I april i fjol – efter bara fem dagars handläggning – godkände kommunens tjänstemän planerna på 41 nya fritidshus väster om Öregrund. Men beslutet att exploatera området mellan fritidshusområdena Skatan och Rackan överklagades i flera instanser. Grannar menade att byggbolaget VidaRe hittat ett kryphål i detaljplanen och att 41 nya hus skulle förstöra området och innebära "ett stort hack i naturen för evigt".
Slutligen beslutade mark- och miljödomstolen att skicka tillbaka hela ärendet till kommunen för en ny prövning. I stort avfärdade domstolen grannarnas kritik men ansåg att det inte var tillräckligt utrett hur dagvattnet i området kommer påverkas av byggnationen. Grannar som höjdmässigt bor nedanför det tänkta fritidshusområdet har tidigare vittnat om problem med avrinning av regnvatten och att översvämningar orsakar skador.
Byggbolaget har nu låtit en konsult göra en utredning av dagvattenfrågan. Den visar, tvärtom mot vad grannarna varnat för, att risken för exempelvis översvämningar minskar när husen väl finns på plats. Den väg som ska gå genom området skapar exempelvis en barriär som jämnar ut vattenflödena.
Med utgångspunkt i utredningen har kommunens bygg- och miljönämnd nu beslutat att säga ja till de 41 husen, med villkoret att fler åtgärder för att förbättra avrinningen av vatten också vidtas.
– Det här ärendet handlar primärt om myndighetsutövning. Vi måste följa gällande detaljplan och lagstiftning, därför säger vi ja, säger Lars O Holmgren (BoA), ordförande i bygg- och miljönämnden.
Men beslutet är inte helt okontroversiellt. Grannarna som överklagade byggloven menade alltså att de 41 husen byggde på en vantolkning av detaljplanen för området. I detaljplanen skrev kommunen att man såg framför sig permanentboenden på tio tomter. Men i den juridiskt bindande delen av detaljplanen missade man att skriva in något om exempelvis antal hus. Därför fick byggbolaget godkänt för sina planer i alla instanser.
– Intentionen med detaljplanen var inte att utveckla fler än tio tomter på fastigheten. Utifrån formuleringen i planbeskrivningen har sökande tolkat möjligheten på ett sätt som inte var avsikten. Det är olyckligt, sade Tomas Bendiksen (S), ordförande i bygg- och miljönämnden fram till årsskiftet till UNT i oktober.
Bendiksen ansåg att det fanns skäl för kommunen att göra en omprövning av beslutet. Men nu säger alltså en enig nämnd ja till planerna.
– Vi har vridit och vänt på det här ärendet och tittat på alternativa möjligheter. Men vi landar i att det inte spelar någon roll vad vi tycker, vi måste följa lagen. Bygglovsansökningarna följer detaljplanen, säger Lars O Holmgren.
Det var ett enigt kommunfullmäktige som godkände detaljplanen för 12 år sedan.
– Det var ingen då som räknade med att detaljplanen skulle kunna tolkas så här "kreativt". Vi måste bli tydligare med vad detaljplanerna egentligen anger framöver, säger Lars O Holmgren.
Detaljplanen för området gäller till 2027. Det innebär att fastighetsägaren har säkerställd byggrätt fram till dess. Formellt skulle kommunen kunna göra om detaljplanen, men då har fastighetsägaren rätt till ersättning för den ekonomiska skada som detta skulle medföra. Utgångspriserna för de 41 husen i projektet ligger på 2–3 miljoner kronor styck.
Grannarna kan nu kunna överklaga bygglovsbesluten igen. I sådana fall väntar nya överklagandeprocesser innan spaden kan sättas i marken.