Regionen beslutade att 95 procent av den sista etappen av väg 288, mellan Gimo och Börstil, skulle bli 100-väg. Notan för kalaset på 550 miljoner var redan uppdelad. Regionen skulle stå för 475 miljoner och kommunen 75 miljoner.
Men i början av mars kom en kalldusch när Trafikverket meddelade att kostnadsutvecklingen i samhället gjort att projektet i dag skulle kosta över 800 miljoner kronor.
Nu vill Trafikverket att regionen omvärderar sitt tidigare beslut. Myndigheten har gjort en uträkning som visar att projektet skulle generera "väldigt låg samhällsnytta".
– 288-projektets sista etapp understiger vad vi anser är proportionerlig samhällsekonomisk lönsamhet, säger Rami Yones, regiondirektör på Trafikverket, och hänvisar till att myndigheten har ett uppdrag från regeringen att bygga ett samhällsekonomiskt lönsamt och hållbart transportsystem.
Myndigheten ger alltså de kritiker som hörts senaste tiden delvis rätt. Kritiken har bland annat handlat om att restiden inte skulle kortas så mycket som man kanske tror.
– De tre första etapperna har god lönsamhet och gav stora restids- och trafiksäkerhetsvinster. Det gäller inte den fjärde, säger Rami Yones.
Men politikerna i Östhammar köper inte Trafikverkets resonemang.
– Det här är otroligt frustrerande. Östhammar står inför en av Sveriges största industrietableringar och ska ta hand om hela det svenska slutförvaret av kärnavfall. Det är för mig att göra samhällsnytta, säger Fabian Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
Han vidhåller att en förutsättning för att kommunen ska gå in med 75 miljoner är att den plan som finns fullföljs.
– Ska man göra minsta möjliga ligger hela ansvaret på regional nivå. Då är det inte längre relevant att vi skjuter till pengar, säger Fabian Sjöberg.
Även Socialdemokraterna i Östhammar förutsätter att regionen hedrar den överenskommelse som finns. Östhammarspolitikerna lyfter att arbetet redan påbörjats. Trafikverket jobbar just nu med sin ansökan om tillstånd för vattenverksamhet för att kunna bygga en ny bro över Olandsån. Det är helt onödigt om regionen skulle välja att backa från sitt beslut.
Men samtidigt som Trafikverket fortsätter planera föreslår man alltså att Region Uppsala ska välja en enklare ombyggnad med färre omkörningssträckor och ingen förbifart vid Hökhuvud. Ett sådant alternativ som diskuterats tidigare innebär 100-väg på 45 procent av sträckan. Det skulle enligt Trafikverket i dagens penningvärde kosta cirka 380 miljoner kronor.
Alla väntar nu på att det nya rödgröna regionstyret ska välja väg. Nyligen bad Region Uppsala om djupare analyser från Trafikverket kring framför allt sista etappen av väg 288 och även upprustningen av väg 55. Den analysen ska hjälpa regionen att prioritera.
– Redan nu påbörjas arbetet med nästa planperiod och då behöver vi ha bra underlag och god beredskap inför alla de transportsatsningar vi måste göra, säger Jenny Lundström (MP), ordförande i trafik- och samhällsutvecklingsnämnden.
Men här är regionpolitikerna splittrade. M, KD och L tycker inte att man behöver lägga mer tid på beräkningar, utan anser fortsatt att väg 288 måste prioriteras högst och därefter de två etapperna i väg 55.
– Det vore oklokt, säger Jenny Lundström.
Trafikverket anser att väg 55 har större behov än väg 288.
Vad Region Uppsala landar i är fortfarande oklart, men enligt Trafikverket måste regionen ge besked om fortsatt inriktning senast i juni.