LÄS MER: Tvångsutvisning med specialplan misslyckades
UNT har tidigare rapporterat om fallet med den 37-årige upplänningen som skulle utvisas till Jordanien i förra veckan. När planet landade i huvudstaden Amman hade det jordanska inrikesministeriet inte skickat över relevanta papper till flygplatsen och därför togs mannen inte emot, enligt den svenska polisens uppgifter.
Men fallet med 37-åringen är inte unikt. UNT har gått igenom samtliga utvisningar med specialchartrade plan sedan början av 2016 och kan visa att vid sju ytterligare tillfällen har planen fått vända tillbaka till Sverige med personen eller personerna som skulle ha utvisats.
LÄS MER: Så dyr blev den misslyckade utvisningen
Kriminalvården har för de olika utvisningsförsöken betalat mellan 102 000 och 573 800 kronor. Totalt handlar det om minst 1 462 100 kronor, men den summan är inte slutlig. I januari skulle exempelvis sex personer utvisas till Dar es-Salaam i Tanzania, den totala kostnaden för chartringen av planet blev en miljon kronor, men en av de sex personerna fick återvända till Sverige. Exakt vad det kostade att köra planet tillbaka till Sverige är inte klarlagt.
LÄS MER: Om fallet med 37-åringen: "Inte ett korrekt beslut att utvisa"
Utöver kostnaderna för själva chartringen tillkommer dessutom i alla fallen ökade personalkostnader och i vissa fall kostnader för boende och reguljärflyg som inte kunnat nyttjas. Till totalsumman ska även kostnaderna för det misslyckade utvisningsförsöket av den 37-årige upplänningen läggas, vilka landar på minst 650 000 kronor och som ännu inte tagits med i Kriminalvårdens sammanställningar.
LÄS MER: Om fallet med 37-åringen: Anmäler varandra för våld och hot
Claes Nöjd, ställföreträdande chef för den nationella transportenheten inom Kriminalvården, uppger för UNT att myndighetens arbete ska ske på ett kostnadseffektivt sätt och att kostnadsaspekten är en viktig fråga. Enligt Kriminalvårdens årsredovisning överstiger dock inte de totala kostnaderna inom området ”migration”, 196 miljoner kronor för 2016, det anslag man får från regeringen.
Under helåret 2016 fick totalt 23 personer, varav åtta med specialchartrade plan, följa med tillbaka i jämförelse med 15 personer året innan.