Många rasistavslöjanden om SD Tierp

Johan Söderström är långt i från den första SD-politikern från Tierp som gjort rasistiska uttalanden. Här är några andra uppmärksammade historier.

14 december 2018 20:33

UNT har berättat om hur Tierpspolitikern Johan Söderström uttalat sig rasistiskt. Det här är inte första gången en SD:are i Tierp avslöjas med rasistiska åsikter:

Ordföranden avgår

I september i år lämnade ordföranden för SD i Tierp alla sina uppdrag efter att Expressen visat att han spridit nedsättande kommentarer om förintelsens offer och mörkhyade människor på sociala medier.

Sa sig vara superallergisk mot svarta

I våras kunde UNT berätta om att SD tidigare inte uteslutit en medlem som sagt grovt nedsättande om mörkhyade. "Jag måste ha något i min kropp som gör att jag är superallergisk. När jag ser en helsvart kille som går omkring på stan, jag mår dåligt alltså.", säger medlemmen bland annat på en inspelning som UNT publicerade.

Medlemmen i fråga lämnade alla sina politiska uppdrag i Tierp den 30 augusti 2017, och har flyttat.

Smädade muslimer på Facebook

2016 avslöjade UNT att en person i styrelsen i SD Tierps kommunförening uttalat sig grovt om muslimer. Medlemmens kommentar gjordes i ett inlägg med ett klipp från en händelse då ett tv-team från australiska "60 minutes" angreps av ungdomar i Rinkeby i Stockholm. I sin kommentar beskrev Tierpsmedlemmen muslimer som "ohyra" som man ska "bekämpa", med en hänvisning till Anticimex.

Hetsade mot romer och muslimer

2015 lämnade en person alla sina uppdrag inom SD i Tierp efter att UNT avslöjat att han skrivit en rad rasistiska inlägg i sociala medier, där han hetsat mot muslimer och romer. Bland annat delade han en artikel om en moské i Stockholm, med den egna texten ”Stäng igen dessa förbannade jävla giftfabriker!”.

Spred rasistiska åsikter

2014 lämnade en medlem i SD Tierp sina uppdrag efter att uttryckt egna, samt delat och gillat andras, rasistiska åsikter och spridit sådant material i sociala medier. Medlemmens agerande i sociala medier uppmärksammades av sajten "Inte rasist, men..."

Till UNT säger nu Joakim Larsson, gruppledare i Tierp, att han inte tycker att Tierp sticker ut.

– Det är lite fel att hänga ut Tierp som ett exempel. Jag tycker inte att vi är särskilt drabbade.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri

Ämnen du kan följa