SD-ledamot talade på möte: Är superallergisk mot svarta

En SD-ledamot i Tierp ska på ett lokalt möte ha pratat om att ”skjuta negrer”. Men ledamoten fick stanna i partiet.

14 mars 2018 18:55

Sverigedemokraterna har en nolltolerans mot rasistiska utspel från sina medlemmar. Men det verkar inte ha gällt i Tierps kommun. UNT har tagit del av en ljudinspelning från ett möte där det påstås att en ledamot, som suttit både i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen för SD, uttrycker sig både kränkande och rasistiskt mot svarta människor. I spelaren ovan kan du lyssna på delar av inspelningen.

Bland annat ska personen ha sagt följande; ”Det kan jag tänka ibland, alltså inte skjuta av alla negrer, men ibland en del som jag mött tänker jag herregud vad glad jag skulle bli om du stack hem igen, men jag skulle aldrig drömma om att säga det. Jag måste ha något i min kropp som gör att jag är superallergisk. När jag ser en helsvart kille som går omkring på stan, jag mår dåligt alltså. Man måste ju alltså, om vi ska få igenom vår politik måste man lägga band på sig.”

LÄS MER: Maktkamp inom SD i Uppland

UNT har sökt partiföreträdaren som i ett mail säger att hen inte vill kommentera den aktuella inspelningen.

Det hela ska ha inträffat i slutet av 2015 hemma hos den aktuella SD-medlemmen i samband med ett medlemsmöte där flera ledande partiföreträdare från SD i Uppland var närvarande. UNT har varit kontakt med både Joakim Larsson, gruppledare för SD i kommunfullmäktige i Tierps kommun, och Sören Westerlund, då ordförande för SD i Tierp. Joakim Larsson säger att han inte lyssnat till inspelningen och hänvisar till Sören Westerlund. Han konstaterar dock att partiet har en nolltolerans mot rasistiska utspel och att det regelverket har tillämpats tidigare i Tierp av partiet.

Sören Westerlund är starkt kritisk till själva inspelningen och undrar varför UNT lägger tid på att gräva i den här typen av saker.

– Jag ger inte mycket för den där inspelningen. Det där är bara en fejk och manipulering av den där Simon Alm (Ordförande i SD Uppsala), säger Sören Westerlund.

Simon Alm säger att det inte är han som gjort inspelningen. Han bekräftar däremot att han deltog i mötet.

Sören Westerlund är medveten om sitt partis policy och att det finns en policy om nolltolerans mot medlemmar som uttrycker sig på ett rasistiskt sätt. Men i det här fallet var det aldrig aktuellt med några åtgärder eller bestraffningar av medlemmen eftersom inspelningen var fejkad, enligt Westerlund.

Det var alltså därför som ni lät saken bero och inte vidtog några åtgärder?

– Ja så kan man säga. Det där är bara något som Simon Alm ligger bakom, säger Sören Westerlund.

Simon Alm förklarar att han reagerade på vad hans partikamrat sagt på mötet. Och säger att han även inledde en utredning som gick vidare till partiets medlemsutskott.

– I det här fallet gick partiet inte på min linje att utesluta den här medlemmen, men jag hade inte heller någon inspelning att luta mig emot, säger han.

Enligt Simon Alm fick partikamraten dock en varning av partistyrelsen för sitt sätt att uttrycka sig.

Medlemmen i fråga flyttade från kommunen förra året och lämnade alla sina politiska uppdrag i Tierp den 30 augusti 2017.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kjell Sjöberg

Ämnen du kan följa