"Han har skrivit en del dumheter"

Johan Söderström kommer i helgen träffa den lokala SD-ledningen för att diskutera hans rasistiska inlägg på Facebook. Efter mötet kan frågan om uteslutning diskuteras.

14 december 2018 20:32

– Johan Söderström har skrivit en del dumheter på Facebook för ett antal år sedan, säger Joakim Larsson, gruppledare i SD i Tierp.

Men han uttalar sig även rasistiskt i en färsk intervju.

– Ja, det stämmer och det är det som gör att det hela blir mer problematiskt. Jag vill inte ta någon diskussion om detaljer eftersom jag vill prata med Johan först.

I höstens val blev Johan Söderström invald i Tierps kommunfullmäktige. Under fredagen publicerade sajten "Inte rasist men..." en artikel om flera inlägg som SD-politikern lagt ut på sin Facebook-sida. Johan Söderström har bland annat skrivit om att "muslimer skriker på stan" och att han ska kasta fläsk på dem.

I en intervju med "Inte rasist men..." hävdar Johan Söderström även att muslimer har sex med får.

– Vi kommer att ha ett allvarligt samtal med Johan, om lämpligheten i det här och hur han ser på det. Efter det får vi se hur vi kommer att verka tillsammans med honom framöver. Mötet kommer att äga rum under helgen, säger Joakim Larsson.

Han har pratat med Johan Söderström flera gånger under fredagen.

– Johan menar att det är någon sorts skämt. Inläggen har ägt rum innan han var med i partiet och det mesta verkar vara ungefär fem år gammalt.

– Vi som parti och inte heller jag ställer mig bakom hans uttalande.

Joakim Larsson säger att alla nyvalda SD-politiker i Tierp informeras om hur man ska formulera sig i sociala medier och på internet.

– Man måste vara medveten om att man alltid företräder partiet även om man känner att man bara är sig själv. Det finns en policy och man ska hålla en viss nivå når man talar utåt.

Skulle Johan Söderström kunna uteslutas för det här?

– Det har onekligen förekommit i andra fall. Personer som uttryckt sig på ett oacceptabelt sätt har fått lämna sitt uppdrag och får inte längre företräda partiet. Exakt hur det blir i det här fallet vill jag inte uttala mig om innan jag har haft ett ordentlig samtal med Johan.

Vid minst fem tillfällen har SD-medlemmar i Tierp uttryckt sig rasistiskt eller nedsättande om bland annat förintelsen offer eller mörkhyade personer. Joakim Larsson tycker inte att just Tierp sticker ut.

– Först vill jag nog säga att det är lite fel att hänga ut Tierp som ett exempel. Jag tycker inte att vi är särskilt drabbade.

Joakim Larsson tror att problemet kan ha att göra med att partiet växer mycket på en ort eller har stor omsättning av politiker. De nya medlemmarna har inte någon erfaren partikollega som kan berätta hur man uppför sig på bland annat sociala medier.

– De som förväntas ge råd är själva så oerfarna och vet kanske inte själva hur man ska uttrycka sig.

Varför tror du att det är vanligare att SD-medlemmar gör sådana här uttalanden?

– Det är en kombination skulle jag säga. Många av våra företrädare är nya på sina poster och många är inte vana med spelreglerna och man är ovan med att hantera massmedia. Då kan det bli fel ibland. SD är mer påpassade av media än andra partier när det sker misstag, säger Joakim Larsson och fortsätter:

– Att vi bedriver politik kring känsliga ämnen bidrar till att det är svårare att inte väcka anstöt i sociala medier.

Men det måste väl vara skillnad på att vara invandringskritisk och att påstå att muslimer har sex med får?

– Jo, visst. Det senare är inte en politisk fråga. Det finns en gräns när saker som man ogillar övergår till sarkasm och hånfulla skämt. Det elementet tror jag finns i alla politiska inriktningar.

UNT söker Johan Söderström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Ahlén

Ämnen du kan följa