vårdinsats. I och med att vårdavdelningen stänger finns ingen möjlighet att ta in djur som behöver stanna över natten.
– Man ska känna sig trygg med att det går jättebra att kontakta oss under dagtid. Har man behov av vård under natten då får man kontakta ett nattöppet sjukhus, exempelvis i Stockholm. Vi kan också behöva remittera patienter som kommer hit på dagen, för att vi ser att de behöver ligga inne över natten, säger Jenny Hedenby.
Neddragningen i sommar är det senaste i turbulensen runt Universitetsdjursjukhuset, som UNT skrivit en rad artiklar om. Nu har också både Veterinärförbundet och personal vid smådjurskliniken och vid Institutionen för kliniska vetenskaper skickat var sin larmskrivelse till ledningen för SLU.
Här finns Sveriges enda utbildning av veterinärer och djursjukskötare, som är beroende av sjukhuset som undervisningsmiljö. "Vi är också mycket oroade över veterinärutbildningen som i högsta grad drabbas av den rådande krisen", skriver Veterinärförbundet.
Personalen framför i sin skrivelse, underskriven av ett stort antal namngivna medarbetare, bland annat kritik mot vad man tycker är en brist på tydlig målbild.
Båda skrivelserna lyfter personalflykten från framförallt smådjurskliniken, som förlorat en tredjedel av sina veterinärer. Enligt Jenny Hedenby pågår arbetet med att rekrytera.
– Det ligger annonser ute och vi jobbar löpande med det.
Hur går det?
– Vi har stora utmaningar och det är ett tufft läge. Det måste vi vara ärliga med. Men det går framåt, säger Jenny Hedenby.
Hur mår sjukhuset i dag?
– Det är ett mycket allvarsamt läge. När jag tillträdde min tjänst delade jag bilden av att det behövs en tydligare målbild och plan för framtiden. Det är därför en av de saker vi har i fokus nu, säger Jenny Hedenby.
Vid SLU representeras veterinärerna fackligt av Saco-S-föreningen, där Maja Reizenstein är lokal ordförande. Hon framhåller att Universitetsdjursjukhuset inte är ett vanligt djursjukhus utan att det primära syftet är att förse veterinärutbildningen och forskningen med patienter, men att verksamheten dragits med ohållbara ekonomiska problem.
– Vi är oroade över arbetsmiljö och arbetsbelastning, och även över vården eftersom det är sådan brist på veterinärer och djursjukskötare. Men vi har förtroende för att högsta ledningen på sjukhuset och universitetet jobbar med det som måste göras, säger hon.
Problemen har funnits i årtionden, påpekar Maja Reizenstein.
– Även om vi skulle vilja ha mer tydlighet om målet och hur vägen dit ser ut, så tycker vi att den här universitetsledningen faktiskt är de som vågat ta tag i de stora ekonomiska problemen, utvecklingen av verksamheten och arbetsmiljöproblem.
Stängningen gäller smådjurskliniken. Häst- och den ambulatoriska kliniken är öppna dygnet runt.