SD-man: "Kasta ut packet"

Sverigedemokraternas nya ersättare i Tierps kommunfullmäktige, Christer Landén, uttrycker sig främlingsfientligt i sociala medier. Bara i år har politikern gjort ett tjugotal främlingsfientliga inlägg på Facebook.

31 mars 2015 13:31

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i fredags gästade talkshowen Skavlan i SVT berättade han, återigen, att personer som uttrycker sig rasistiskt inte har i partiet att göra.

Men det är inte alla som lyssnat till Åkessons ord. I dag kan UNT avslöja hur Christer Landén, ersättare i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Tierp, vid upprepade tillfällen uttryckt sig både rasistiskt, vulgärt och kvinnoförnedrande på det sociala mediet Facebook.

Bara de senaste månaderna har Christer Landén skrivit tiotals inlägg där han hetsar mot muslimer och romer. Den första februari delade han en artikel om en moské i Stockholm, med den egna texten ”Stäng igen dessa förbannade jävla giftfabriker!”. Över en artikel som föreslår utbildning och integration som medel för att motverka radikalisering bland muslimer, skriver han den 18 februari ”Kasta ut packet tillbaks till de medeltida jordhålorna!”. Den nionde mars skriver Christer Landén ”Sparka ut zigenarpacken!” i samband med att han delade en artikel om tiggeri.

Även bland kommentarerna till de inlägg han gjort på sin facebooksida finns liknande uttalanden, som Christer Landén alltså låtit ligga kvar och i vissa fall även "gillat".

Under 2015 har han regelbundet länkat till rasistiska sidor, så som Fria Tider och Exponerat. Han "gillar" också de antimuslimska sidorna Pediga Sverige och Dispatch International.

På måndagskvällen meddelade Sverigedemokraterna i Tierp i ett pressmeddelande att Christer Landén lämnar alla sina politiska uppdrag med omedelbar verkan. Enligt pressmeddelandet är det Christer Landén själv som har tagit beslutet på grund av tidsbrist. Men i dag, tisdag, säger Sverigedemokraternas ordförande i Tierp, Sören Westerlund, att avhoppet beror på de uppmärksammade inläggen i sociala medier. Ett avgångsmeddelande kommer enligt pressmeddelanden att "lämnas in till kommunen snarast".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joanna Korbutiak Albin Wiman